11 Ιουλ 2011

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ»

Κατατέθηκε την 1η Ιουλίου η τελική πρόταση του υπουργείου υγείας για «δημόσια διαβούλευση» , σχετικά με τις συγχωνεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία .Στην πραγματικότητα πρόκειται  για την πρώτη φάση υλοποίησης  των αντιδραστικών σχεδίων που κατά καιρούς έχουμε δει στο φως της δημοσιότητας (προτάσεις Λιαρόπουλου, Κυριόπουλου κ.τ.λ.). Προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε μερικά από τα βασικά σημεία για να περιγράψουμε περισσότερο αυτό που έρχεται :
    Το σημαντικότερο σημείο και αυτό που μάλλον περιγράφει το εύρος των αλλαγών που έρχονται αποτελεί το γεγονός ότι τα 137 νοσοκομεία (132+5 ΙΚΑ) που λειτουργούν σήμερα ενοποιούνται διοικητικά άμεσα (στο επίπεδο της κορυφής της διοικητικής ιεραρχίας) σε 83. Στο άμεσο μέλλον όπως προβλέπει η πρόταση, θα υπάρξει και παραπέρα ενοποίηση  με ενιαίους οργανισμούς , υπηρεσίες και προσωπικό.
    Άμεσα 20 νοσοκομεία καταργούνται ως τέτοια και μετατρέπονται είτε σε μονάδες βραχείας νοσηλείας είτε σε κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
    Ο συνολικός αριθμός των κλινών πανελλαδικά μειώνεται από 46.000 οργανικές (προβλεπόμενες από το οργανόγραμμα κάθε νοσοκομείου)  κλίνες σε 35000 οργανικές κλίνες, ή από 36000 αναπτυγμένες κλίνες (λειτουργούσες) σε 32000. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους και να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται η μείωση είναι περίπου ίδια με αυτή που θα προέκυπτε αν έκλειναν 4 νοσοκομεία σαν αυτό του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»!!
   Σαν να μην έφτανε αυτό από τις 32000 νέες κλίνες οι 550 (προφανώς οι κλίνες–“φιλέτα”) θα δίνονται με συμφωνίες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες., δηλαδή ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ άλλο ένα μεσαίο νοσοκομείο (!) παραδίδεται στις ασφαλιστικές εταιρείας και αποκλείεται για το λαό!

   Καταργούνται 330 κλινικές μέσα από συνενώσεις εντός νοσοκομείων με συνέπεια οι κλινικές να μειώνονται από 2000 σε 1670 περίπου με αποτέλεσμα  700 γιατροί να αποτελούν υποψηφίους για «αλλού» όπως δηλώνεται από την πρόταση και με προφανή και ομολογημένο  στόχο τη  “μείωση αναγκών εφημερίας ιατρών και προσλήψεων επικουρικών, ιδίως στις περιπτώσεις που γίνονται για να καλυφθεί το πρόγραμμα εφημεριών” (!!!) και “μείωση της κατάτμησης του νοσηλευτικού προσωπικού, που οδηγούν σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν οι βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού” Ενώ το πως θα επιτευχθεί αυτό στις διατάξεις που θα πρέπει να θεσπιστούν γράφει: “ενιαία εφημερία ανά τομέα” και “δημιουργία ενιαίων νοσηλευτικών τμημάτων”. Για να γίνει κατανοητό αυτό σημαίνει ότι ένας πχ παθολόγος θα εφημερεύει για όλες τις ειδικότητες του παθολογικού τομέα (πχ νευρολογικό, πνευμονολογικό κτλ), ενας χειρούργος για όλες τις ειδικότητες του χειρουργικού τομέα (πχ ορθοπεδικού, ΩΡΛ κτλ)
  Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προβλεπόμενη εξέταση ανακατανομών των ιατρών των εργαστηριακών και απεικονιστικών ειδικοτήτων.
   Ακολουθούν βέβαια στο άμεσο μέλλον και σαφέστερα ,ανακατανομές που αναγγέλλονται και για το υπόλοιπο προσωπικό (παραϊατρικό, διοικητικό, τεχνικό μιας και οι αναλογίες του θα υπολογιστούν με βάση το νέο αριθμό κλινών , όπως άλλωστε ορίζεται και από την ιδία την πρόταση (1,1 νοσηλεύτρια ανά κλίνη. 0,8 λοιπό προσωπικό ανα κλίνη κτλ.)
  Λίγα λόγια θα μπορούσαν να ειπωθούν και για την αξιοπιστία των στοιχειών που κατατίθενται για να στοιχειοθετηθούν οι αλλαγές .Αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα που φιλοξενεί σχόλια γιατρών από επιμελητές  μέχρι διευθυντές πάνω στη πρόταση του υπουργείου για να δει δεκάδες περιπτώσεις αμφισβήτησης και λαθροχειρίας των στοιχείων από πλευράς υπουργείου, γεγονός που δείχνει ότι τα στοιχεία χρησιμοποιούνται κατά πως βολεύει το υπουργείο, ακόμα και σε βάρος της πραγματικότητας.
   Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρόταση συρρίκνωσης του δημοσίου συστήματος υγείας  και μάλιστα σε περιόδους που αυξάνεται η προσέλευση κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία ,προκειμένου να κατοχυρωθεί στην συνείδηση του λαού δια της μεθόδου σοκ, ότι η υποχρέωση του κεφαλαίου για την παροχή δια μέσου του κράτους του υγειονομικής περίθαλψης πεθαίνει αλλά και στους εργαζόμενους του συστήματος υγείας ότι στα χρόνια που έρχονται ….μάλλον περισσεύουν , με ότι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό  (μετατάξεις απολύσεις, μειώσεις μισθών ,εφεδρείες και άλλα συναφή).
Άξιος ο μισθός σας κε ΛΟΒΕΡΔΟ !

Δεν υπάρχουν σχόλια: