3 Ιουλ 2011

Τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης

Μέσες ετήσιες απώλειες της τάξης των 425 ευρώ στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει η κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης, όπως προβλέπεται στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η αναστολή της ωρίμανσης θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού.
Στην ουσία πρόκειται για «προσωρινή» αναστολή απόδοσης της ωρίμανσης, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί προάγγελο «παγώματος» των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια τα οποία προβλέπουν την αναστολή απόδοσης των ποσών ωρίμανσης από 4-5 έτη. Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από ένα τετραετές «πάγωμα» των μισθών θα ανέλθει σε 1.600 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρονικής περιόδου, ενώ το ποσό θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ εάν επιλεγεί το σενάριο να αποδίδονται οι ωριμάνσεις κάθε πέντε χρόνια.
Μέχρι σήμερα, η ωρίμανση χορηγούνταν στους δημοσίους υπαλλήλους κάθε 2 χρόνια με «αυτόματη» διαδικασία. Τα ποσά της ωρίμανσης ενσωματώνονταν στον βασικό μισθό και οι υπάλληλοι περνούσαν ανά διετία στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.
Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ προβλέπεται και σήμερα η αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους προκειμένου να λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον τυπικό μέρος της απόδοσης των ποσών ωρίμανσης, αφού οι αξιολογήσεις είναι σχεδόν πάντα θετικές.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δ. Ρέππας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα θεσμοθετήσει τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας, κάνοντας λόγο για καθολικές διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Θέλουμε στον δημόσιο τομέα να επιλέγονται και να ανανεώνονται οι καλύτεροι», τόνισε στην ομιλία του ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΠΗΓΗ :HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: