29 Μαΐ 2011

Απώλεια 6 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης επισκέψεων στα νοσοκομεία το 2011

Απώλεια 6 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης επισκέψεων στα νοσοκομεία το 2011
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Κόβουν τις επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων οι Ελληνες ασθενείς. Οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις φαίνεται ότι έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη μείωση των επισκέψεων ασθενών στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, η λειτουργία των οποίων ξεκίνησε το 2001 και αποτελεί ένα επιπλέον έσοδο για γιατρούς, αλλά και νοσοκομεία. Η μείωση ανέρχεται στο 30%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 14.000 λιγότερες επισκέψεις μηνιαίως το πρώτο τετράμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Εάν η εικόνα αυτή συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, θα δημιουργηθεί μία «τρύπα» τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρώ στους φετινούς στόχους του υπουργείου Υγείας σε ό, τι αφορά τα έσοδα των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής δεδομένων μονάδων Υγείας ESY. net, ο μέσος μηνιαίος αριθμός των επισκέψεων πολιτών στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων για το πρώτο τετράμηνο του 2011 ανέρχεται σε 34.916, τη στιγμή που το περυσινό αντίστοιχο διάστημα ήταν 49.163. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, πραγματοποιήθηκαν 530.000 επισκέψεις πολιτών στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων (44.131 κατά μ. ο. /μήνα).
Τα έσοδα από τα απογευματινά ιατρεία για το πρώτο τετράμηνο του 2011 ανέρχονται στα 15.554.841 ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπ. Υγείας, η μείωση των επισκέψεων σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα «κόστισε» στα νοσοκομεία έσοδα ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Υγείας του υπουργείου κ. Νίκος Πολύζος, δρομολογούνται ενέργειες που θα εντατικοποιήσουν την ολοήμερη –πέραν του τακτικού ωραρίου– λειτουργία των νοσοκομείων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, η υλοποίηση του προγράμματος συγχωνεύσεων τμημάτων των νοσοκομείων θα έχει ως αποτέλεσμα πιο καλά οργανωμένες - στελεχωμένες κλινικές και άρα περισσότερα απογευματινά ιατρεία. Περισσότερα έσοδα για το ΕΣΥ αναμένονται και με την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων και Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η λειτουργία του οποίου ξεκινάει τον Σεπτέμβριο, για την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων (έως σήμερα σύμβαση έχει υπογράψει μόνο ο ΟΠΑΔ).
Συνολικά, από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (απογευματινή λειτουργία και «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία) τα έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2011 ανέρχονται στα 25,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν αλλάξει κάτι τους επόμενους μήνες, στο τέλος του έτους τα έσοδα θα είναι 70-75 εκατ. ευρώ έναντι 100 εκατομμυρίων που είναι ο φετινός στόχος στο πλαίσιο του Mνημονίου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στους υπολογισμούς αυτούς δεν συγκαταλέγονται οι εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και που ενδέχεται να «αμβλύνουν» λίγο την εικόνα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του «Ευαγγελισμού», όπου ενώ μειώθηκαν το πρώτο 4μηνο του 2011 οι επισκέψεις και οι εργαστηριακές εξετάσεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας (1.470 επισκέψεις και 2.126 εξετάσεις κατά μέσο όρο μηνιαίως το 2010, έναντι 1.100 και 1.750 το 2011), τα έσοδα αυξήθηκαν από 203.000 σε 263.700 ευρώ τον μήνα. Οπως εξήγησε στην «Κ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Μιχάλης Θεοδώρου, αυτό έχει να κάνει με το ότι γίνονται πιο ειδικές και άρα πιο ακριβές εξετάσεις.
Δωρεάν πρόσβαση την 1η Ιουνίου
«Η οικονομική κρίση οδηγεί περισσότερους πολίτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, όχι όμως στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων όπου πρέπει να πληρώσουν», σχολιάζει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι οι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στα απογευματινά ιατρεία. «Εμπειρικά, μπορώ να πω ότι πολλοί γιατροί ειδικά των νοσοκομείων της περιφέρειας, που έκαναν παλιά απογευματινά ιατρεία τώρα έχουν σταματήσει, αφού τα νοσοκομεία είτε δεν τους πλήρωναν το μερίδιό τους είτε καθυστερούσαν πολύ να εισπράξουν», σημειώνει, δίνοντας το παράδειγμα του νοσοκομείου Χαλκιδικής, όπου υπηρετεί ο ίδιος και στο οποίο δεν πραγματοποιείται πλέον κανένα απογευματινό ιατρείο.
Η Ομοσπονδία έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, εκτός τακτικού ωραρίου, καθώς και στην είσπραξη εισιτηρίου 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει για την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουνίου Ημέρα Δωρεάν Πρόσβασης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση αυτή τη φορά συμμετέχουν και κινήσεις πολιτών από συνοικίες της Αθήνας, που είτε θα ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο είτε θα «μπλοκάρουν» μαζί με τους γιατρούς τα ταμεία των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: