8 Μαρ 2013

Μετά το 7ο έρχεται και η σειρά του Γ.Ν. Πατησίων




Λίγο ως πολύ όλοι γνωρίζουμε την περίπτωση του 7ου νοσοκομείου ΙΚΑ στα Πατήσια και του αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι και κάτοικοι για να μην κλείσει. Ενός αγώνα που κράτησε σχεδόν δύο χρόνια αλλά που δεν ήταν δυνατόν μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλον, πολιτικά και κινηματικά, να έχει νίκη.
Το σωματείο του 7ου από την αρχή προσπάθησε να διευρύνει αυτόν τον αγώνα καλώντας εκτός από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους των κοντινών νοσοκομείων, του Γ.Ν. Πατησίων και της Παμμακάριστου, να συμμετάσχουν στον αγώνα γιατί μετά σειρά θα είχαν και αυτά, κόντρα στις αυταπάτες που έσπερναν και, δυστυχώς, εξακολουθούν να σπέρνουν, οι συνδικαλιστικές τους ηγεσίες. Πολλοί ήταν αυτοί που κατηγορούσαν το σωματείο, αλλά και τοπικές συλλογικότητες, συντασσόμενοι ουσιαστικά με την κυβερνητική πλευρά, ότι έσπερνε τον πανικό, ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα κλείσει, φτάνοντας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να το κατηγορεί για ...αριστερισμό.
Το 7ο λοιπόν έκλεισε. Από τα τέλη του Οκτώβρη λειτουργεί μόνο η μονάδα των νεφροπαθών με κίνδυνο της ζωής των ασθενών, κάτι που δυστυχώς αποδείχθηκε με τραγικό τρόπο αφού σε νεφροπαθή που έπαθε ανακοπή και με την καρδιολογική κλινική κλειστή οι γιατροί δεν μπόρεσαν να επέμβουν και να του σώσουν τη ζωή. Έστω να προσπαθήσουν υποστηριζόμενοι με την ανάλογη υποδομή.
Τώρα πια όπως φαίνεται έρχεται η σειρά του Γ.Ν. Πατησίων. Η μέθοδος γνωστή. Άλλωστε πήγαινε παράλληλα με το 7ο και την αναφέρει η ανακοίνωση που ακολουθεί.
Οι εργαζόμενοι πάνω απ' όλα θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα. Να ξεπεράσουν τις λογικές αποδοχής της πραγματικότητας και την ακατάσχετη προτασεολογία για την ...εύρυθμη λειτουργία των δύο νοσοκομείων με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση δια της διοίκησης, δεν αποτελεί λύση η μεταφορά εργαζόμενων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Προτασεολογία που αποπροσανατολίζει και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στη διαίρεση των εργαζόμενων. Απαίτηση πρέπει να είναι η πρόσληψη προσωπικού.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος. Έκλεισε ως τώρα 3 νοσοκομεία στην Αττική (1ο, 6ο & 7ο ΙΚΑ), ετοιμάζεται να κλείσει και το 3ο ΙΚΑ στη Κάνιγκος. Έρχεται και η σειρά του Γ.Ν. Πατησίων. Πλέον υπάρχει η πείρα, αυταπάτες δεν χωρούν. Χρειάζεται άλλου είδους αγώνα η υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην υγεία αλλά και των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν. Τη μάχη πρέπει να τη δώσουν όλοι οι εργαζόμενοι μαζί, του Γ.Ν. Πατησίων με του Αγία Όλγα, και όλων των νοσοκομείων της Αττικής ξεπερνώντας τις λογικές διαίρεσης και απομόνωσης ανάλογα με το ποια δύναμη επικρατεί. Χρειάζεται πραγματικός συντονισμός των εργαζομένων και όχι προσχηματικός.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του σωματείου του Γ.Ν. Πατησίων:

Σήμερα (σ.σ.: εννοεί την Τρίτη 5/3) στο Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων συνέντευξη τύπου με πρόσκληση φορέων της ευρύτερης περιοχής (Δήμων. Κομμάτων, Κινήσεις Πολιτών). Σκοπός ήταν η ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα το Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» που βρίσκεται στην περιοχή των Πατησίων σ΄ ένα νευραλγικό, κεντρικό, κομβικό σημείο, με αναφορά πληθυσμού 1.000.000 που αγγίζει τα όρια της φτώχειας, έχει τεθεί εδώ και ένα έτος εκτός Γενικής Εφημερίας λόγω ελλείψεως γιατρών. Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή βγήκαν εκτός λειτουργίας 100 κλίνες του 7ου ΙΚΑ.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου πληθυσμού και ταυτόχρονα την συμφόρηση των υπολοίπων νοσοκομείων. Είναι γνωστή η χαοτική εικόνα στα νοσοκομεία με τα ράντζα και είναι εύλογο το ερώτημα: γιατί π.χ. ράντζα στον «Ευαγγελισμό» και άδεια κρεβάτια στο «Πατησίων»;
Στην συνάντηση επίσης, ήταν κοινή η απαίτηση ότι το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί επιτέλους με γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσει το Παθολογικό Τμήμα (λειτουργεί με Διευθυντή ιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας του οποίου η μετακίνηση λήγει τέλος Μαρτίου), το Ουρολογικό Τμήμα (παραμένει κλειστό λόγω συνταξιοδότησης του μοναδικού ιατρού από 1/1/13), ο Αξονικός Τομογράφος που παραμένει κλειστός από τον Δεκέμβριο του 2012, και τα υπόλοιπα τμήματα (Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό, Αιμοδοσία) που βρίσκονται σε οριακό επίπεδο λειτουργίας.
Το 2013 βρίσκει το Νοσοκομείο σε κοινή λειτουργία με το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» (τελευταίο ΦΕΚ 31/12/12 όπου δημιουργείται ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γ.Ν.Ν.Ι. «Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων»). Από τότε, εδώ και 2 μήνες δεν έχει γίνει καμία κίνηση ενδιαφέροντος από την νέα Διοίκηση ώστε να λειτουργήσουν τα Τμήματα του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» και ούτε έχει δοθεί κάποια λύση από την κεντρική πολιτική ηγεσία στην υποστελέχωση του νοσοκομείου (παρόλο που μας κάλεσε και ο Υποδιοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. για να καταθέσουμε προτάσεις).
Άμεση απαίτηση των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων είναι η επανένταξη του Νοσοκομείου στην Γενική Εφημερία (η οποία ανεστάλη με ευθύνη της Διοίκησης από 1/4/12) και η αξιοποίηση και χρήση όλων των κλινών του.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να σκύψουν στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή και να σταματήσουν την απαξίωση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: