9 Μαΐ 2011

Νεο ΔΣ για τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας. Οι στόχοι του.

Στις 31 Μαρτίου έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας. Στις 15 Απριλίου συγκροτήθηκε σε σώμα, με πρόεδρο τον κ. Σωτήρη Δρούλια (γιατρός), αντιπρόεδρο ο κ, Δημήτρης Παπαγεωργίου (νοσηλευτής), ταμίας η κ. Ισιδώρα Δεπάστα (βοηθός μικροβιολόγος) γραμματέας η κ. Χρυσαυγή Κούβδου (νοσηλεύτρια) και μέλος η κ. Καλλιόπη Μπουζάκη (Μαία).
Στο παρακάτω κείμενο διαβάζουμε τους στόχους του Συλλόγου για την περίοδο 2011-2013:
Ζούμε σε μια εποχή που κύριο γνώρισμά της είναι η επέλαση της μνημονιακής βαρβαρότητας σε υγεία, παιδεία, ασφάλιση, εργασία και γενικά σε κάθε δημόσιο αγαθό που με έτη αγώνων και θυσιών έχει κατακτηθεί. Μιας πολιτικής που επέβαλαν ως δήθεν μονόδρομο η κυβέρνηση, το ΔΝΤ και η ΕΕ. Για εμάς τους υγειονομικούς, μνημόνιο σημαίνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων δομών (π.χ. πρόνοια), πάγωμα των προσλήψεων, περικοπές κονδυλίων (περίπου 33% λιγότερα σε σχέση με πέρυσι για το νοσοκομείο μας), γενναίο κούρεμα μισθών και υπονόμευση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος της μόνιμης απασχόλησης (εποχικές συμβάσεις, είσοδος γιατρών αορίστου χρόνου του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, συμβασιούχοι γιατροί στην Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας). Στο νοσοκομείο μας, οι πάγιες ελλείψεις σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων τμημάτων (χειρουργείο, χειρουργικής κλινικής, ΤΕΠ) επιβάλλουν την πλήρη στελέχωση και στήριξη των τμημάτων του με έμψυχο δυναμικό και εξοπλισμό. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της διοίκησης, οι δομές της υγείας στο νησί μας λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο λόγω της καλής θέλησης των εργαζομένων.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να αντισταθεί στις καταστροφικές πολιτικές που εφαρμόζονται είναι η συλλογική δράση των εργαζομένων. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από δυνατούς και μαζικούς συλλόγους. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ. Θέλουμε ο σύλλογος να γίνει κτήμα όλων των εργαζομένων, πολλοί από τους οποίους είναι απογοητευμένοι από τον συνδικαλισμό, τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και τα ξεπουλήματα των συνδικαλιστικών ηγεσιών (πράγμα που αποτυπώνεται από τη συμμετοχή των συναδέλφων στις συνελεύσεις). Στόχος μας είναι ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα κινούμαστε με λογικές που συσπειρώνουν τους συναδέλφους, δίνοντας έμφαση στα πολλά που μας ενώνουν και όχι στα λίγα που μας χωρίζουν. Δεν θα επιτρέψουμε να σέρνεται ο σύλλογος πίσω από παραταξιακές λογικές ή να αναλώνεται σε ενδοκινηματικούς εμφύλιους και ανταγωνισμούς αριστεροσύνης. Επιδιώκουμε κοινές δράσεις στη βάση ζωντανών συλλόγων, που λογοδοτούν στις γενικές τους συνελεύσεις και όχι σε στείρα και άσφαιρη αντιπροσώπευση. ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.
Για τους πιο πάνω λόγους προτείνουμε τους κάτωθι άξονες:


1. Κανένα νοσοκομείο ή υγειονομική μονάδα να μην κλείσει. Το ΕΣΥ χτίστηκε με λεφτά των ασφαλισμένων και μας ανήκει. Δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους. Να καταργήσουμε στην πράξη και στη συνείδηση εργαζόμενων και ασθενών κάθε πρόσθετο χαράτσι που μεταφέρει το κόστος λειτουργίας της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό στις τσέπες των πολιτών. ΟΧΙ ΣΤΟ 5ΕΥΡΟ.
2. Δεν θα δεχτούμε παράτυπες μετακινήσεις προσωπικού για κάλυψη εκ των έσω πάγιων αναγκών. Καμία απόσπαση προσωπικού από το νος/μείο μας σε άλλο νος/μείο.
3. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, γιατρών και προμήθεια εξοπλισμού για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών υγείας στα νησιά μας. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
4. Όχι άλλες περικοπές μισθών. Παλεύουμε για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών χωρίς να μπαίνουμε σε πλειστηριασμούς αιτημάτων. Άμεση καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών.
5. Πρωτοβουλίες συλλόγου σε κοινωνικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος θέματα (π.χ. ανακύκλωση, ενημέρωση πληθυσμού για πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, στατιστικές έρευνες, ανάδειξη πληθυσμιακών ομάδων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα νησιά μας κλπ) που θα υλοποιούνται με τη βοήθεια συναδέλφων και εκτός ΔΣ. Περιοδίες χωριό-χωριό για ενημέρωση Ικαριωτών-Φουρνιωτών για τις εξελίξεις στην υγεία. Ο σύλλογός μας δεν νοείται να μην είναι δεμένος με την τοπική κοινωνία.
6. Καλλιτεχνικά δρώμενα (προβολές ταινιών, συναυλίες, εκδηλώσεις, κλπ) που μας φέρνουν πιο κοντά.
7. Τακτικά ΔΣ κάθε 15 ημέρες ανοιχτά στους συναδέλφους, 1 ΓΣ το μήνα. Ανοιχτά γραφεία συλλόγου και κατοχύρωση της παρουσίας τους. Περιοδίες μελών του ΔΣ σε τακτά χρονικά διαστήματα από τα τμήματα του νοσοκομείου, το ΚΥ και τα ΠΙ Ικαρίας-Φούρνων. Ανάρτηση στα ταμπλό του συλλόγου τα οικονομικά του συλλόγου και τα πρακτικά των ΔΣ προς ενημέρωση των συναδέλφων. Εξοπλισμός συλλόγου με τεχνικά μέσα που διευκολύνουν τη δουλειά του (φαξ, ίντερνετ, ιστοσελίδα, ανεξάρτητη τηλεφωνική γραμμή).
8. Κοινή δράση με συλλόγους και φορείς για ανάδειξη προβλημάτων ή διεκδίκηση αιτημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: