8 Δεκ 2013

Απόφαση Γενικής Συνέλευσης (5/12/2013) Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  της 5ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Στις 29 Νοέμβρη 2013, ημέρα πανελλαδικής πανυγειονομικής κινητοποίησης, χιλιάδες διαδηλωτές από πολλές περιοχές της χώρας μαζί με εργαζόμενους νοσοκομείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και επαρχίας και του ΕΟΠΥΥ βάδισαν στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στις πολιτικές διάλυσης της δημόσιας υγείας. Ξανά εντυπωσιακή και γεμάτη παλμό η παρουσία της περιοχής μας αφού  πολλές εκατοντάδες συμπατριώτες και συμπατριώτισσες  απ' τα νησιά μας και την παροικία της Αθήνας σχημάτισαν ένα μαζικότατο και μαχητικό μπλόκ, το μεγαλύτερο της συγκέντρωσης, που διαδήλωσε με τα πανό του Συλλόγου μας (ΣΕΝΙ), της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαριά και Φούρνους (ΕΑΥ) κι άλλων τοπικών συλλόγων.
Η παρουσία μας εντός του υπουργείου κατά την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και κυρίως εκτός, στην συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε, πέρασε το μήνυμα πως σαν κοινωνία θα είμαστε απέναντι στις ανθρωποκτόνες πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που ξεθεμελιώνουν μέρα με τη μέρα το αναφαίρετο δικαίωμά μας για δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια. Έστειλε επίσης  το μήνυμα πως παρά τις μικρές νίκες που πετύχαμε -ψήφιση ημιαυτονομίας του Νοσοκομείου μας και των ρυθμίσεων για επικουρικούς και αγροτικούς γιατρούς- ή τις προφορικές υποσχέσεις του Υπουργού -εξαίρεση των νησιών απ' τις διαθεσιμότητες, προσλήψεις γιατρών, θετική αντιμετώπιση του αιτήματος για δημιουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, αγορά εξοπλισμού (αξονικός τομογράφος κ.α)- εμείς συνεχίζουμε,  χωρίς αυτά να μας επαρκούν ή να μας "ρίχνουν στάχτη στα μάτια". Διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στον τόπο μας δωρεάν για όλους όσους τις χρειάζονται όλο και πιο δυναμικά , όλο και περισσότεροι μέσα απ' την πρωτόγνωρη εμπειρία που παράγει η δράση της Επιτροπής Αγώνα. Η ανησυχία που προκαλεί η δράση της ΕΑΥ αποτυπώθηκε ολοκάθαρα στη μεγάλη κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών με τηλεφωνήματα απ' την Αστυνομία μέρες ακόμα πριν την συγκέντρωση, πρωτοφανή παρουσία ένστολων και μη λιμενικών στον Πειραιά και το γεγονός ότι όπως μετά αποδείχτηκε άνδρες της ασφάλειας ταξίδεψαν μαζί μας στο καράβι!
 Ήταν μια κινητοποίηση που ξεκίνησε από την Ικαρία και με πυρήνα  πρωτοβάθμια σωματεία και τον απευθείας συντονισμό τους, που αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό, πήρε πανελλαδικά χαρακτηριστικά αναγκάζοντας τις ομοσπονδίες ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ να εξαγγείλουν απεργίες και στάσεις. Η μεγάλη συμμετοχή επιβεβαίωσε ότι είναι μύθος όλη η συζήτηση, εσκεμμένη συνήθως, για το ότι "δεν τραβάει ο κόσμος" και γι' αυτό δεν γίνονται κινητοποιήσεις. Ο κόσμος όταν του δίνεται η δυνατότητα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα προβλήματα που του δημιουργεί η βάρβαρη κι ολομέτωπη επίθεση κι ίσα ίσα η μαζική συμμετοχή του δεν είναι επιθυμητή από πολλές πλευρές και δημιουργεί ενόχληση και πίεση σε εχθρούς και "φίλους".    Η προκήρυξη άλλωστε νέας απεργίας για τις 11/12 από την ΠΟΕΔΗΝ αυτήν την πίεση αποτυπώνει. Αποδείχτηκε επίσης απ' τις εξελίξεις πως η κινητοποίηση αυτή οργανώθηκε εγκαίρως , προλαβαίνοντας χρονικά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εκφραστεί η αντίδραση υγειονομικών και κατοίκων στις καταστροφικές αυτές πολιτικές.
Κόντρα στην αδυναμία κι απροθυμία των ομοσπονδιών μας να σηκώσουν το ανάστημα που απαιτούν οι περιστάσεις (συζητώντας αρχικά για απεργία τον Δεκέμβρη) και παρά την αρνητική έως εχθρική στάση των περισσότερων συνδικαλιστικών παρατάξεων απέναντι στο αίτημα για απεργία στις 29/11, η απεργιακή αυτή κινητοποίηση ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη και μαζική ενόψει μάλιστα της δύσκολης συνέχειας (διαθεσιμότητες-απολύσεις, κλεισίματα νοσοκομείων, ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Υγεία, απολύσεις οδηγών ασθενοφόρων, απεργία ΕΟΠΥΥ, κατάργηση ψυχιατρικών νοσοκομείων, ποινικοποίηση αγώνων κλπ).

Εκτιμώντας τις εξελίξεις ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

1.   Σε περίπτωση διαθεσιμότητας οποιουδήποτε συναδέλφου, οδηγού ή άλλου, προχωράμε σε περιφρουρούμενη κατάληψη του Νοσοκομείου με απεύθυνση για συμμετοχή στην τοπική κοινωνία, μέχρι ανάκλησης των διαθεσιμοτήτων. Το νοσοκομείο θα εξυπηρετεί μόνο επείγοντα περιστατικά. Θα ασκηθούν και νομικά μέτρα εναντίον οποιασδήποτε απόφασης διαθεσιμότητας ενώ θα επιδιωχθεί πανελλαδικός συντονισμός των κινητοποιήσεων.
2.   Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 11/12 με αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου 8-11 το πρωί. Εξουσιοδοτείται το Δ.Σ. του Συλλόγου να διερευνήσει τη δυνατότητα για κοινές δράσεις με τους εργαζόμενους του ΙΚΑ (ανοιχτή εκδήλωση, παρεμβάσεις σε πλατείες και  κλπ) ενόψει των ανατροπών σε ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, μονάδες υγείας ασφαλιστικών ταμείων κλπ) τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: