1 Ιουν 2011

Η τριμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Γ.Ν.Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

Προς
Το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ
Οι προτάσεις της 2ης ΥΠΕ σχετικά με τις συνενώσεις και την λειτουργική αναδιάρθρωση των νοσοκομείων Πειραιά, Δυτικής Αττικής και Αιγαίου,  όσον αφορά το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» οδηγούν το νοσοκομείο προμελετημένα σε οριστικό κλείσιμο. Οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν ήδη προειδοποιήσει γι αυτό το δυσάρεστο επακόλουθο της τακτικής της  2ης ΥΠΕ και συγκεκριμένα της Διοικήτριας Χ. Παπανικολάου και του υποδιοικητή Σ.  Ζώτου,  στην γενική συνέλευσή τους της 9 / 11 / 20011, γεγονός που μας οδήγησε και σε εξώδικο διαμαρτυρία εναντίων των δύο ανωτέρω και του τότε διοικητή του νοσοκομείου
Λέγαμε τότε:
« Έτσι είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε λίγες ημέρες διοίκηση του νοσοκομείου και  2η ΥΠΕ οδηγούν σε αργό θάνατο το νοσοκομείο λόγω σημαντικών ελλείψεων και παραλήψεων τόσο σε υγειονομικό υλικό και τεχνική υποδομή όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό, τεχνικό και διοικητικό.
Αν όλα αυτά που περιγράφονται δεν είναι αποτέλεσμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου σταδιακής και μεθοδικής διάλυσης ενός νοσοκομείου τότε τι άλλο μπορεί να είναι;
Πάντως θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη ότι ένα τέτοιο γεγονός θα πλήξει καθοριστικά και ανεπανόρθωτα την δυνατότητα της εύκολης και δωρεάν πρόσβασης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής  (φτωχά κοινωνικά στρώματα, αθίγγανοι, μετανάστες)  σε μια βασική υγειονομική μονάδα της περιοχής τους».
Σήμερα δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.
Η 2η ΥΠΕ προτείνει 3 λύσεις για την τύχη του νοσοκομείου.Και οι τρεις προτάσεις της 2ης ΥΠΕ σημαίνουν το ουσιαστικό κλείσιμο του νοσοκομείου με ο τι αυτό συνεπάγεται για την χειροτέρευση της πρόσβασης σευπηρεσίες υγείας των κατοίκων της περιοχής, διότι:
1η: Η πρώτη πρόταση προτείνει την μετατροπή του νοσοκομείου σε διαγνω-στικό κέντρο (άγνωστο πως και ποτέ),
2η: Η δεύτερη πρόταση εννοεί την μετατροπή του σε άσυλο ανιάτων.
3η: Και η τρίτη, αφού δέχεται επιτέλους,  ότι στο νοσοκομείο λειτουργεί μια Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με πολύ καλά αποτελέσματα  (φυσικά με υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες   του προσωπικού), προσθέτει μια ακόμη δράση, ένα κέντρο χημειοθεραπείας για τους ασθενείς του νοσοκομείου Μεταξά, χωρίς όμως να έχει μελετήσει επαρκώς αυτή τη δράση (όσοι γνωρίζουν
από χημειοθεραπείες   λένε ότι είναι προβληματική στην εφαρμογή της αυτή η πρόταση).
Όπως καταλαβαίνετε και οι τρεις προτάσεις είναι τουλάχιστον πρόχειρες και το μόνο που κάνουν είναι να αφαιρέσουν τελικά από την περιοχή μια σημαντική Δευτεροβάθμια Νοσηλευτική μονάδα με αξιόλογη πρόσφορα στους κατοίκους της περιοχής.  Μιας περιοχής με μεγάλα κοινωνικά και οικονομικάπροβλήματα.
Εμείς προτείνουμε την συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου ως Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο με προοπτική αναβάθμισης του και προσθήκης νέων τμημάτων και υγειονομικών παροχών διότι,
1) Καλύπτει τις ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής και η αφαίρεση του από τον
υγειονομικό χάρτη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία των δύο άλλων νοσοκομείων της Δυτικής Αττικής,  του Κρατικού«Νίκαιας» και του «Αττικό».
2) Έχει ήδη συσσωρευμένη εμπειρία στα λοιμώδη νοσήματα ειδικά του ήπατος με αξιόλογη εργαστηριακή υποδομή πχ. μοριακού ελέγχου, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και άλλες μονάδες της περιοχής.  Τα 2000  χιλιάδες χειρουργεία που γίνονται κάθε χρόνο  (εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και να ξανατονίσουμε την ευθύνη της ΔΥΠΕ και του πρώην διοικητή που άφησαν την χειρουργική κλινική χωρίς επικουρικούς γιατρούς στα πλαίσια του σχεδίου για αποδυνάμωσης του νοσοκομείου ώστε να γίνει ευκολότερη η μετατροπή του ή το κλείσιμό του, συμφώνα με τα σχεδία της ΥΠΕ.
3) Αντιμετωπίζει χιλιάδες ασθενείς είτε στα ΤΕΠ κατά τη γενική εφημερία ή
στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
4) Η Δερματολογική κλινική του Νοσοκομείου (είναι η μόνη σε όλη την Δυτική
Αττική ) με μεγάλη παράδοση εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες ασθενείς που
διαφορετικά θα αναγκάζονται να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο  «Α.  Συγ-
γρός».
5) Η Μ.Τ.Ν με την προαναφερόμενη σημαντική πρόσφορα της και πέραν των στενών ορίων περιοχής.
ΘΑ μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλες δράσεις, αλλά μένουμε σ αυτές ενδεικτικά .
Κλείνοντας να πούμε ότι η στοιχειώδης λογική απαιτεί ότι η  2η ΥΠΕ πρέπει να αφήσει τις προφάσεις και τις σκοπιμότητες, να ξαναμελετήσει τις προτάσεις της, και επιτέλους ας ακούσει έστω και μια φορά και τις δικές μας προτάσεις.
ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ 27 / 05 / 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: