Πάνω από 30.000, ορισμένες εκτιμήσεις μιλάνε και για 50.000 εργαζομένους, αφορά το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή, με κατεπείγουσες διαδικασίες αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή και κάτω από τη στενή επίβλεψη της τρόικας. Πρόκειται για υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μονίμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που:
-είτε έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και παραμένουν στην υπηρεσία τους παρ' όλο που είχαν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης
-είτε μέχρι και τα επόμενα δυο χρόνια συμπληρώνουν αθροιστικά και τις δύο προϋποθέσεις για πλήρη συνταξιοδότηση (ηλικιακές και αριθμός ενσήμων ανάλογα με το ταμείο).
Από το μέτρο δεν εξαιρούνται τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα ούτε οι μητέρες ανηλίκων, ενώ στον ασφαλιστικό χρόνο προσμετρούν και οι πλασματικοί αναγνωρισμένοι χρόνοι με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που είχαν προτρέξει να αναγνωρίσουν χρόνους ασφάλισης προκειμένου να πάρουν πιο γρήγορα τη σύνταξη να βρεθούν... πρώτοι πρώτοι στην εφεδρεία.
Μέχρι δυο χρόνια μπορεί να κρατήσει η εργασιακή εφεδρεία, και σε αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι-άνεργοι θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους και δεν θα έχουν δικαίωμα άλλης απασχόλησης, ούτε καν μερικής, με ποινή τη διακοπή και αυτής της πενιχρής αποζημίωσης, ενώ και οι αμοιβές τους αυτές θα αφαιρούνται και από το εφάπαξ που θα πάρουν άμα συνταξιοδοτηθούν.
Πρόκειται στην πραγματικότητα για απολύσεις, άλλωστε μετά την αποχώρησή τους οι οργανικές τους θέσεις καταργούνται ώστε νομοθετικά να μην μπορεί να αιτιολογηθεί στο μέλλον αναπλήρωση με νέο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικός ο εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα της εφεδρείας στους πρώτους εφέδρους των οργανισμών που περιγράφονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε (πρώτο κύμα εφεδρείας), όπου αν μέσα σε ορισμένες προθεσμίες δεν περάσει το προβλεπόμενο προσωπικό σε εφεδρεία τότε κινδυνεύει να ενταχθεί το σύνολο του προσωπικού σε εφεδρεία.
Οπως επίσης και το γεγονός ότι καλούνται οι υπάλληλοι να καταθέσουν το σύνολο της προϋπηρεσίας τους προκειμένου να προσμετρηθεί για την ένταξή τους σε καθεστώς «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», με ποινή σε περίπτωση μη κατάθεσης τη μη προσμέτρηση της μη κατατεθειμένης προϋπηρεσίας στη σύνταξη αργότερα!
Την ίδια ώρα, με κατεπείγουσες διαδικασίες που επιταχυνθήκαν ακόμα περισσότερο μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου, προωθείται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοσίου με κατάργηση του 30% ή 50% κατά άλλες πληροφορίες των οργανικών μονάδων του Δημοσίου μέχρι τέλος του 2011, ενώ τρίτο κύμα θα προκύψει κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου και με την «αξιολόγηση» του συνόλου του δημοσίου τομέα, με ομολογημένο στόχο τους 250-300.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία.
Ολα δείχνουν ότι το ζήτημα της εφεδρείας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης της νέας κυβέρνησης με τους εργαζομένους. Σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο τα πράγματα κινούνται, ωστόσο, με... άλλους ρυθμούς και η πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στο Δημόσιο προγραμματίζεται για την 1η Δεκέμβρη, αφήνοντας ουσιαστικά στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία να προχωράει σταδιακά τις απολύσεις και τους εργαζομένους να δώσουν μόνοι τους τη μάχη.
Οι εργαζόμενοι πάντως στους οργανισμούς που πρώτοι μπαίνουν σε εφεδρεία ήδη ξεκινούν κινητοποιήσεις συγκροτώντας συντονιστικά και οργανώνοντας τις πρώτες αντιδράσεις, ενώ στις γενικές τους συνελεύσεις αποφασίζουν να μην τεθεί ούτε ένας σε εφεδρεία, προειδοποιώντας για σοβαρές αντιδράσεις.
πηγή: Προλεταριακή Σημαία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου