20 Απρ 2011

Τι άλλο θα σκεφτούν άραγε;

ΟΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΔΩ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ στο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων της Αττικής προβλέπει το σχέδιο για τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας που εκπόνησε η ομάδα του καθηγητού Λυκούργου Λιαρόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Real news, το σχέδιο, που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, προβλέπει ότι καθημερινά θα εφημερεύουν εννέα μεγάλα ερχόμενη, τα οποία θα είναι στη διάθεση των ασθενών όλο το εικοσιτετράωρο.

Ο στόχος της ομάδας που συνέταξε τη μελέτη είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, η μείω­ση του χρόνου αναμονής και η πάταξη του φαινομένου που είναι γνωστό ως «βαλιτσάκι».

Πρόκειται για το διαδεδομένο τέχνασμα να παρου­σιάζονται ως επείγοντα τα προγραμματισμένα πε­ριστατικά, προκειμένου να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής, με αποτέλεσμα στις εφημερίες να δημι­ουργείται το αδιαχώρητο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο σύστημα που προτείνει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, στην Αττική δημιουργούνται 9 ομάδες νοσοκομείων.

Καθεμία από αυτές έχει επικεφαλής το μεγαλύτερο και περισσότερο οργανωμένο νοσοκομείο.

Οι επικεφαλής των ομάδων είναι τα εξής νοσοκομεία:

Ευαγγελισμός

ΚΑΤ

Γεννηματάς Γενικό Κρα­τικό Νικαίας

Αγία Όλγα

Αττικόν

τα δύο Νοσοκομεία Παίδων που συγχωνεύονται,

Άγιος Σάββας

Λαϊκό.

Σε κάποιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα στο Τζάνειο, το οποίο έχει ανάλογη δυναμική με το Γενι­κό Κρατικό Νικαίας υπάρχει περίπτωση επικεφαλής να είναι και τα δύο νοσοκομεία.

Σε όσα νοσοκομεία ανήκουν στην ίδια ομάδα, πρό­κειται να γίνει ενοποίηση των ιατρικών και των διοικη­τικών τους υπηρεσιών. Τα νοσοκομεία που είναι επι­κεφαλής κάθε ομάδας θα εφημερεύουν καθημερι­νά με όλεςτις κλινικές τους ενώ τα μικρότερα δεν θα μπαίνουν πλέον στις εφημερίες αλλά θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να δεχθούν περιστατικά.

Στις εφημερίες θα συμμετέχει όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα, το οποίο θα μετακινείται στο κεντρικό νοσοκομείο για να ενισχύσει την εφημερία.

Τα επείγοντα περιστατικά, το οποία, σημειωτέον, πρέπει να μεταφέρονται μόνο από το ΕΚΑΒ, πλην των αποδεδειγμένα έκτακτων περιπτώσεων, θα πηγαίνουν σε όποιο νοσοκομείο από τους επικεφαλής των 9 ομάδων είναι το πλησιέστερο.

Στα νοσοκομεία αυτά θα υπάρχει επιτροπή συντονιστών που θα αποφασίζει σε ποιο νοσοκομείο, από αυτά που απαρτίζουν την ομάδα, θα παραπέμπεται κάθε περιστατικό. Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει τη διοικητική ενοποίηση των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα.

Με τον τρόπο αυτό, οι διαγωνισμοί και οι προμήθειες θα γίνονται κεντρικά, γεγονός που επιτρέπει μεγαλύτερη διαφάνεια και εξοικονόμηση χρημάτων. Επίσης ορισμένα μικρότερα νοσοκομεία πρόκειται να αλλάξουν χρήση ή να συγχωνευθούν. Προβλέπεται, τέλος η κατάργηση των διαφορετικών κλινικών στο νοσοκομείο και η ένταξη όλων σ'' έναν κεντρικό τομέα.

πηγη :real news

Δεν υπάρχουν σχόλια: