Μέχρι τέλος του μήνα, 900 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της περιφέρειας θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Πρόκειται για την δεύτερη φάση της κινητικότητας στο ΕΣΥ, που θα οδηγήσει σε αλλαγές στην λειτουργία μικρών νοσοκομείων, τα οποία θα μετατραπούν είτε σε κέντρα υγείας είτε σε ειδικών παθήσεων. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείαςμπαίνουν κυρίως τα νοσοκομεία που εμφανίζουν μικρή πληρότητα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «το υπουργείο Υγείας για το δεύτερο κύμα της κινητικότητας έχει δεσμευτεί να συμμετέχει με 900 ανθρώπους». Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι στην κινητικότητα θα συμμετάσχουν και εργαζόμενοι σε ψυχιατρικά νοσοκομεία. Όπως είπε, «ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχέδιο» και πρόσθεσε: «Θα δούμε την κατανομή και σύντομα θα είμαι σε θέση να σας παρουσιάσω το τελικό σχέδιο».
Σε κάθε περίπτωση, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο διάλογος με την συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών, ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του πληθυσμού.
Πιο αναλυτικά, στο υπουργείο Υγείας «τρέχουν» δύο προγράμματα κινητικότητας:
Το ένα αφορά μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας που θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας ή μονάδες χρονίων παθήσεων, ή άλλου τύπου δομές υγείας, στο ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε με τα οκτώ νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα εντάσσονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Το δεύτερο αφορά τις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας -ΠΦΥ, ανάλογα και με το μοντέλο που θα επιλεγεί στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου που είναι σε εξέλιξη για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε δύο επιλογές: είτε να ενταχθούν τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ είτε το αντίστροφο. Στην πρώτη περίπτωση, θα μπορούν να τεθούν σε κινητικότητα περίπου 10.000 εργαζόμενοι (5.946 γιατροί, 2.081 υγειονομικοί, 1.337 διοικητικοί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ), ενώ στη δεύτερη περίπτωση η κινητικότητα αφορά 6.736 εργαζόμενους σε Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ.
Απογευματινά χειρουργεία
Την πρόθεσή του να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης. «Η πολιτική μας βούληση είναι να τα εφαρμόσουμε, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν περισσότερο, να μπορούν να το κάνουν», είπε ο υπουργός Υγείας. «Αντιλαμβάνομαι έναν πανικό και δεν μπορώ να καταλάβω κριτικές του τύπου "ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ". Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το αντίθετο. Θέλουμε την ενδυνάμωσή του και – μπορώ να σας πω – μόνο τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να ανησυχήσει μια τέτοια εξέλιξη. Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι – υποτίθεται – προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών».
Σχετικά με την επιβάρυνση των ασθενών, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των ΚΕΝ που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δε θα γίνει αύριο. Έχω ήδη μία επί της αρχής συζήτηση με την Ένωση των Συντονιστών Ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη πρόταση, ενώ βλέπουμε πως εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες».
01/11/2013 08:52 healthview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου