απο τη Προλεταριακή Σημαία
χει περάσει ένας μήνας από το τελευταίο άρθρο για την έκθεση Λιαρόπουλου περί συγχωνεύσεων και πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας που αποσαφηνίζουν ακόμα περισσότερο το αντιδραστικό τοπίο της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της υγείας. Οι εκτιμήσεις που έβλεπαν ότι απ' όπου έχει περάσει η τρόικα (π.χ. Ρουμανία) ο χώρος της υγείας συρρικνωνόταν αρχίζουν να επιβεβαιώνονται δραματικά. Οι προτάσεις απλών διοικητικών ενοποιήσεων νοσοκομείων που δεν θα έθιγαν την υγειονομική περίθαλψη του λαού και δεν θα ακουμπούσαν τα δικαιώματα των εργαζομένων αποδείχτηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κάλπικες.
Στην πραγματικότητα οι γνωστές δηλώσεις Λοβέρδου ότι η τρόικα ζητάει 10.000 κρεβάτια και ο υπουργός Υγείας… αντιστέκεται, ή ότι το επόμενο έτος θα κοπεί το 40% της χρηματοδότησης στα δημόσια νοσοκομεία αν δεν έχει αποτελέσματα η φετινή πολιτική περικοπών στον χώρο της υγείας, μεταφραστήκαν άμεσα σε δραστική μείωση κλινών σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα φέτος και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεών του!
Οι προτάσεις Λιαρόπουλου, που σημειωτέον παρουσιάστηκαν σε δόσεις, αποκάλυψαν μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων σημαντικό αριθμό νοσοκομείων που κλείνουν και αυτά μάλλον αποτελούν την πρώτη δόση, με βάση το γεγονός ότι οι συγχωνεύσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία που θα απομείνουν αποτελούν σχέδιο που… ακολουθεί.
Στο Πειραιά και στη Δυτική Αττική λοιπόν τρία νοσοκομεία κλείνουν και άλλα δύο στην υπόλοιπη Αττική, ένα στην Κέρκυρα κλείνει και ένα συγχωνεύεται. Στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία τουλάχιστον τρία συγχωνεύονται και ένα καταργείται. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας επτά νοσοκομεία κλείνουν ή αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε κέντρα υγείας, στην Ικαρία κλείνουν το γηροκομείο και έπονται και άλλες... ανακοινώσεις για τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Μεγάλοι χαμένοι φαίνεται να είναι ο τομέας των ψυχιατρείων και αυτός της πρόνοιας. Μάλιστα τα ψυχιατρεία με «προοδευτικού» χαρακτήρα επιχειρήματα περί «αποασυλοποίησης» και «κοινωνικής ένταξης» και διάφορα άλλα ηχηρά. Η πραγματικότητα λέει όμως ότι οι ψυχασθενείς απλώς επιστρέφουν… στα σπίτια τους και οι ηλικιωμένοι καλούνται να αναζητήσουν νέα στέγη, την οποία αν βρουν έχει καλώς, αλλιώς στον… δρόμο.
Ακολουθεί όμως και δεύτερη φάση. Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργείου είναι ότι μόνον στην Αττική διασπείρουν δημοσιεύματα για συρρίκνωση του αριθμού των κλινικών από 450 που είναι σήμερα σε περίπου 350.
Ενώ πρόσφατη πρόταση της διοικήτριας της 2ης υγειονομικής περιφερείας προς το υπουργείο μιλάει για συγχωνεύσεις τεχνικών υπηρεσιών, εστίασης, σίτισης, φύλαξης, καθαριότητας στα νοσοκομεία της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά έτσι ώστε ένα νοσοκομείο να κάνει τη δουλειά για όλα τα υπόλοιπα και τα άλλα να εξυπηρετούνται μέσω... κούριερ, αλλά και για να μεγαλώνουν τα φιλέτα των εργολάβων των ιδιωτικών συνεργείων θα συμπληρώναμε εμείς.
Η ίδια διοικήτρια προτείνει και ανέγερση νέου νοσοκομείου για την Ανατολική Αττική με προσωπικό που θα προκύψει από άλλα νοσοκομεία!
Ο πολύς Λοβέρδος σε πρόσφατη συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι το 20% των κλινών θα το προσφέρει σε ασφαλιστικές εταιρείες. Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε σε αυτές και τις άλλες 10.000 που ζητάει η τρόικα να κλείσουν, τότε αυτές που μένουν για τον λαό είναι περίπου οι μισές από τις σημερινές.
Πώς λοιπόν να μην προκύψει στο άμεσο μέλλον πλεονάζον προσωπικό, πώς να μην αναζητούντα σενάρια εθελουσίας εξόδου στο Δημόσιο, πώς οι μετατάξεις να μη γίνονται στην πορεία απολύσεις, πώς να μην αναζητούνται τρόποι να αρθεί και συνταγματικά η μονιμότητα μέσω «αξιολόγησης» και όχι μόνο όταν καταργείται ο φορέας εργασίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων -και αυτό είναι μάλλον μόνο αυτό που ανακοινώνεται, γιατί… πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
Σε αυτό το τοπίο οι προτάσεις ανάπτυξης νέων νοσοκομείων ή μονάδων φαντάζουν νεφελώδεις και αστήρικτες, μια και απαιτούν κόστος σε προσωπικό και εξοπλισμό, για να μην πούμε αστείες, και μάλλον γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να περάσουν στα μαλακά όλα τα υπόλοιπα.
Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο λόγος είναι πλέον στους υγειονομικούς και στον λα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου