12 Νοε 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

Μετά από τρία χρόνια και εφτά μήνες (!), έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης στις 24/10. Παράλληλα έγιναν εκλογές για εκπροσώπους στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Οι κυρίαρχες παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), κατά τα πρότυπα της μνημονιακής συγκυβέρνησης, συνεργάστηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο. Εκτιμώντας, και σωστά, ότι το κατέβασμα στις εκλογές ως ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, με το φορτίο της σωρευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ θα ισοδυναμούσε με εκλογική συντριβή, έπαιξαν το χαρτί της ενότητας, του "ανεξάρτητου" και του ακομμάτιστου, επιχειρώντας να χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους για άλλη μια φορά.
Η άλλη δύναμη που συμμετείχε στις εκλογές είναι η Πρωτοβουλία Υγειονομικών Ενάντια στα Μέτρα που για πρώτη φορά κατεβαίνει στις εκλογές. Η Πρωτοβουλία παρεμβαίνει στο νοσοκομείο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παρά τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, μόλις τώρα και με αφορμή τις εκλογές συγκροτήθηκε σε ένα πλατύ και δυναμικό σχήμα εργαζομένων. Η βασική θέση της, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι η οργανωμένη αντίσταση των εργαζόμενων υγειονομικών ενάντια στις επιλογές της τρόικας και του κεφάλαιου και στα μέτρα που η υποτελής συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ παίρνει στο χώρο της υγείας αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Επίσης, στις εκλογές συμμετείχε και το ΠΑΜΕ (ΑΡΣΥ), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέμβηκε καθόλου.
Η Πρωτοβουλία εύκολα μπόρεσε να απαντήσει στην ψευδεπίγραφη "ανεξαρτησία" των κυβερνητικών και να αποκαλύψει στους εργαζόμενους το μέγεθος του εμπαιγμού εις βάρος τους. Δεν μπόρεσε όμως να προβλέψει το μέγεθος των μηχανισμών καθώς και τον πλήρη εξευτελισμό των διαδικασιών και των οργάνων προς όφελός τους: με την έναρξη της ψηφοφορίας το πρωί της 24/10 και ενώ τα ψηφοδέλτια δεν παρουσιάστηκαν παρά εκείνο το πρωί, διαπιστώνουμε με κατάπληξη πως οι εκλογές για δύο όργανα, ένα α΄βάθμιο (σωματείο) και ένα γ΄βάθμιο (ΑΔΕΔΥ), γίνονται με ένα κοινό ψηφοδέλτιο και σε μία μόνη κάλπη!!!... Παρά τις ενστάσεις που υποβάλλαμε, η διαδικασία συνεχίστηκε κατ΄ αυτόν τον τρόπο.
Η δεύτερη έκπληξή μας είχε να κάνει με τη μαζικότατη προσέλευση ψηφοφόρων (417 ψήφισαν σε σύνολο 513 μελών). Περιττό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για ρεκόρ συμμετοχής (η έκφραση "ψηφίσαν και τα δέντρα" νομίζουμε αποτυπώνει το γεγονός). Είναι προφανές πως η εμπειρία τόσων χρόνων και ο έλεγχος των επαγγελματικά στημένων μηχανισμών λειτούργησαν για άλλη μια φορά. Έτσι, δεν απογοητευτήκαμε όταν χάσαμε την τρίτη έδρα για δύο μόλις ψήφους. Εξ άλλου οι πραγματικοί συσχετισμοί βρίσκονται μέσα στον κόσμο, στους συναδέλφους μας και η επιρροή της αγωνιστικής άποψης θα αυξήσει τα ποσοστά της στην πραγματική ζωή και όχι στις κατασκευασμένες από κομματικούς μηχανισμούς εκλογικές διαδικασίες. Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
Μάρτιος 2010-Δ.Σ. σωματείου Οκτώβριος 2013 Δ.Σ.σωματείου Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ
ΠΑΣΚΕ 5 έδρες Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση
ΔΑΚΕ 2 έδρες Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) 254 ψήφοι 5 έδρες 12 έδρες
Μεμονωμένη 8 ψήφοι Πρωτοβουλία Υγειονομικών ενάντια στα Μέτρα 133 ψήφοι
2 έδρες 7 έδρες

Δεν υπάρχουν σχόλια: