9 Δεκ 2011

Προωθoύν μείωση εξετάσεων και παράδοσή τους σε ιδιώτες


Ο δρόμος για το κόψιμο εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, για την ασφυκτική και αντιεπιστημονική «αξιολόγηση» του ιατρικού προσωπικού, αλλά και για τους επιχειρηματίες να μπουν πιο αποφασιστικά στον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων, ανοίγει η χτεσινή εξαγγελία του Αρη Μουσιώνη, διοικητή της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εργαστηριακών Εξετάσεων. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στους επόμενους 3 - 6 μήνες να συγκεντρωθούν σε αυτό το Κέντρο όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές, αιματολογικές και άλλες εξετάσεις) από τα νοσοκομεία, εκτός από βασικές εξετάσεις για επείγοντα περιστατικά. Το Κέντρο αυτό αναμένεται να γίνει σε Βιοχημικό Εργαστήριο κάποιου μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας.
Ο Α. Μουσιώνης έκανε λόγο για «υπερπληθώρα εξετάσεων» στη χώρα μας και πως το όφελος από τη δημιουργία του Κέντρου υπολογίζεται να ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κοπούν εξετάσεις. Στα πλαίσια της λειτουργίας των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, το κόστος λειτουργίας τους πρέπει να μειωθεί και ως εκ τούτου ο ασθενής κι ο ασφαλισμένος θα δικαιούνται συγκεκριμένο αριθμό εξετάσεων - αυστηρά και με το σταγονόμετρο - και τις επιπλέον θα τις πληρώνουν. Με κριτήριο το πόσο ρίχνει το «κόστος» του ασθενή θα αξιολογείται και ο γιατρός. «Θα πάμε με βάση τις ενδείξεις και με βάση τη διάγνωση, αλλά και το αίτημα του κάθε ενυπογράφοντος γιατρού τις εξετάσεις που ζητάει, για ποια νόσο, για ποιον ασθενή, για ποιο λόγο», είπε ο Α. Μουσιώνης. Εν ολίγοις, η επιστημονική διάγνωση και η ανάγκη του ασθενή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και ανοίγονται επικίνδυνοι δρόμοι για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών.
Ταυτόχρονα, το νοσοκομείο - επιχείρηση για να εξασφαλίσει μείωση του κόστους λειτουργίας του ενδέχεται να παραδώσει τον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων και στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε έχει ήδη κάνει με την καθαριότητα, το κέτερινγκ και τη φύλαξη. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα μεγάλη επιχείρηση στον τομέα των εργαστηριακών εξετάσεων στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε να αναλάβει όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις με το 1/3 του σημερινού κόστους. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι θα μειωθεί και το κόστος για τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού από τη μία πλευρά θα υπάρχει η οικονομική συνδιαλλαγή νοσοκομείου - ιδιώτη που θα συμφωνούν πόσο θα πληρώνεται η εξέταση και από την άλλη η οικονομική σχέση νοσοκομείου - ασθενή που θα έχει καθοριστεί από πριν το κόστος της εξέτασης. Επίσης, παρά τις «δεσμεύσεις» του υπουργείου ότι «δε θ' απολυθεί κανένας γιατρός, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό» κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μελλοντικές μειώσεις στο όνομα του ...πλεονάζοντος προσωπικού.

πηγη: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: