15 Αυγ 2013

Μπροστά στον εφιάλτη που μας ετοιμάζουν, να αντισταθούμε, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας !!

Τις τελευταίες βδομάδες έχουμε γίνει θεατές ενός εφιάλτη που δε λέει να τελειώσει. Οι ανακοινώσεις από την πλευρά του Υπουργείου για κλεισίματα νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ανακοινώσεις για διαθεσιμότητα- κινητικότητα εκατοντάδων υγειονομικών έχουν πάρει το ρυθμό χιονοστιβάδας. Στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Παναγία, στο Αφροδισίων Νοσημάτων και στο Λοιμωδών τίθεται σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα. Ανάλογες διεργασίες πραγματοποιούνται και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Πλέον οι πιέσεις των Τροϊκανών προς την κυβέρνηση και προς το υπουργείο υγείας για απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων είναι τόσο ασφυκτικές που δε χωρά αναβολή. Πλέον μιλούν με συγκεκριμένες ημερομηνίες για κλεισίματα και διαθεσιμότητες μέσα στον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη. Προσπαθούν να διασπάσουν τον υγειονομικό κλάδο διαβεβαιώνοντας ότι «δε θα πειράξουνε καμιά άσπρη ποδιά» και ότι σε διαθεσιμότητα θα τεθούν μόνο διοικητικοί υπάλληλοι και βοηθητικό προσωπικό ενώ νοσηλευτές και γιατροί δε θα θιχθούν. Πόσο αφελές είναι να το πιστεύουμε αυτό τη στιγμή που στο Ψυχιατρείο μεταξύ των 61 διαθεσιμοτήτων είναι και νοσηλευτές; Όταν άπειρες φορές στο παρελθόν έχουν δώσει ανάλογες υποσχέσεις όπως για παράδειγμα ότι στον κλάδο της υγείας και της παιδείας δε θα υπάρχουν απολύσεις; Όταν η τρόικα απαιτεί 150.000 απολύσεις;

Όλοι λοιπόν απειλούμαστε είτε διοικητικοί, είτε νοσηλευτές είτε γιατροί. Η αρχή που έγινε με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στους ΟΤΑ και τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί μιας και έχει τεθεί αντικειμενικά ζήτημα «ανακύκλωσης» ολόκληρου του δυναμικού που εργάζεται σήμερα στον δημόσιο τομέα, με τις συνθήκες που δουλεύει, τις εργασιακές σχέσεις που έχει και τη «νοοτροπία» που έχει αποκτήσει διαχρονικά. Ο στόχος δηλαδή των ιμπεριαλιστών και της αστικής τάξης της χώρας μας μέσα από όλες αυτές τις αλλαγές δεν είναι μόνο οικονομικός αλλά κατά βάση πολιτικός και επικεντρώνει σε δύο επιμέρους άξονες: επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και άνοιγμα του κερδοφόρου χώρου της υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, κάτι που έχει ξεκινήσει ήδη από χρόνια με ότι αυτό σημαίνει για το χτύπημα του δικαιώματος του λαού σε δωρεάν περίθαλψη. Σε ραδιόφωνο και τηλεόραση από καιρό έχουν πυκνώσει οι διαφημίσεις για προσφορές από ιδιωτικά κέντρα για διάφορα πακέτα εξετάσεων ή για ιδιωτική ασφάλιση.
Τι να κάνουμε;
Θα πρέπει καταρχήν να είμαστε ενωμένοι και να μην διαπνεόμαστε από τη λογική του «Ο Σώζων εαυτόν Σωθήτω», γιατί πλέον τα πράγματα είναι τόσο αβέβαια για όλους που δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για τον εαυτό του μέσα από την ατομική λύση. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να παλέψουμε αυτό που έρχεται συλλογικά - όλοι μαζί. Καταρχήν τα νοσοκομεία που ανακοινώθηκε ότι θα κλείσουν άμεσα Παναγία, Αφροδισίων και Λοιμωδών να συντονίσουν τον αγώνα τους με δυο βασικούς στόχους –κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει και κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί! Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη ενώ στην Αθήνα ανάλογες προσπάθειες από τα «στοχοποιημένα νοσοκομεία» φαίνεται να αποδίδουν!
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κάποιος μπορεί να επικαλεστεί ότι ο όποιος αγώνας μπορεί να φαντάζει μάταιος. Δεν είναι έτσι όμως γιατί στην πραγματικότητα τα μέτρα που έρχονται είναι πολύ χειρότερα και η οργάνωση του αγώνα πρέπει να γίνει ώστε ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε τα τωρινά, να βάλουμε φρένο στα επόμενα. Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε. Σύμμαχοι μας οι κάτοικοι των συνοικιών και όλης της Θεσσαλονίκης που γνωρίζουν πολύ καλά τι υπηρεσίες υγείας προσφέρουν τα ειδικά νοσοκομεία.
Στο συντονισμό αυτόν πρέπει να καλεστούν και να συμμετέχουν ενεργά και οι εργαζόμενοι των υπόλοιπων νοσοκομείων που δε φαίνεται να απειλούνται σε πρώτη φάση. Είναι φανερό ότι ο συντονισμός πρέπει να γίνει από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα, από τη στιγμή που οι ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ ηθελημένα κωλυσιεργούν. Ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, θα πρέπει να έχει στόχο τον παρατεταμένο συντονισμένο απεργιακό αγώνα, θα πρέπει να πάει κόντρα σε λογικές για εκλογικές διεξόδους ή αναμονής για τη «λαϊκή εξουσία» που ακούγονται από διάφορα κομμάτια της κοινοβουλευτικής και μη αριστεράς.
Οπότε άμεσα: Συντονισμός των νοσοκομείων Παναγία, Λοιμωδών, Αφροδισίων, Ψυχιατρείο με δυο βασικά αιτήματα:
• Κανένα νοσοκομείο να μην κλείσει- κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί- κανένας εργαζόμενος σε κινητικότητα- διαθεσιμότητα
• Δωρεάν και πλήρης περίθαλψη για όλο το λαό.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: