16 Απρ 2011

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

Ανεστάλησαν από την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011 τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Άρτας ενώ κανονικά γίνονται τα έκτακτα. Γιατροί και λοιπό προσωπικό κάνουν λόγο για τραγικές ελλείψεις σε βασικό υγειονομικό υλικό που οδήγησε αναγκαστικά στην απόφαση αναστολής των τακτικών χειρουργείων επ’ αόριστων και μέχρι να εξασφαλιστούν αυτά που χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως πρέπει.
Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, σχεδόν έχει εξαντληθεί και το στοκ το οποίο υπήρχε διαθέσιμο στο Νοσοκομείο και τα λίγα υλικά που εξακολουθούν ακόμα να υπάρχουν προορίζονται για τα έκτακτα χειρουργεία ώστε αυτά να γίνονται με ασφάλεια και να μην κινδυνέψει η ζωή ασθενών.

Πρωτοβουλία σύσκεψης με τους φορείς
«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την έλλειψη υλικών σε λίγο καιρό δεν θα μπορούμε να περιθάλψουμε ασθενείς ακόμα και στα τμήματα» δήλωσε η Γιώτα Σαλαώρα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι. Νωρίτερα οι εργαζόμενοι είχαν πραγματοποιήσει γενική συνέλευση όπου αποφάσισαν ν' αναλάβουν πρωτοβουλία και να καλέσουν όλους τους φορείς σε σύσκεψη την Μ. Τρίτη το απόγευμα ώστε να αναδείξουν το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο. Η κυρία Σαλαώρα χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση τονίζοντας ότι υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά όπως σύριγγες, λευκοπάστ, κομπρέσες καθώς και άλλα υλικά που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό.

Γ. Σαλαώρα: «Διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών»
Η κυρία Σαλαώρα ανέφερε: ««Η αναστολή των τακτικών χειρουργείων γίνεται κάτω από μία αναγκαιότητα. Όταν δεν έχεις υλικά δεν μπορείς να χειρουργήσεις. Όλα τα τμήματα έχουν αδειάσει. Ό,τι στοκ υπήρχε έχει διατεθεί από πλευράς διοίκησης δεν υπάρχει όμως τίποτα άλλο. Εμείς θέλουμε να απευθυνθούμε ιδιαίτερα στους πολίτες της Άρτας και στους κοινωνικούς φορείς. Το σωματείο θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να καλέσει όλους τους φορείς σε μία σύσκεψη την Μ. Τρίτη το απόγευμα ώστε να αναδείξουμε αυτή τη στιγμή το πρόβλημα.


Το Νοσοκομείο της Άρτας δεν έχει τα στοιχειώδη υλικά για να αντιμετωπίσει τις εισαγωγές των ασθενών. Εμείς δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Θέλουμε όμως να δηλώσουμε ότι αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα και αφορά μια πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας και εν’ όψει του νόμου των συγχωνεύσεων να διαλύσει οτιδήποτε υπάρχει στο δημόσιο τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία έχει φτάσει και στην πόλη μας. Ή αυτό θα το αντιστρέψουμε αλλά σ’ ένα μέτωπο κοινό πια εργαζόμενοι και πολίτες για να υπερασπίσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου ή αν δεν το κάνουμε αυτό τότε η προοπτική και για τους πολίτες που προσφεύγουν στο Νοσοκομείο για την περίθαλψη τους αλλά και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν εδώ θα είναι μαύρη. Νομίζω ότι εμείς διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα πολύ πριν ξεκινήσει και προφανώς αν δεν αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης απ’ όλους τους πολίτες δεν θα υπάρξει και Ανάσταση».

Αντιμέτωποι με τους πολίτες
Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι όπως οι ίδιοι ανέφεραν, έρχονται αντιμέτωποι με αγανακτισμένους πολίτες οι οποίοι ξεσπούν πάνω τους χωρίς να γνωρίζουν πώς έχουν τα πράγματα. «Ο κόσμος δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή ακριβώς την κατάσταση που υπάρχει γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να γνωστοποιηθεί για να μην είναι αμέριμνος. Όχι μονάχα να συμπαρασταθεί στον αγώνα αλλά να φωνάξει και μαζί μας» ανέφερε η Βασιλική Πολύζου, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος. Η κυρία Πολύζου ανέφερε: «Πραγματικά έχει γίνει σύσκεψη στο χειρουργικό τομέα με την παρουσία και μετά από κλήση του ίδιου του Διοικητή εφόσον βέβαια προηγήθηκαν κάποιες αναφορές από πλευράς του Χειρουργείου, εμένα σαν υπεύθυνης του Αναισθησιολογικού τμήματος και της Προϊσταμένης του Χειρουργείου για την τραγική έλλειψη του βασικού υγειονομικού υλικού και ως εκ τούτου την αδυναμία διεκπεραίωσης των τακτικών χειρουργείων.
Αποφάσισε ο Διοικητής να κάνει τη σύσκεψη αυτή ανάμεσα στους Δ/ντές και τα υπόλοιπα άτομα της επιτροπής του χειρουργείου κι εκεί μέσα από κοινού αποφασίστηκε η αναστολή των τακτικών χειρουργείων».

Α. Λυκούρη: «Είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα»
Η Αύρα Λυκούρη, Επιμελήτρια στην Πνευμονολογική κλινική του Νοσοκομείου Άρτας δήλωσε: «Όσο οι δαπάνες για την υγεία πρέπει με απόφαση της τρόικα να μειώνονται, αυτά τα προβλήματα θα παρατηρούνται, θα διογκώνονται και θα φτάσουν σε ένα σημείο που δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ. Είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τις δαπάνες υγείας και με το ότι έχουν αποφασίσει να τις μειώσουν».
Ούτε χαρτί…
Η κυρία Λυκούρη προχώρησε και στην περιγραφή της κατάστασης. «Τι να σας πω, ότι δεν είχαμε χαρτί να σκουπίσουμε τα χέρια μας; Ότι στα έκτακτα ιατρεία υπήρχε μια μαξιλαροθήκη για να σκουπίζουμε τα χέρια μας μετά την εξέταση κάθε αρρώστου; Ότι έχουμε πρόβλημα με σύριγγες; Ότι μαζεύαμε σύριγγες και κάναμε ποια κλινική έχει περισσότερες να πάμε να μαζέψουμε να τις φυλάξουμε να μην μας τελειώσουν; Ότι φάρμακα που χρειάζονται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς δεν υπάρχουν στο φαρμακείο και τους τα γράφουμε στο βιβλιάριο να παν από φαρμακείο έξω να τα φέρουν για να τα χρησιμοποιήσουμε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους;
Αυτά έχουν αρχίσει από καιρό. Συνέχεια επιδεινώνονται. Είναι η πραγματικότητα όσο κι αν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου δεν θέλουν να το ομολογήσουν. Πρέπει όμως να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται γιατί δεν φταίνε ούτε οι γιατροί ούτε οι νοσηλευτές. Είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τις δαπάνες υγείας και με το ότι έχουν αποφασίσει να τις μειώσουν».
-Αργά το μεσημέρι πληροφορηθήκαμε από τους εργαζόμενους ότι έχει γίνει σχετική αναφορά προς το Υπουργείο Υγείας, από την Δ/ντρια Διοικητικού του Νοσοκομείου Άρτας Αντωνία Κοσκολού, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Υφυπουργού, στους βουλευτές του Νομού, στην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στον Δήμαρχο Αρταίων, στο Σύλλογο Εργαζομένων και στον Εισαγγελέα όπου επιβεβαιώνονται τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την έλλειψη υλικών και ζητείται η παρέμβασή τους για την συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου.

Στην Αθήνα ο διοικητής
Από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Πανέτας δήλωσε αισιόδοξος ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τα υλικά. Εξάλλου όπως είπε, γι' αυτά τα θέματα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές στο Υπουργείο Υγείας και ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Λάμπρος.

Απλήρωτοι
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν κι ένα πρόσθετο πρόβλημα σχετικά με τις αποδοχές τους αφού τους οφείλονται δεδουλευμένα από αργίες, νυχτερινά και εφημερίες από τον Νοέμβριο του 2010. «Όλους αυτούς τους μήνες μέχρι και το Μάρτιο του 2011 εμείς δεν έχουμε πληρωθεί, με επιλογή του Υπουργείου δηλαδή έχει κάνει στην ουσία στάση πληρωμών στους εργαζόμενος στα δημόσια νοσοκομεία μ’ αυτές τις τραγικές συνθήκες. Δεν φτάνουν όλα τα υπόλοιπα αλλά εμείς είμαστε και απλήρωτοι και δεν φαίνεται φως εν’ όψει των εορτών ότι θα πληρωθούμε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε δηλαδή κάτω από τέτοιες τραγικές συνθήκες απλήρωτοι κι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα» είπε η Γ. Σαλαώρα.

πηγη : ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: