Την Πέμπτη 14-04-2011 πενήντα και πλέον εργαζόμενοι του Γ.Ν.Παπανικολάου, προέβησαν σε μαζική παράσταση στη διοίκηση του νοσοκομείου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν τόσο για τα καθημερινά προβλήματα που δυσχεραίνουν τη δουλειά τους ( έλλειψη προσωπικού και υποδομής) όσο και για τη μη καταβολή δεδουλευμένων των τελευταίων μηνών.
Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της κινητοποίησης αυτής πήραν εργαζόμενοι από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους: ειδικευόμενοι γιατροί, τραυματιοφορείς, οδηγοί ασθενοφόρων και νοσηλευτές. Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες όταν μια ομάδα ειδικευομένων συγκεντρώθηκε για να συζητήσει τι θα γίνει με τις απλήρωτες εφημερίες από τον Σεπτέμβρη. Στην επόμενη συνάντηση κλήθηκαν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, στους οποίους χρωστάνε υπερωρίες από τον προηγούμενο Δεκέμβρη, για να συμμετέχουν. Είχε γίνει πλέον καλά αντιληπτό σε όλους πως αν ενωθούν θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική η όποια κίνησή τους.
Γράφτηκε λοιπόν ένα κείμενο και μοιράστηκε πλατιά στον κόσμο από πολλούς εργαζόμενους που καλούσε σε μαζική παράσταση. Η προσέλευση ήταν πολύ καλή αν λάβει κανείς υπόψη του πόσο δύσκολος εργασιακός χώρος είναι το νοσοκομείο, αφού όταν έχεις να κάνεις με αρρώστους δεν μπορείς εύκολα να αφήσεις το πόστο σου.
Αυτό που αναδείχτηκε σ’ αυτή τη διαμαρτυρία ήταν η συσσωρευμένη αγανάκτηση των εργαζομένων τόσο για το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες κάνουν υπερωρίες ή υπεράριθμες εφημερίες απλήρωτοι, όσο και για το ότι οι συνθήκες γίνονται καθημερινά απάνθρωπες για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς.
Η έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες συνταξιοδοτήσεις, είναι τόσο φανερή που έχει φτάσει τους εργαζόμενους στα όριά τους. Οι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν, ο οδηγός ασθενοφόρου στη βραδινή βάρδια είναι ένας σε μέρα γενικής εφημερίας, γιατροί αναισθησιολόγοι έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχει έρθει αντικαταστάτης με αποτέλεσμα να κλείνουν αίθουσες χειρουργείων, παρασκευάστριες είχαν προσληφθεί με σύμβαση που από τη στιγμή που έληξε γίνεται φανερή πόσο σημαντική ήταν η εργασία τους, μιας και συνάδελφοι ειδικευόμενοι αναγκάζονται στην επόμενη μέρα γενικής εφημερίας να ασχολούνται μέχρι το μεσημέρι μόνο με τις αιμοληψίες των νεοεισαχθέντων ασθενών. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη υποδομής που όχι μόνο δυσχεραίνει τη καθημερινή δουλειά, αλλά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Αναλώσιμα υλικά εκλείπουν καθημερινά ακόμα και τα πιο απλά π.χ. σύριγγες. Τα ασθενοφόρα είναι παμπάλαια με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην έχουν φωτισμό, θέρμανση και τα φορεία να είναι έτοιμα να φύγουν από τη θέση τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ασθενής και προσωπικό. Ο πρώτος αξονικός τομογράφος που διαθέτει το νοσοκομείο μας χαλάει συχνά-πυκνά τελευταία. Αντικαθίσταται από έναν παμπάλαιο που απλά δεν βοήθά στη διάγνωση και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή νέων πολυτραυματιών. Πολλοί πολυτραυματίες μάλιστα καταφθάνουν στο νοσοκομείο μας από διάφορες περιοχές της Μακεδονίας αφού τα νοσοκομεία τους δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο. Και εδώ η λίστα είναι ατελείωτη…
Εν τέλει δύο πράγματα έγιναν φανερά σε αυτή την κίνηση. Πρώτον ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, με όλα αυτά που ακούγονται ότι θα συμβούν στο χώρο της υγείας: το κόψιμο επιδομάτων και μισθών, το κλείσιμο νοσοκομείων, η δραματική μείωση της χρηματοδότησης και η μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς .Φημολογείται ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται μόνο αν το νοσοκομείο έχει έσοδα (δηλαδή μόνο αν θα πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους). Και δεύτερο και ίσως σημαντικότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους και μόνο αυτοί μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους μακριά από ξεπουλημένες ηγεσίες. Η στάση της ηγεσίας του σωματείου πλην εξαιρέσεων, το οποίο γνώριζε για την κίνηση, κυμαινόταν μεταξύ αδιαφορίας (δεν παρίστατο καν) και απόπειρας τρομοκράτησης (ερωτήσεις του στυλ «ποιος το οργάνωσε;» και «είναι παράνομο να κάνετε αποχή από την εργασία σας χωρίς να σας καλύπτει το σωματείο»). Σημειωτέον ότι την προηγουμένη το σωματείο είχε εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στην ΕΔΟΘ -εκεί βέβαια η ηγεσία έδωσε τον καλύτερό της εαυτό.
Οι εργαζόμενοι ωστόσο έθεσαν τα αιτήματα τους και έδωσαν χρονικό περιθώριο στη διοίκηση είκοσι ημερών για την καταβολή των δεδουλευμένων. Σε περίπτωση μη καταβολής δήλωσαν ρητά ότι θα προβούν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά τις γιορτές, οπότε θα συνεδριάσουν και θα ορίσουν επιτροπές που θα τρέξουν τα διάφορα ζητήματα. Έγινε φανερή η ανάγκη οι εργαζόμενοι να βρίσκονται τακτικά και να συζητούν γιατί γνωρίζουν πως αυτά που έρχονται είναι πολύ χειρότερα και μόνο ο αγώνας τους μπορεί να τα ανατρέψει.
Κ.Β., ειδικευόμενη στο Γ.Ν.Παπανικολάου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου