16 Μαρ 2011

Κοινή απόφαση των νοσοκομείων του Πειραιά για τις εφημερίες

Δελτίο τύπου εξέδωσε Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών –Πειραιώς το παραθέτουμε ως έχει


Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ υιοθετεί πλήρως τη παρακάτω κοινή απόφαση των νοσοκομειακών επιτροπών της, στα νοσοκομεία του Πειραιά.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη των πενταμελών και 3μελών επιτροπών της ΕΙΝΑΠ των νοσοκομείων της ζώνης του Πειραιά (Τζάνειο, Νοσοκομείο Νίκαιας, Ασκληπιείο Βούλας, Αττικό, Δυτικής Αττικής και Μεταξά), με θέμα το προτεινόμενο από το ΕΚΕΠΥ νέο σύστημα γενικής εφημερίας στον Πειραιά.



1. Η θέση όλων των γιατρών είναι ότι όλα τα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Νίκαια, Αττικό-Δυτικής Αττικής, Βούλα-Θριάσειο)-δηλαδή τέσσερις ομάδες- θα πρέπει να εφημερεύουν ολόκληρο το 24ωρο, μία μέρα κάθε τέσσερις εναλλάξ, χωρίς «πρωινή εφημερία» και αλληλοεπικαλύψεις. Απαιτούμε για αυτό το λόγο, να καλυφθούν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να εφημερεύει το Αττικό 24ωρο, αυτόνομα και με ασφάλεια.

Χρειάζεται επειγόντως να σταθεί η πολιτεία στο ύψος της για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες:

i. Ενίσχυση όλων των νοσοκομείων με το απαραίτητο νοσηλευτικό παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό.
ii. Ενίσχυση με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον στις υπάρχουσες προκηρυγμένες θέσεις ή θέσεις που έχει ζητηθεί η προκήρυξή τους πριν τις 31/12/10 και η κάλυψή τους καθυστερεί καθαρά με ευθύνες της πολιτείας.
iii. Ενίσχυση με την απαραίτητη στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή, στην οποία πρόσφατα η κατάσταση είναι τραγική.

Συγκεκριμένα για κάθε νοσοκομείο:

i. Για το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής, τα προβλήματα είναι τόσο οξυμένα που το νοσοκομείο με αποκλειστική ευθύνη των αρμοδίων της πολιτείας οδηγείται σε πλήρη διάλυση, και η γενική του εφημερία καθίσταται άκρως επικίνδυνη, ειδικά αν αυξηθούν οι ώρες εφημερίας που ισχύουν σήμερα.
ii. Για το Αττικό, υπάρχει πολύ οξυμένο πρόβλημα ελλείψεων σε τραυματιοφορείς, καθώς και σε τεχνολόγους-παρασκευαστές εργαστηρίων. Επίσης ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ειδικευόμενων ιατρών σε συγκεκριμένα τμήματα. Κάλυψη ειδικοτήτων που λείπουν. Τονίζουμε ότι αν η πολιτεία πραγματικά θέλει αυτό το νοσοκομείο να προσφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και στην λαϊκή περίθαλψη γενικά θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση αυτόνομων κλινικών ΕΣΥ, όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου, στελεχωμένες κατ’ αρχήν από τους ήδη υπηρετούντες στο νοσοκομείο ιατρούς ΕΣΥ.
iii. Για το Ασκληπιείο Βούλας, υπάρχει οξύ πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού στις Παθολογικές κλινικές, και στις κλινικές Γενικής Χειρουργικής.
iv. Για το νοσοκομείο Νίκαιας, υπάρχει δραματική κατάσταση με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού (μόνο 380 άτομα σε κυκλική βάρδια) και με την υλικοτεχνική υποδομή (χειρουργεία, υλικά). Επίσης πρόβλημα με ιατρικές ειδικότητες που είτε λείπουν από το νοσοκομείο, είτε λείπουν από τα νοσοκομεία της Δ΄ ομάδας της Αθήνας με τα οποία το νοσοκομείο θα συνεφημερεύει.
v. Για το Μεταξά, χρειάζονται άμεσα προσλήψεις νοσηλευτικού, τεχνολογικού αλλά και ιατρικού προσωπικού σε ορισμένες ειδικότητες. Να συμπεριληφθούν στην ογκολογική εφημερία και τα νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Άγιοι Ανάργυροι, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών σε 24ωρη βάση, όπως μέχρι τώρα κάνει μόνο το Μεταξά.

Χρειάζεται οπωσδήποτε δέσμευση ότι όλες οι απαραίτητες πρόσθετες εφημερίες των γιατρών που απαιτούνται, θα αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως. Επίσης χρειάζεται να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη του άρθρου 77 του νέου νόμου 3918/11, που αναστέλλει τις προσλήψεις ειδικευομένων σε προσωποπαγείς θέσεις, μειώνοντας το ιατρικό δυναμικό.

2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο προτεινόμενο από το ΕΚΕΠΥ σύστημα, γιατί αγνοεί την πραγματικότητα του Πειραιά, δηλαδή την απουσία μικρών βοηθητικών νοσοκομείων σε αντίθεση με την Αθήνα και τις τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που επιβάλουν στα νοσοκομεία μας, να αναστέλλουν σχεδόν πλήρως την τακτική τους λειτουργία κατά τις ώρες της γενικής εφημερίας.

Επιμένοντας στην θέση μας για 24ωρη εφημερία καθ’ ολοκληρία μία ημέρα κάθε τέσσερις μέρες, χωρίς πρωινά και αλληλοεπικαλύψεις, με την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων που αναφέρουμε παραπάνω, προειδοποιούμε με συντονισμένες δυναμικές κινητοποιήσεις, εφόσον δεν εισακουστούν οι θέσεις μας, και οι αρμόδιοι επιμείνουν σε λάθος ενέργειες, που βάζουν σε κίνδυνο την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και υποβαθμίζουν την περίθαλψη των πολιτών. Θα αντισταθούμε στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης και την παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα των πιο κερδοφόρων δραστηριοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να ανακοινώνεται οποιαδήποτε αλλαγή στο εφημεριακό σύστημα την τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει ο απαραίτητος στοιχειώδης χρόνος ενημέρωσης και προετοιμασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: