1 Νοε 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Νοσοκομείο «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» Οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, η δράση της Ταξικής Πορείας και οι ενστάσεις (!) του ΠΑΜΕ

Αγανάκτηση προκαλούν και στους εργαζόμενους του «Χατζηκώστα» τα αλλεπάλληλα κύματα αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης–τρόικας. Η ανάγκη και η δυνατότητα να μεταφραστεί αυτή σε διαδικασία συζητήσεων – αποφάσεων – κινηματικών δράσεων - απάντησης στην επίθεση ήταν και το ζητούμενο στις συζητήσεις αμέσως μετά το καλοκαίρι. Τα χαράτσια της φορομπηξίας, η προ των πυλών «εφεδρεία» και το νέο φτωχολόγιο ξεχείλισαν την οργή τους.


Μέσα σ' αυτό το κλίμα έγινε γενική συνέλευση στις 15/9, η μαζικότερη της τελευταίας 10ετίας, όπου με πλαίσιο «Να πάρουν πίσω όλα τα μέτρα, δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, αυξήσεις στους μισθούς, όχι στο ξεπούλημα των νοσοκομείων, πλήρης–δωρεάν περίθαλψη για όλους» αποφασίστηκαν κινητοποιήσεις–δράσεις των εργαζόμενων για τις επόμενες μέρες που να προωθούν το πιο πάνω πλαίσιο.

Δράσεις με συγκεντρώσεις στην αυλή του νοσοκομείου για συζητήσεις και ενημέρωση του κόσμου, με μπλοκάρισμα των ταμείων του 5ευρου στα εξωτερικά ιατρεία, με παρέμβαση στους διερχόμενους στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο.

Η απόφαση της γενικής συνέλευσης συνέχιζε τον κύκλο κινητοποιήσεων με νέα γενική συνέλευση στις 22/9 και με την πρόθεση να επιδιωχθεί σύσκεψη εργασιακών συλλόγων νοσοκομείων Ηπείρου, σύσκεψη με συλλόγους και σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για συντονισμό της πάλης μας. Η νέα γενική συνέλευση στις 22/9, με ανάλογη της προηγούμενης μαζικότητα, προσπάθησε να εξειδικεύσει κινηματικά το «δεν πληρώνουμε τα χαράτσια» και αποφάσισε στο πλαίσιο της πρώτης γενικής συνέλευσης: Να γίνει πορεία των εργαζόμενων στις 27/9 από το νοσοκομείο στην περιφέρεια, όπου οι εργαζόμενοι θα παρέδιδαν τα έντυπα των χαρατσιών στον περιφερειάρχη ή θα τα έκαιγαν στην πλατεία μπροστά από την περιφέρεια, μέχρι τότε να γίνει η σύσκεψη των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο του νοσοκομείου, να συνεχιστούν οι συγκεντρώσεις–παρεμβάσεις των εργαζόμενων στην αυλή του νοσοκομείου και στο δρόμο έξω από το νοσοκομείο. Και όλα αυτά έγιναν.

Κάτι παραπάνω για την πορεία της 27/9. Περίπου 100 εργαζόμενοι με το πανό τους, την προκήρυξή τους, την ντουντούκα και τα συνθήματά τους πορεύτηκαν από το «Χατζηκώστα» μέχρι την περιφέρεια στην κεντρική πλατεία, για τρία χιλιόμετρα μέσα από τους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αντεργατική επίθεση, προσπαθώντας

να ανιχνεύσουν–περπατήσουν δρόμους κινηματικής μετάφρασης–στήριξης του «δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους», ενάντια σε λογικές ανάθεσης–αντιπροσώπευσης. Να σημειωθεί ότι μπροστά από την περιφέρεια η πορεία ενώθηκε με ανάλογη πορεία των εργαζόμενων του άλλου νοσοκομείου και λίγο αργότερα, αφού «κάψαμε τα χαράτσια», ενωθήκαμε και πορευτήκαμε με την πορεία των φοιτητών των καταλήψεων.

Νέα γενική συνέλευση στις 13/10, με μικρότερη μαζικότητα είναι αλήθεια, καταλήγει σε κινητοποιήσεις ενόψει της ερχόμενης απεργιακής εβδομάδας, που περιλαμβάνουν κατάληψη όλων των διοικητικών υπηρεσιών από τη Δευτέρα και εξυπηρέτηση του κόσμου δωρεάν με ευθύνη των κινητοποιημένων εργαζόμενων, κατάληψη-λειτουργία ασφαλείας του νοσοκομείου κατά την ημέρα της απεργίας με ευθύνη της απεργιακής επιτροπής και του συλλόγου, συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία και νέα γενική συνέλευση μετά την απεργία (τα νέα για 48ωρη απεργία ήρθαν αργότερα).

Μερικές επισημάνσεις.

1) Αυτό που κινεί τα «πράγματα» και στο χώρο μας είναι ο θυμός και η αγανάκτηση του κόσμου που ξεχειλίζει καθημερινά από την επίθεση που δέχεται.

2) Η Ταξική Πορεία Υγειονομικών, δρώντας όσο και όπως μέσα στους εργαζόμενους, προσπάθησε και προσπαθεί να ξεκαθαρίσει την ανάγνωση των εξελίξεων, την ερμηνεία της επίθεσης και ότι η απάντηση βρίσκεται στους ίδιους τους εργαζόμενους και το κίνημά τους. Κίνημα αντίστασης και πάλης για να σταματήσει η επίθεση, να ανατραπούν τα μέτρα, να προβληθούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των εργαζόμενων, να αναζητηθεί η προοπτική της πάλης τους και όλου του λαού. Η παρέμβαση της Ταξικής Πορείας εκτιμάμε πως μέχρι στιγμής συνέβαλε καθοριστικά στις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων και στη μαζικοποίηση των συλλογικών και κινηματικών διαδικασιών.

3) ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ είναι εξαφανισμένες πολιτικά–συνδικαλιστικά από τις διαδικασίες και την κίνηση των εργαζόμενων. Οι όποιες προσπάθειες του Πασκίτη προέδρου του ΔΣ

να βγει στον αφρό τις τελευταίες μέρες μέσα... από τα τοπικά ΜΜΕ ερμηνεύεται από τους εργαζόμενους σαν προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου παράγοντα που θέλει για τον εαυτό του.

4) Η δράση του ΠΑΜΕ όλο αυτό το διάστημα εξαντλήθηκε στην εμφάνισή του στις γενικές συνελεύσεις και στην προσπάθεια να προσφέρει την ομπρέλα του στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Το πρόβλημα με το ΠΑΜΕ, απ' ό,τι φαίνεται, άρχισε όταν οι εργαζόμενοι είπαν «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε». Όταν αρνήθηκαν την προσπάθεια του ΠΑΜΕ να «πουλήσει προστασία» στο κίνημα, όταν δεν τσίμπησαν στην προσπάθειά του να το «ιδιωτικοποιήσει». Και άρχισε η γνωστή τους γκεμπελική ταχτική, να παίρνουν σβάρνα τα κανάλια, να ανεβάζουν σε τοπικά blogs, να αρθρογραφούν στο «Ριζοσπάστη» για την αντικομμουνιστική Ταξική Πορεία που σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ (εξ ιδίων κρίνουν, καθ' ότι μέχρι χθες αγκαλιά με ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ ήταν στο προεδρείο του ΔΣ!!!) δυσχεραίνουν την πάλη των εργαζόμενων, για την Ταξική Πορεία και τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ(μ-λ) που με τις απόψεις και την πραχτική τους προωθούν την ηττοπάθεια και την υποταγή των εργαζόμενων κ.λπ. κ.λπ. Μια όχι και τόσο λεπτομέρεια που χρωματίζει έντονα την «ταξικότητά» τους είναι και η εξής: Με όλα αυτά κάνει «αντιπαράθεση» και την «πέφτει» ο κνίτης φοιτητής ή μαθητής στο φοιτητή των Αγωνιστικών Κινήσεων, στο μαθητή της Μαθητικής Αντίστασης, «αντιπαρατίθεται» ο ΠΑΜίτης σε μέλη της Ταξικής Πορείας στην πόλη μας και αλλού. Μόνο οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας δεν έμαθαν τίποτα από όλα αυτά τα φοβερά και τρομερά. Γιατί απλά οι «ταξικοί» του ΠΑΜΕ δεν κατήγγειλαν τίποτε από όλα αυτά στο «Χατζηκώστα». Και ο λόγος βέβαια είναι ότι οι εργαζόμενοι στο «Χατζηκώστα» ξέρουν !

Οσο για την Ταξική Πορεία, γνωρίζοντας τη μεγάλη αναντιστοιχία απαιτήσεων των εξελίξεων και δυνατοτήτων του κινήματος, προσπαθούμε με τις απόψεις και τη δράση μας να έρθουμε σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο, να βοηθήσουμε στη συγκρότηση της αντίστασής μας στη λαίλαπα που εξελίσσεται, να ευνοήσουμε την ανάπτυξη των αγώνων μας για την ανατροπή των μέτρων που λεηλατούν τη ζωή μας. Σ' αυτή μας την πορεία, για τις απόψεις και τη δράση μας να δεχτούμε και την κριτική του ΠΑΜΕ. Τους... περιμένουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: