25 Μαρ 2011

Επικίνδυνες περικοπές υπηρεσιών και φαρμάκων

Επικίνδυνες για την υγεία των ασθενών, αλλά και την απορρύθμιση των μονάδων του δημόσιου συστήματος Υγείας αποδεικνύονται οι δραματικές περικοπές σε φάρμακα και υλικά που κάνει η κυβέρνηση, για να συμμορφωθεί με τους στόχους του μνημονίου. Επιπλέον η επικίνδυνη αυτή πολιτική συνοδεύεται με αιματηρά χαράτσια στην ώρα της ανάγκης, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν έχουν να τα πληρώσουν. Τέτοια στοιχεία παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των ηγεσιών των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς.
Ανάμεσα σε αυτά που καταγγέλθηκαν είναι οι εξής περιπτώσεις:


  • Καρκινοπαθείς που μέχρι πρότινος δεν πλήρωναν καμιά συμμετοχή στα φάρμακα τώρα πληρώνουν αιματηρά χαράτσια από 50-100 ευρώ το μήνα. Και τούτο γιατί τροποποιήθηκε η απόφαση για τη χορήγηση των φαρμάκων. Μέχρι τώρα, οι καρκινοπαθείς έπαιρναν όλα τα φάρμακα και αυτά που είναι για την κύρια πάθηση αλλά και τα συνοδά (π.χ. για ένα έλκος στομάχου που προκαλείται απ'' τα φάρμακα για την κύρια πάθηση) με μηδενική συμμετοχή. Τώρα παίρνουν τα αντικαρκινικά με μηδενική συμμετοχή και τα υπόλοιπα με συμμετοχή 25%, που φτάνει σε 50-100 ευρώ το μήνα.
  • Σε ορισμένες περιπτώσεις που οι γιατροί συνταγογραφούν για καρκινοπαθείς ή άλλες χρόνιες παθήσεις με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ή δέχονται απειλές ή έχουν ως ποινή στέρηση μέχρι και 50% του μισθού τους απ'' τα ασφαλιστικά ταμεία που υπηρετούν. Επίσης, ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν υποδείξεις προς τους γιατρούς να μειώσουν τις δόσεις φαρμάκων, ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις όπως η ασθένεια Crohn.
Και μετά από αυτά τα φαρμακερά χαράτσια - αλλά και την εφαρμογή του καταλόγου των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - έρχεται το ΙΚΑ να κομπορημονήσει, όπως έκανε χτες με ανακοίνωσή του, ότι «η φαρμακευτική δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2011 κατήλθε στο ποσό των 123.740.000 ευρώ από 181.256.770 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη δαπάνη το μήνα Φεβρουάριο 2010, δηλαδή μειώθηκε κατά 31,7% ή κατά 57.516.770 ευρώ» (!)
Με ιδιαίτερη βαρβαρότητα εκδηλώνονται οι επιπτώσεις των περικοπών στους ηλικιωμένους: Συνταξιούχος του ΟΓΑ, όπως καταγγέλθηκε, με σύνταξη 360 ευρώ έφτασε σε απόγνωση στο νοσοκομείο της Χαλκιδικής, όταν μετά τα πέντε ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία αναγκάστηκε να πληρώσει και 95 ευρώ για τις εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάστηκαν στη συνέχεια.
  • Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στην Αθήνα και στον Πειραιά υποβλήθηκαν και χτες σε νέα ταλαιπωρία, σχηματίζοντας ουρές καθώς οι φαρμακοποιοί «έκοψαν», λόγω των χρεών, την πίστωση στο ταμείο τους. Η διοίκηση του Οργανισμού επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα, επιστρατεύοντας τα φαρμακεία του ΙΚΑ, όπου και εκεί σχηματίστηκαν ουρές.
"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" 25/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: