10 Μαΐ 2011

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ!

Οι χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, με καθεστώς εργασίας ορισμένου χρόνου και stage, που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, δεν φαίνεται να είναι αρκετές για την «προκρούστεια» κλίνη κυβέρνησης και τρόϊκας.
Πλέον, όπως διαρρέει στον Τύπο, στο «τραπέζι» των «διαπραγματεύσεων» ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόϊκα έχουν μπει και οι απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου.



Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο, την περασμένη Παρασκευή, συζητήθηκαν οι τρόποι περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών και μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση μεγαλύτερο περιορισμό στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά και απολύσεις του 1/3 των υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα! Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης βρίσκονται 45.000 εργαζόμενοι (σε σύνολο 130.000). Συγκεκριμένα, απειλείται με απόλυση τμήμα των υπαλλήλων με σύμβαση αορίστου χρόνου στον στενό δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, σε 2.000 δημοτικές επιχειρήσεις, στις τράπεζες που έχει συμμετοχή το Δημόσιο (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και κυρίως σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και σε οργανισμούς που πρόκειται να συγχωνευτούν ή να καταργηθούν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροϊκανών λογιστών, η απόλυση 45.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου θα μειώσει το μισθολογικό κόστος κατά 600 εκατ. ευρώ, στέλνοντας στον Καιάδα της ανεργίας και της εξαθλίωσης χιλιάδες εργαζόμενους.

Βέβαια, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση αποκλείει, προς το παρόν, τις απολύσεις, επιμένοντας ότι αρκεί ο μνημονιακός κανόνας «5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη» (με ενδεχόμενο, αν όχι και βεβαιότητα, η αναλογία να γίνει 1 προς 7 ή και περισσότερο) για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και ότι το πλεονάζον προσωπικό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την «αναδιοργάνωση» (βλ. διάλυση) των φορέων, θα μετατάσσεται σε κενές οργανικές θέσεις του «στενού» δημόσιου τομέα. Όμως τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης και οι δήθεν καθησυχαστικές διαρροές των στελεχών της δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να προβάλλουν ως εν δυνάμει υλοποιήσιμα τα εφιαλτικά σενάρια για επικείμενες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων αορίστου χρόνου. Και βέβαια, η πεποίθηση ότι οι απολύσεις θα αγγίξουν μόνο τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου και όχι και τους μόνιμους, καλλιεργείται σκόπιμα από κυβέρνηση και τρόϊκα, προκειμένου να διαιρέσουν τους εργαζόμενους και έτσι να επιτεθούν αποτελεσματικότερα σε κάθε κατηγορία υπαλλήλων χωριστά. Αυτή άλλωστε η στρατηγική, του «διαίρει και βασίλευε», αποτελεί το βασικό όπλο της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που έχει εξαπολυθεί ενάντια στον ελληνικό λαό.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, οι εκπρόσωποι της τρόικας και η κυβέρνηση συζητούν για άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από τον Ιούνιο στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και σε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες όπου υπάρχει κρατική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο (Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).

Απο το ιστολογιο "ΙΣΚΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: