21 Ιουν 2011

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ - ΦΡΑΓΜΟΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ



....Με βάση αυτήν την εικόνα των ελλείψεων και της κακής εξυπηρέτησης που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, οι ασθενείς αποφεύγουν πλέον, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία, να πηγαίνουν εκεί για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Για τη νοσηλεία τους όμως, θέλοντας και μη, επιλέγουν τα δημόσια νοσοκομεία καθότι το κόστος στα ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα είναι εξαιρετικά υψηλό, σχεδόν απαγορευτικό.
Ετσι δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο 2010 είχαμε μείωση κατά 16% του αριθμού των εξετασθέντων στα νοσοκομεία της Αθήνας (1η υγειονομική περιφέρεια), ενώ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών προσήλθαν 9% λιγότεροι ασθενείς σε σύγκριση με το 2009.
Ο κόσμος όμως γύρισε... την πλάτη και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπου η μείωση έφθασε στο 20% ενώ στα απογευματινά ιατρεία όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν τους γιατρούς και από την τσέπη τους, οι επισκέψεις περιορίσθηκαν κατά 21%.
Στην Αθήνα τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη μείωση εξωτερικών ασθενών ήταν: «Αμαλία Φλέμινγκ» (-59%), «Παμμακάριστος» (-58%), Σπηλιοπούλειο «Η Αγία Ελένη» (-50%), «Αλεξάνδρα» (-43%), «Ερυθρός Σταυρός» (-34%).
Σημαντικές μειώσεις εξωτερικών ασθενών κατεγράφησαν και στα νοσοκομεία της 2ης υγειονομικής περιφέρειας. Ενδεικτικά: «Μεταξά» (-36%), Γ.Ν. Μυτιλήνης (-33%), Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λήμνου (-31%), «Τζάνειο» (-25%), Γενικό Κρατικό Νίκαιας (-20%).
Η εικόνα όμως στις νοσηλείες είναι διαφορετική. Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία εμφανίζεται αυξημένος λόγω και της οικονομικής ανάγκης που υπάρχει. Το 2010 κατεγράφη αύξηση των νοσηλευθέντων στα δημόσια νοσοκομεία κατά 24% σε σύγκριση με το 2009, ενώ παράλληλα ο ετήσιος αριθμός ημερών νοσηλείας το 2010 παρουσίασε αύξηση 9%.
Τη μεγαλύτερη αύξηση ασθενών παρουσιάζει η 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης με 51% και ακολουθεί η 3η υγειονομική περιφέρεια με 37%. Στα νοσοκομεία της Αθήνας σημειώθηκε αύξηση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 17%, ενώ στη 2η υγειονομική περιφέρεια (περιλαμβάνει τα νοσοκομεία του Πειραιά κ.ά.) άγγιξε το 25%.


(ΚΥΡ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: