7 Οκτ 2013

ΞΑΝΑ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (4/10) στον Ευαγγελισμό με πρωτοβουλία του εκεί σωματείου καθώς και αυτού της κλειστής πια Πολυκλινικής (οι εργαζόμενοί της υπάγονται στον Ευαγγελισμό) παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τα σωματεία του Α. Φλέμινγκ, του Γ.Ν. Πατησίων, του «Αγία Βαρβάρα», του «Άγιος Σάββα», το πρώην 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ (η πλειοψηφία των εργαζόμενων υπάγονται στο Αγ. Όλγα), καθώς και του Σισμανόγλειου (στο οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι του 1ου ΙΚΑ). Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ. Στα περισσότερα από αυτά τα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι είτε είναι κατά πλειοψηφία σε "διαθεσιμότητα" είτε όλοι!
Στη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας αλλά και για την κατάσταση του κινήματος των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Παρά τις διαφορετικές απόψεις στόχος όλων ήταν να ενταθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων.
Η πρόταση των εκπροσώπων των σωματείων που κάλεσαν τη σύσκεψη ήταν να γίνει στάση εργασίας την Παρασκευή 11/10, συζητήθηκε επίσης και η πρόταση του "Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών Αγώνα, Νοσοκομείων Αττικής", το οποίο ήδη από την Τετάρτη 2/10 είχε αποφασίσει παρόμοια κινητοποίηση για την Τετάρτη 16/10.
Επειδή προφανώς οι προτάσεις δεν είναι αντιθετικές αποφασίστηκαν τα εξής:
 - Την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στάση εργασίας (7 - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.
- Στις 16 Οκτώβρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Τα σωματεία καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία όλων των νοσοκομείων να πάρουν αποφάσεις μέσα από Γενικές Συνελεύσεις ή από τα Διοικητικά Συμβούλια για να συμμετάσχουν στις παραπάνω κινητοποιήσεις.
Σε προηγούμενη σύσκεψη νοσοκομείων των βορείων προαστίων (ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Α. Φλέμιγκ, Παίδων Πεντέλης και Αγ. Αναργύρων) αποφασίστηκε κινητοποίηση στο σταθμό του Αμαρουσίου στις 17 του Οκτώβρη.
Τέλος το Συντονιστικό των νοσοκομείων της Αττικής καλεί μετά από αυτές τις κινητοποιήσεις σε σύσκεψη (και όχι σε διαδήλωση όπως γράφτηκε αλλού) στις 18 Οκτώβρη στο χώρο του Αγίου Σάββα στις 6 το απόγευμα.
Η ΠΟΕΔΗΝ σταθερά απούσα απ' όλα αυτά, και φανατικά υπέρ της κυβέρνησης, προχωρά σε ...δικαστικές διεκδικήσεις και αφήνει το χρόνο να περνάει έτσι μιας κατά πως είπε ο πρόεδρός της «Κάνουμε συντήρηση δυνάμεων και ταχτική φθοράς των κυβερνήσεων»!!! Το γεγονός όμως είναι ότι, ενόσω αυτός κάνει ...συντηρητική φθορά στη κυβέρνηση, 8 νοσοκομεία έχουν κλείσει (προστιθέμενα στα 4 πρώην νοσοκομεία ΙΚΑ), η "διαθεσιμότητα", παρά τα στοιχήματα του Γεωργιάδη, όχι μόνο δε λέει να τελειώσει αλλά ετοιμάζεται να εξαπλωθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα (μαζί και τα κλεισίματα νοσοκομείων) όπως και στον ΕΟΠΥΥ, και παράλληλα καθιερώνεται και το 25ευρω! Προφανώς μικρή σημασία έχουν αυτά για τον πρόεδρο και για την παρέα του που το παίζει ηγεσία συνδικαλιστικού οργάνου.
Να πούμε εδώ ότι οι εκπρόσωποι του σωματείου του Σισμανόγλειου στη σύσκεψη της Παρασκευής (4/10) επιφυλάχτηκαν σ΄ ότι αφορά τη συμμετοχή τους στις συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς δεν είναι πρακτικό να υπάρχουν "τρία συντονιστικά" τοπικά αλλά και ευρύτερα, με διαφορετικές δράσεις και να συμμετέχουν με επιτυχία σε όλα.
Εμείς απ' όσο γνωρίζουμε το Συντονιστικό είναι ένα. Σε αυτό δε συμμετέχουν όλα τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τους δύο τελευταίους μήνες. Η ύπαρξή του δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνονται συσκέψεις και με νοσοκομεία που δεν ανήκουν σε αυτό και να καθορίζονται δράσεις με ευρύτερη συμμετοχή, ούτε το βρίσκουμε αρνητικό το να υπάρχουν κινητοποιήσεις τοπικές και κεντρικές, είτε από μεμονωμένα νοσοκομεία είτε από περισσότερα, όσο πιο συχνά γίνεται. Σε καμιά περίπτωση αυτές οι συσκέψεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν "3 συντονιστικά". Την επιτυχία ή όχι των κινητοποιήσεων την καθορίζουν άλλα πράγματα.
Έχουμε ξαναγράψει για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στο χώρο της υγείας και την ανάγκη συντονισμού τους, όπως και για τις δυσκολίες και τις συγκεκριμένες ευθύνες δυνάμεων που αυτό δεν έγινε ως τώρα κατορθωτό τόσο όσο επιβάλει η επίθεση, το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει μια κινητικότητα που δείχνει να ξεπερνάει αυτές τις δυσκολίες, ελπίζουμε μόνιμα, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί θετικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: