18 Αυγ 2013

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΛΑΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ

Α. Το αντίπαλο στρατόπεδο – ο χαρακτήρας της επίθεσης.
Τρόικα ( ΕΕ & ΔΝΤ ), κεφάλαιο και κυβέρνηση προωθούν κατακαλόκαιρο την αντιδραστική τους επίθεση τόσο στο δικαίωμα του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη όσο και στα δικαιώματα τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.
Μία επίθεση κύρια πολιτικού χαρακτήρα με στόχο αφ’ ενός μεν ο λαός να "ξεχάσει" την εύκολη πρόσβαση στο νοσοκομείο της γειτονιάς του, να αυξηθεί η αναμονή και η ταλαιπωρία του, να κατευθυνθεί προς των ιδιωτικό τομέα με ό,τι αυτό συνεπάγεται ή να "διοχετευθεί" στα μεγάλα απρόσωπα νοσοκομεία – πτωχοκομεία του μέλλοντος.
Επιπρόσθετα ν΄ απαλλαγεί ο συλλογικός καπιταλιστής (κράτος) από την "υποχρέωσή" του να εξασφαλίσει ένα minimum "επισκευής" της ανθρώπινης ύπαρξης και να μετακυλήσει το κόστος αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης στην ατομική ευθύνη του ίδιου του εργαζόμενου.
Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης (και αυτή με τη σειρά της στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής) έχουν τεθεί ως κορυφαία ζητήματα από το σύστημα και τις δυνάμεις του:
- Το κλείσιμο δεκάδων νοσοκομείων σε όλη τη χώρα.
- Οι απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών.
Β. Πιο συγκεκριμένα.
Έξι Νοσοκομεία στην Αττική και τρία στην Θεσσαλονίκη αποτελούν την πρώτη ομάδα νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που στοχοποιήθηκαν. Πρόκειται για τα Πατησίων, Αγ. Βαρβάρα, Πολυκλινική, Σπηλιοπούλειο, Αμαλία Φλέμιγκ, και Ινστιτούτο Νοσημάτων Θώρακος στην Αθήνα καθώς και τα Λοιμωδών, Δερματολογικό και Αγ. Παύλος στη Θεσσαλονίκη.
Θ’ ακολουθήσουν δεκάδες άλλα το φθινόπωρο στην επαρχία αλλά και νέα ομάδα νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι έχει προηγηθεί το κλείσιμο όλων των θεραπευτηρίων του Ι.Κ.Α. με τα γνωστά αποτελέσματα τόσο στο λαό όσο και στους εργαζόμενους σ’ αυτά.

Γ. Αντιπαράθεση – αντιπληροφόρηση.
Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Υγείας ( που αποτελεί μόνιμο θαμώνα των αστικών μέσων μαζικής εξαπάτησης ) επιχειρεί ν΄ αποπροσανατολίσει μπερδέψει και εν τελεί να αδρανοποιήσει τις αντιδράσεις τόσο του λαού όσο και των υγειονομικών.
Δηλώνει ότι δεν κλείνει νοσοκομεία ούτε απολύει εργαζόμενους. Πρόκειται για χονδροκομμένα ΨΕΜΑΤΑ. Ακόμα και αν πρόσκαιρα ορισμένα από αυτά εξακολουθήσουν στα χαρτιά να υφίστανται , θα είναι άδεια συρρικνωμένα κουφάρια εκτός εφημερίας με προδιαγεγραμμένο τέλος.
Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί το "παιχνίδι" με τους όρους κινητικότητα – διαθεσιμότητα για να "κρύψει" (στην ουσία δεν μπορεί να κρυφθεί) τις μαζικές απολύσεις που προωθούνται. Απλά θεωρεί η κυβέρνηση, ότι θα της είναι πιο εύκολο να φθάσει στο στόχο της με τους εργαζόμενους εκτός χώρου δουλειάς παρά όσο εξακολουθούν να εργάζονται.

Δ. Οι λίστες και η "λειτουργία" τους.
Κρίσιμο είναι το διάστημα της δημοσιοποίησης των ονομάτων των εργαζομένων που θα τεθούν επί της ουσίας στο στάδιο προ-απόλυσης. Η επιχείρηση διάσπασης των εργαζόμενων σε αυτούς που "μένουν" και αυτούς που "φεύγουν" δεν πρέπει να περάσει. Οι σημερινοί τυχεροί μπορεί αύριο να είναι "άτυχοι" και το αντίστροφο. Ο ενιαίος αγώνας είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει τη "σύγκρουση" σε νίκη, σπάζοντας τον ατομισμό, τον κλαδισμό και τις όποιες αυταπάτες.
Οι εβδομάδες που έρχονται είναι αυτή τη στιγμή κρίσιμες.

Ε. Ένα, τρία, εννέα…πολλά νοσοκομεία.
Η εμπειρία για το πώς έκλεισαν τελικά τα νοσοκομεία του Ι.Κ.Α. είναι διδακτική για όσους θέλουν να διδαχθούν. Είναι πολύ δύσκολο ένα-ένα ή μικρές ομάδες βαλλόμενων νοσοκομείων ν΄ ανατρέψουν την πολιτική επίθεση, στον συγκεκριμένο τομέα της Υγείας. Απαιτείται άπλωμα, γενίκευση του αγώνα σ΄ όλα τα νοσοκομεία μικρά ή μεγάλα, αστικά ή επαρχιακά. Κάθε καθυστέρηση μπορεί να κοστίσει. Είναι αναγκαίος όρος να διευρυνθεί το μέτωπο αντίστασης. Το αν είναι και ικανός θα αποδειχτεί στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να διαμορφωθεί στην κίνηση των πραγμάτων ο συσχετισμός δύναμης που μπορεί να οδηγήσει σε νίκη.

ΣΤ΄. Το συνδικαλιστικό τοπίο.
Αρνητικό παράγοντα και τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων αποτελεί η κατεύθυνση – γραμμή της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ΠΟΕΔΗΝ-ΑΔΕΔΥ. Από τη φάση εφησυχασμού περάσαμε στην ανοιχτή υπονόμευση της διάθεσης, της οργής αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης των αγώνων που ήδη υπάρχουν. Αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος είναι οι διάφορες προσπάθειες συντονισμού και κοινής δράσης που εξελίσσονται πανελλαδικά και που αποτελούν ελπιδοφόρο στοιχείο. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν όχι απλά αποκούμπι των εργαζομένων αλλά να αποκτήσουν χαρακτηριστικά υπέρβασης της υφιστάμενης κατάστασης δίνοντας τη δυνατότητα σ’ ένα ευρύτερο δυναμικό να μπει στους αγώνες. Το βέβαιο είναι ότι όλα αυτά τα μαχόμενα κομμάτια υγειονομικών πρέπει να συναντηθούν το ταχύτερο στη κατεύθυνση πανελλαδικοποίησής τους. (Τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτέμβρη).

Ζ. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ.
Για μας είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται ευρύτερος δυνατός συντονισμός στη δράση χωρίς αποκλεισμούς στη βάση ενός ελάχιστου πολιτικού πλαισίου με σαφή, διττή στόχευση:
Να μην κλείσει – συρρικνωθεί κανένα νοσοκομείο.
Να μην τεθεί σε διαθεσιμότητα – απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
Σ΄ αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε – παλεύουμε:
- Α) Γενικές Συνελεύσεις το διάστημα 19-21/8 όλων των σωματείων – συλλόγων εργαζομένων των νοσοκομείων της χώρας – Συσκέψεις για κοινές δράσεις με φορείς - κατοίκους.
- Β) Συνδυασμός συνελεύσεων με "εσωτερικές" κινητοποιήσεις ( συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς – στις πύλες των νοσοκομείων με συνθήματα, μοίρασμα ανακοινώσεων, μπλοκάρισμα λειτουργιών νευραλγικών τμημάτων κα.)
- Γ) Τοπικές διευρυμένες κινητοποιήσεις στις 22/8 συνδιοργανωμένες από ομάδες γειτνιαζόντων νοσοκομείων (πορείες – διαδηλώσεις – κλείσιμο κεντρικών δρόμων, συγκεντρώσεις σε γειτονιές, συναυλίες κλπ.)
- Δ) Απεργιακή κινητοποίηση (απεργία ή στάση) και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 23/8 ημέρα που ανακοινώνονται κατά την κυβέρνηση οι λίστες.
- Ε) Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από 26/8 με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας πανελλαδικά (π.χ. 48ώρες απεργίες).
- ΣΤ) Συντονισμός των υγειονομικών με τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στους Δήμους και σε όλο το δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό τομέα για το δικαίωμα στη δουλειά.
Καλούμε Σωματεία, πολιτικές δυνάμεις, εργατικά σχήματα και πλατιά τους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας περίθαλψης να πάρουμε τη μάχη στα χέρια μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ – ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: