5 Νοε 2010

Θεραπεία με... μέτρο (και από την τσέπη του ασφαλισμένου)

O εξαπολυμένος (μάλιστα και με τυμπανοκρουσίες... νοικοκυρέματος) «εξορθολογισμός» των δαπανών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με «εναλλακτικές» (φθηνότερες) θεραπείες έφερε τον τελευταίο καιρό τραγικές καταστάσεις στο προσκήνιο, που δείχνουν το μέγεθος της αντιλαϊκής επίθεσης και στην περίθαλψη.
Στην περίπτωση των διαβητικών, με τα απαιτούμενα για τη θεραπεία τους ειδικά υποδήματα, τον μακάβριο κυνισμό του ΙΚΑ ακολούθησε η πολιτική κοροϊδία: ο σάλος που ξέσπασε ύστερα από τη γνωστοποίηση της άθλιας επιστολής του ΙΚΑ προς την ομοσπονδία των διαβητικών («με τα διαβητικά παπούτσια δεν αποφεύγεται ο ακρωτηριασμός του ποδιού, απλά καθυστερεί για ένα-δύο χρόνια και το αναμενόμενο όφελος είναι μικρότερο από το προβλεπόμενο κόστος, άρα δεν τα χορηγεί το ίδρυμα») αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ (Ρ. Σπυρόπουλος) με δήλωση... αγνοίας («η επιστολή απεστάλη όταν υπήρχε κενό διοίκησης, προτού αναλάβω καθήκοντα, δεν είχα ενημερωθεί») και με... σύσταση επιτροπής η οποία θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης των θεραπευτικών υποδημάτων.
Η κυβερνητική εντολή προς μια σειρά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ.ά.) είναι: «οικονομικότερες» θεραπείες και συνταγογραφήσεις.
Στην καλύτερη περίπτωση, οι γιατροί καλούνται από τα ταμεία να δικαιολογήσουν τις θεραπείες στη βάση του λόγου που τις επέλεξαν ως αναγκαίες, σε σχέση με άλλες φθηνότερες (και υποτίθεται ίδιας αποτελεσματικότητας), και να εφοδιάσουν τον ασφαλισμένο με αναλυτική γνωμάτευση ώστε να εγκριθούν οι θεραπείες και να πληρωθούν οι ίδιοι (λόγου χάρη η 389/30-8-2010 απόφαση του ΟΠΑΔ για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις που αφορούν διαδεδομένες μυοσκελετικές και νευρολογικές παθήσεις). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει και ότι οι θεραπείες εγκρίνονται...
Στη χειρότερη περίπτωση, τα ταμεία στο όνομα του «εξορθολογισμού» έχουν ήδη περικόψει τις ακριβές θεραπείες και, στην πράξη, οδηγούν τους ασφαλισμένους ή στην ελλειμματική και αμφιβόλου αποτελέσματος θεραπεία ή στον... τραπεζικό δανεισμό.
Το κερασάκι στην τούρτα της «εξυγίανσης» βάζει ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, μιλώντας στη Βουλή: σκέφτεται, είπε, την καθιέρωση εισιτηρίου 3 ευρώ και στις εφημερίες των νοσοκομείων, όπως ισχύει στις τακτικές υπηρεσίες εξωτερικών ιατρείων. Αμα πληρώνεις (από την τσέπη σου), γιατρεύεσαι...
Β.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: