Δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Νόμου "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις". Το σχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη γεύση εφαρμογής ενός είδους Καλλικράτη στο χώρο της υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
• Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΠΑΔ (δημόσιοι υπάλληλοι) ,του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) ,του ΟΓΑ (αγρότες) και οι μονάδες υγείας τους (κατά βάση νοσοκομεία και πολυιατρεία του ΙΚΑ ,αλλά και τα κέντρα υγείας με τα περιφερειακά-αγροτικά τους ιατρεία στην ύπαιθρο και τα δημοτικά ιατρεία) ενοποιούνται σε ένα νέο οργανισμό με την ονομασία Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας στον οποίο μπορούν να εντάσσονται και άλλοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί παροχής υγείας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου. Στη βάση αυτή
• Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται πλέον στο ΕΣΥ όπου μεταφέρεται το σύνολο του προσωπικού τους.
Ζήτημα προκύπτει από την ένταξη στο ΕΣΥ των νοσοκομείων του ΙΚΑ όπου παραμένει θολή η προοπτική τους. Άλλωστε τον Απρίλη θα αρχίσουν να βγαίνουν στη φορά οι πρώτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων του ΕΣΥ, με τα μικρά νοσοκομεία να αποτελούν τον πρώτο στόχο. To γεγονός επίσης ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ απαξιώνονται σταθερά με περικοπές σε κάθε επίπεδο από προσωπικό μέχρι στοιχειώδη υλικά λειτουργίας συνηγορεί για το σταδιακό κλείσιμο τους, ολόκληρων ή σημαντικών τμημάτων τους. Άλλωστε οι σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των δημοσίων νοσοκομείων αποκλείουν την οικονομική ενίσχυση των μονάδων του ΙΚΑ από αυτή την πηγή αν κάποιος υπολόγιζε σε αυτή.
Όλα αυτά καθιστούν αναμφίβολο το γεγονός ότι πάμε για μαζικές μετατάξεις προσωπικού.
Έτσι με βάση αυτή τη προοπτική το νομοσχέδιο προβλέπει ότι με απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αξιολόγησης μπορεί να μεταφέρεται ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό από τις μονάδες που λειτουργούν μέσα στην περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών μονάδων της ίδιας περιφέρειας. Η πρόβλεψη αυτή μαζί με το γεγονός ότι οι τυχόν αιτήσεις του προσωπικού για εθελούσια μετάταξη όπως ορίζει και το νομοσχέδιο δεν δεσμεύουν την διοίκηση αλλά απλώς συνυπολογίζονται με βάση τις ανάγκες του νέου φορέα κάνουν σαφές ότι η κατανομή του προσωπικού θα είναι θέμα που αποφασίζει η διοίκηση και μόνο, και αυταπατώνται όσοι υπολογίζουν κάτι διαφορετικό.
Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων που ουσιαστικά μετατάσσονται δεν τίθεται προς το παρόν ευθέως ζήτημα απολύσεων. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις . Για ορισμένες κατηγορίες του προσωπικού η μετάταξη στο ΕΣΥ μεταφράζεται σε αύξηση των ωρών εργασίας από 6 σε 8 ώρες χωρίς βέβαια καμιά αύξηση αποδοχών, ενώ για το σύνολο του προσωπικού θα έχουμε περικοπές στο εισόδημα λόγω κατάργησης των «προσθετών αμοιβών» που αποτελούσε σημαντικό συμπλήρωμα στο μισθό του (σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 400 ευρώ).
Σε περίπτωση επίσης που προκύπτουν μικρότερες συνολικές τακτικές μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού αυτού, μετά τη μεταφορά του, η τυχόν διαφορά διατηρείται ως προσωπική μέχρι την κάλυψή της από οποιαδήποτε αύξηση των νέων αποδοχών- δηλαδή έχουμε πάγωμα μισθών ακόμα και αν υπάρξουν στο μέλλον αυξήσεις !!
Πρόβλημα υπάρχει όμως και με αυτούς που θα παραμείνουν στον ΕΟΠΠΥ. Σε πρόσφατη δήλωση του ο διοικητής του ΙΚΑ μίλησε για κοινοπραξίες γιατρών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Ή όπως το μεταφράζουμε εμείς για ιδιωτικοποίηση των πολυιατρείων. Ασαφές βέβαια άφησε το είδος των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού που θα απασχολείται εκεί.
• Αναπροσαρμόζονται οι συμβάσεις των γιατρών που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Στη βάση της ενοποίησης των συμβάσεων πληρωμής των γιατρών μειώνονται δραματικά οι νέες τους αμοιβές στα επίπεδα των 600 ευρώ το μήνα ,όπως άλλωστε προβλέπει το μνημόνιο για την υγεία (συμβάσεις τύπου ΟΑΕΕ).
• Συγκροτείται ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους των αναφερομένων ταμείων . Με βάση το γεγονός της διαφορετικής κάλυψης από πλευράς παροχών ανά ταμείο ο νέος ενιαίος κανονισμός προβλέπεται ότι θα παρασύρει προς τα κάτω το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών υγείας ΟΛΩΝ των ασφαλισμένων μαζί βέβαια και των εργαζομένων του ΙΚΑ.
• ανακοινώνεται η σταδιακή αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς υγείας των συνταξιούχων του δημοσίου από 2,55 σε 4%.,ενώ προβλέπει ότι και στους άλλους συνταξιούχους το ποσοστό της κράτησης γίνεται 4% από το 2012 σε περίπτωση που δεν είναι.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι θέτει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Το μόνο επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να απευθύνονται στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Λες και αυτοί οι γιατροί δεν δέχονται άλλους ασφαλισμένους. Λες και δεν θα μακρύνει η ουρά με την προσθήκη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
ΔΕΝ απαντά η κυβέρνηση τι θα γίνει με τα πολυιατρεία που θα δεχθούν το διπλάσιο όγκο ασφαλισμένων από ότι μέχρι τώρα μιας και τα άλλα ταμεία δεν διαθέτουν μονάδες υγείας. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε ραντεβού μετά από μήνες ή πρακτικά σε αδυναμία παροχής υγειονομικής περίθαλψης που βεβαίως ξέρουμε όλοι ποιος θα την καλύψει ;
Συνάδελφοι ένα είναι το γεγονός..Στους καιρούς του μνημονίου δεν θα περιμέναμε τίποτα άλλο από την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης στα στοιχειώδη δικαιώματα μας Σε αυτό το πλαίσιο η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και η μεταβίβαση της στους εργαζομένους αποτελεί στόχο αδιαφιλονίκητο για την ΕΕ και το ΔΝΤ, την κυβέρνηση, την ΝΔ το ΛΑΟΣ τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και άλλους παρατρεχάμενους.
Το παρήγορο είναι ότι οι αντιδράσεις και υπαρκτές είναι και ασυνήθιστες για την ένταση και τη διάρκεια τους. Ο αγώνας των γιατρών αυτή την περίοδο εναντία στο νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια στην πάλη ενάντια στη κυβερνητική πολιτική αρκεί να πάρουν το λόγο και οι εργαζόμενοι .
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8/2 ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/2 ΣΤΙΣ 11:00 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 7ου ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου