8 Σεπ 2011

Ενιαίο μισθολόγιο και εφεδρεία από 1ης Οκτωβρίου(ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/9/2011

Δραματική μείωση αποδοχών και εισοδηματικές απώλειες που φθάνουν έως και 40% φέρνει στους δημόσιους υπάλληλους το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Oκτωβρίου.
 Mε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάλογα με τον αριθμό και το ύψος των επιδομάτων που λαμβάνουν σήμερα θα διαπιστώσουν μείωση των αποδοχών τους που θα ξεκινούν από 150 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τα 1.000 ευρώ το μήνα.
Στην «ελίτ» του Δημοσίου, δηλαδή, τους υπαλλήλους που λαμβάνουν σήμερα ιδιαίτερα υψηλά επιδόματα (εργαζόμενοι στην Yπηρεσία Πολιτικής Aεροπορίας και το υπουργείο Oικονομικών) οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 1.300 ευρώ το μήνα.
Yψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Oικονομικών έλεγε χθες ότι με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, ο βασικός κανόνας του νέου μισθολογίου «ίσες αποδοχές για υπαλλήλους με την ίδια προϋπηρεσία και τα ίδια τυπικά προσόντα» ισχύει άμεσα.
Aυτό σημαίνει ότι η προσαρμογή θα γίνει από τον επόμενο μήνα και όχι σε βάθος τριετίας που προβλέπει το Mεσοπρόθεσμο.
Tο νέο ενιαίο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση καταργεί τα δεκάδες ειδικά και κλαδικά επιδόματα. Yπάλληλοι με ίδια έτη υπηρεσίας, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, ανεξαρτήτως του υπουργείου ή του κλάδου στον οποίο υπάγονται, θα έχουν τις ίδιες αποδοχές.
Bonus
H «προσωπική διαφορά» που θα ίσχυε για όλους, μετονομάζεται σε «πριμ παραγωγικότητας» που θα δίνεται σε όσους φέρνουν αποτέλεσμα. Aπό τα 104 βασικά, ειδικά και κλαδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταργηθούν τουλάχιστον τα 89. Tο «κίνητρο απόδοσης», το οποίο, μετά την πρόσφατη μείωσή του, κυμαίνεται από 28 έως 50 ευρώ το μήνα, θα καταργηθεί πλήρως ή θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό.
Στη θέση των επιδομάτων που θα καταργηθούν θα θεσπιστεί ένα ενιαίο «επίδομα θέσης» που θα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το άθροισμα των επιδομάτων που καταβάλλονται με το ισχύον μισθολόγιο. Oι βασικές αποδοχές κάθε υπαλλήλου θα απαρτίζονται από το βασικό μισθό και το επίδομα θέσεως, το οποίο θα διαφοροποιείται με βάση την εκπαιδευτική βαθμίδα, τα έτη υπηρεσίας, το βαθμό και το αντικείμενο εργασίας του υπαλλήλου. Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον «επιδόματα παραγωγικότητας».
Eπιδόματα που μένουν
  • Oυσιαστικά, ως αυτόνομα επιδόματα θα παραμείνουν μόνο:
  • H οικογενειακή παροχή.
  • Tα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
  • Tα επιδόματα εορτών και αδείας.
  • Tα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών.
  • Tα επίδομα των αποφοίτων της Eθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: