3 Ιουν 2011

Γ.Ν. – Κ.Υ. ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ : ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ

-Αν δεν μιλήσω-  δεν θα είμαι άντρας πιά, μα σύγνεφο με πανταλόνια 
(από τον Β. Μαγιακόβσκη)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας το Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων, πρόκειται να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας και να υπαχθεί στο Γ.Ν.Ν. Πύργου.
    Το παραπάνω ΠΡΑΚΤΙΚΑ σημαίνει ότι το ίδρυμα ΧΑΝΕΙ την διοικητική του αυτοτέλεια, και η διοίκηση του Γ.Ν.Ν. Πύργου, μπορεί να χρησιμοποιήσει το προσωπικό του κατά τις προτεραιότητες που θα θέσει.
    Ποιές είναι συνέπειες της κίνησης αυτής; Θα αποτελέσει βελτίωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της περιοχής και του νομού γενικότερα; Σ’ αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσω, εκθέτοντας τις σκέψεις μου, να απαντήσω.
    Στα τελευταία δέκα χρόνια που εργάζομαι στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων, ουδέποτε το εν λόγω ίδρυμα δεν έφερε επαξίως τον τίτλο «Νοσοκομείο», τουλάχιστον με την έννοια που έχει ο όρος αυτός σε μία στοιχειωδώς πολιτισμένη χώρα. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικό. Για να λειτουργεί ένα ίδρυμα σαν Νοσοκομείο, να νοσηλεύει δηλαδή με ασφάλεια ασθενείς, πρέπει να υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί των βασικών ειδικοτήτων καθημερινά και σε εικοσιτετράωρη βάση, που θα έχουν την στοιχειώδη εργαστηριακή υποστήριξη (μικροβιολογική και ακτινολογική), καθώς και την αναγκαία νοσηλευτική υποστήριξη. Διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των νοσηλευομένων.

    Τι σημαίνει Κέντρο Υγείας στην ΟΥΣΙΑ; Είναι ένα ίδρυμα που διαθέτει σε εικοσιτετράωρη βάση τις βασικές ειδικότητες με την στοιχειώδη (επαναλαμβάνω) εργαστηριακή υποστήριξη, που μπορεί να ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ποιοί ασθενείς μπορούν να πάνε στο σπίτι τους με κάποια αγωγή και ποιοι είναι ανάγκη να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο για πιο εξειδικευμένο έλεγχο και θεραπεία.
    Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι με το σημερινό προσωπικό, το Γ .Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων ούτε τον ρόλο του Κέντρου Υγείας μπορεί να παίξει. Τι πρόκειται να γίνει λοιπόν; Θα υπάρξει αναβάθμιση; Θα γίνουν προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού;
    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσω ότι στην Ελληνική νομοθεσία ΔΕΝ υπάρχει πουθενά κατοχυρωμένο το τι εννοεί ο νομοθέτης με τον όρο Κέντρο Υγείας. Οι φανταχτεροί τίτλοι όπως «Πολυδύναμο», «Αστικού τύπου» κλπ στερούνται οποιοδήποτε περιεχομένου.
    Αυτό που δεν ορίζεται από την νομοθεσία ωστόσο, το δείχνει η πράξη. Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν τι υπηρεσίας έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας και το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως. Τέτοιο μέλλον προοιωνίζεται και για το Κέντρο Υγείας Κρεστένων;;;
    Πρακτικά λοιπόν η κίνηση υποβάθμισης του  Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων σημαίνει:
Ακόμα χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό της περιοχής
Πτώση στον Καιάδα μεγάλου ποσοστού των ηλικιωμένων και φτωχών πολιτών που ήδη είναι προβληματισμένοι με την μετακίνησή τους από τα χωριά τους μέχρι τα Κρέστενα.
Μεγαλύτερη συμπίεση των ασθενών στο Γ.Ν.Ν. Πύργου
ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των γιατρών του ΕΣΥ στον νομό, μια και οι μετακινήσεις των γιατρών είναι προφανές ότι θα γίνει σε προσωποπαγείς θέσεις (δηλαδή σε θέσεις που καταργούνται με την συνταξιοδότηση, την μετάθεση κλπ του γιατρού). Εξάλλου είναι γνωστή η θέση του Υπουργείου ότι στο ΕΣΥ υπάρχει ΥΠΕΡΠΛΗΘΩΡΑ γιατρών.
Πως φθάσαμε όμως μέχρι εδώ;
Απέναντι στο Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων επί σειρά ετών ακολουθείται απαξιωτική πολιτική. Δηλαδή μετακινώντας αναγκαίο προσωπικό (πχ γιατρών, τεχνολόγους ακτινολογικού) μειώνουν τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών και προκαλούν την ταλαιπωρία και την αγανάκτηση των πολιτών. Αυτή την στιγμή είναι κενές; 1 θέση παθολόγου (και 1 παθολόγος είναι μόνιμα αποσπασμένος στο Ν. Πύργου), 1θέση Γενικού Χειρουργού, 2 θέσεις Γυναικολόγων, 2 θέσεις Ακτινολόγων, 1 θέση Μικροβιολόγου,  1 θέση Αναισθησιολόγου κενή (και 1 αναισθησιολόγος αποσπασμένη), 1 θέση Οδοντιάτρου. Ο Καρδιολόγος του Νοσοκομείου εφημερεύει στο Ν. Πύργου και ο Οφθαλμίατρος κάνει ιατρείο αρκετές μέρες στο Ν. Πύργου. Σήμερα το Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων απασχολεί μόνον ένα τεχνολόγο ακτινολογικού, με αποτέλεσμα μόνον σε μία βάρδια, (και μόνον τις εργάσιμες μέρες), να είναι δυνατόν να γίνουν ακτινογραφίες.
Στην δεκαετία που εργάζομαι στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων, ΚΑΜΙΑ Διοίκηση δεν παρουσίασε ΔΗΜΟΣΙΑ ένα σχέδιο για την σταθεροποίηση και την ανάπτυξη του ιδρύματος.
Θα πει κανείς, ότι οι Διοικήσεις είναι κατ’ εξοχήν όργανα πολιτικά και επιλέγονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Όμως οι Διοικήσεις πληρώνονται από τους φόρους όλου του Ελληνικού λαού και αυτού είναι υπάλληλοι και όχι των κυβερνώντων κομμάτων. Θα πρέπει δηλαδή να ασκούν την εξουσία τους για το συμφέρον των πολιτών. Κατά την γνώμη του υπογράφοντος οι κατά καιρούς Διοικήσεις είχαν τουλάχιστον το ΗΘΙΚΟ καθήκον απέναντι στους συντοπίτες τους, να θέσουν ΔΗΜΟΣΙΑ το θέμα (δικαίωμα που τους δίνει και η νομοθεσία).
Στο Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων (όπως άλλωστε και σε κάθε υπηρεσία του Ελληνικού δημοσίου) υπάρχει ένα παρασιτικό δίκτυο (τυπικό ή άτυπο δεν γνωρίζω), που εκτείνεται σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ταυτόχρονα απολαμβάνει προνομίων και ασκεί κατασταλτική επίδραση σε όσους έχουν την διάθεση να εργασθούν. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι να δέχονται ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι την καταφρονητική συμπεριφορά των απερίσκεπτων πολιτών ή των συναδέλφων τους .
Οι μέχρι τώρα Διοικήσεις συνεργάστηκαν ή ανέχθηκαν το δίκτυο αυτό. Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία το δίκτυο αυτό παραμένει άθικτο (κρατώντας ανάμεσα στα μέλη του στα ουσιαστικά ζητήματα μία υπερκομματική(!) σύμπνοια). Τέτοιου είδους δίκτυα αποτελούν την πραγματική εξουσία στο «Ελληνικό» δημόσιο, και για αυτό η ρήση του πρωθυπουργού: «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» ήχησε ειρωνικά.
Κορυφαία απόδειξη του παραπάνω ισχυρισμού αποτέλεσε η απόπειρα κλεισίματος του   Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων, για ιδιοτελείς σκοπούς, αμέσως μετά τις τραγικές φωτιές του 2007. Η απόπειρα είναι σε όλους γνωστή για το πώς μεθοδεύτηκε. Η περιοχή αναστατώθηκε, έγιναν διαδηλώσεις και συλλαλητήριο. Αποτέλεσμα; Δεν άνοιξε μύτη.
Καμία Διοίκηση δεν διεξήγαγε έρευνα. ΚΑΝΕΝΑΣ βουλευτής, ΚΑΝΕΝΑΣ δημοτικός άρχοντας δεν κάλεσε τους Ελεγκτές του Υπουργείου Υγείας ή τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Κανένας  δεν προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη. Αντίθετα όσοι υπερασπίσθηκαν το Νοσοκομείο βρέθηκαν μόνοι και απροστάτευτοι απέναντι στην εκδικητικότητα του δικτύου ακόμα μία φορά.
Η κατάσταση σήμερα στην χώρα είναι τραγική λόγω του υπερδανεισμού προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εταιρίες τύπου Siemens, οπλικών συστημάτων, κατασκευών κλπ, τους οποίους εκπροσωπούσαν τα κλασσικά παράσιτα της Ελληνικής κοινωνίας, οι μιζαδόροι.
Σήμερα τα εργαζόμενα στρώματα καλούνται να δείξουν «πατριωτισμό» με μειώσεις μισθών, πληρώνοντας αυξημένους φόρους ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, χάνοντας ακόμα και τις ανάπηρες παροχές του συστήματος υγείας και εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα διατηρείται η «Ελευθερία Κίνησης Κεφαλαίων» μέσω της οποίας τα πλιάτσικα μεταφέρονται στο εξωτερικό. Δεν αποκλείεται οι πλιατσικολόγοι να εμφανισθούν κάποια στιγμή σαν εθνικοί ευεργέτες…  
Σήμερα οι πολιτικοί που δημιούργησαν μια Ελλάδα όπου τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί από επένδυση μέχρι διορισμό, χωρίς την χρήση του «πολιτικού» μέσου μας λένε διεφθαρμένους. Όσο διεφθαρμένοι και αν είμαστε δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από όσους θεμελίωσαν την εξουσία τους στην διαφθορά.

Πώς θα μπορούσαν οι πολίτες να υπερασπίσουν τις υπηρεσίες υγείας που δέχονται επίθεση;
Να συγκροτήσουν Επιτροπή Πρωτοβουλίας. Κανείς δεν μπορεί να βασισθεί πιά σε οποιουδήποτε άρχοντες μια και η επί τόσα χρόνια αδιαφορία τους είναι τουλάχιστον ύποπτη.
Να διεκδικήσουν την διοικητική ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του Νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας ή του όποιου τίτλου δοθεί στο ίδρυμα.
Να απαιτήσουν την μετακίνηση όσων ΔΕΝ επιθυμούν την λειτουργία και υπονομεύουν το ίδρυμα.
Να μην δώσουν την παραμικρή συναίνεση σε ΑΣΑΦΕΙΣ υποσχέσεις του διάφοροι θα προσπαθήσουν να δώσουν παραπλανητικά. Όλοι θυμόμαστε πώς οι υποψήφιοι πρωθυπουργοί έχουν ξεφτιλίσει την λέξη ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ.
Όσες προτάσεις παρουσιαστούν από διάφορους «αρμόδιους» θα πρέπει να είναι μέχρι τελευταίας λεπτομερείας σαφείς και γραπτές και να προειδοποιηθούν όσοι τις κάνουν ότι σε περίπτωση αθέτησης θα κηρυχτούν ανεπιθύμητοι στην περιοχή και θα τους κρεμάσουν κουδούνια. 

Μετά λόγου γνώσεως
Ανέστης Ι. Παπαδόπουλος
γενικός χειρουργός στο Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: