2 Νοε 2012

Αγώνας διαρκείας των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Άρτας


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Άρτας, Λεωνίδας Γεωργούσης, Βένη Πολύζου και Γιώτα Σαλαώρα. 

Η συνέντευξη έγινε στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου και σύμφωνα με τους εργαζόμενους, σκοπό είχε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων οι οποίες (ξανα)άρχισαν προ διμήνου περίπου με επίσχεση εργασίας που συνεχίζεται έως και σήμερα.

 «Από τις 6 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και σε παράλληλες δράσεις όλο αυτό το διάστημα, και στο νοσοκομείο και στο χώρο της πόλης, για να δείξουμε στους πολίτες το τι ακριβώς συμβαίνει στο νοσοκομείο της Άρτας» ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Γεωργούσης.

 «Αυτή τη στιγμή, 2 μήνες μετά, κάνοντας έναν απολογισμό λέμε ότι δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν ενημερωθεί οι πολίτες του νομού και στέκονται δίπλα μας, αλλά αυτό δεν έχει αποτέλεσμα στις παροχές υγείας που μπορούμε να τους προσφέρουμε» τόνισε το μέλος του Δ.Σ.

Ο κ. Γεωργούσης αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο λέγοντας: «Οι ελλείψεις σε υλικά συνεχίζονται και είναι πολύ μεγάλες. Εξακολουθούν να λείπουν γιατροί ειδικοτήτων, εξακολουθεί το νοσοκομείο να υποχρηματοδοτείται και εξακολουθούν οι εργαζόμενοι να εργάζονται χωρίς να αμείβονται για την εργασία τους αυτή. Κλείσαμε σήμερα 10 μήνες απλήρωτοι για τα νυχτερινά και τις αργίες μας. Οι συνάδελφοι γιατροί έχουν πληρωθεί ένα μικρό μέρος των εφημεριών τους. Όλοι όμως εξακολουθούμε και είμαστε στις θέσεις μας. Είχαμε τη διαβεβαίωση πριν από ένα μήνα περίπου από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, τον κ. Καλλίρη σε δημόσια εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση ότι θα δει την αδικία στο νοσοκομείο της Άρτας και θα επανορθώσει. Ένα μήνα μετά, ούτε φωνή ούτε ακρόαση!».
Αυτή τη στιγμή το δημόσιο σύστημα της υγείας καταρρέει και το καταρρέουν συγκεκριμένες πολιτικές, οι πολιτικές του Υπουργείου Υγείας, τόνισε ο κ. Γεωργούσης, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα. «Ο ΕΟΠΥΥ ήδη ανακοίνωσε προχθές ότι στους ασθενείς με κινητικά προβλήματα μειώνει τις παροχές τους και στη δύναμη του νοσοκομείου πλέον είναι το Κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης το οποίο δεν λειτουργεί γιατί λείπουν γιατροί» είπε. «Υπερσύγχρονα μηχανήματα που αξίζει κάθε πολίτης να περάσει να δει τα χρήματα του εκεί μέσα, σαπίζουν γιατί δεν υπήρξε καμία κίνηση από το Υπουργείο Υγείας και από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου ώστε να λειτουργήσει. Ένα στολίδι για το νομό του οποίου η μη λειτουργία του δίνει το περιθώριο στους ιδιώτες να δημιουργούν ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης και να αναγκάζονται συμπολίτες μας να πηγαίνουν σε γειτονικούς νομούς και να πληρώνουν».
Η κα Πολύζου μίλησε για την κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών τονίζοντας: «Εμείς σαν μέλη του Σωματείου του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, αλλά και σαν νοσοκομειακοί γιατροί από τις 6 του μήνα συμμετέχουμε στην επίσχεση εργασίας, ένας μεγάλος αριθμός από μας, προσπαθώντας να διεκδικήσουμε τις εφημερίες μας, οι οποίες μένουν απλήρωτες από τον Ιούλιο και μετά και βέβαια μέχρι το Γενάρη, Φλεβάρη και Μάρτη μας είχαν δοθεί με περικοπή, ενώ τις είχαμε δουλέψει. Από ένα σημείο και μετά οι εφημερίες προσαρμόστηκαν κατά τέτοιο τρόπο με βάση κάποια λογιστική λογική, να φτάσουν τα χρήματα, γιατί το κονδύλι ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που πραγματικά έπρεπε για να υπάρχει ασφαλής εφημέρευση μέσα στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να μην λειτουργεί και για τους ίδιους τους εργαζόμενους γιατρούς με ασφάλεια το νοσοκομείο αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς να μην μπορούν να περιθαλπτούν με ασφάλεια».
Σύμφωνα με την κα Πολύζου, εδώ και κάποιες μέρες, ο Υπουργός Υγείας κινητοποίησε ετεροχρονισμένα μια γνωμοδότηση νομικού συμβούλου του κράτους από διετίας, η οποία ποινικοποιούσε και απαγόρευε την επίσχεση εργασίας στους νοσοκομειακούς γιατρούς θεωρώντας την παράνομη. Το χαρτί αυτό, όπως είπε, κυκλοφόρησε από τον Διοικητή, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρξει καμία άλλου είδους ενέργεια. «Η γνωμοδότηση βασιζόταν σε ένα απλό και μόνο, ότι επειδή είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι και επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να κάνουν με εργοδότη το κράτος, το οποίο εκ των πραγμάτων είναι φερέγγυο, ως εκ τούτου απαγορεύεται να κάνουν επίσχεση εργασίας» ανέφερε η κα Πολύζου. «Εμείς σαν Ομοσπονδία – πρόσθεσε – έχουμε στα χέρια μας γνωμοδοτήσεις έγκριτων νομικών που λένε το αντίθετο, γιατί η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους δε βασίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση και για αυτό άλλωστε δεν τέθηκε σε εφαρμογή με περικοπή μισθών όπως απειλεί ο κ. Λυκουρέντζος, ούτε από τους προκατόχους του. Βασίζεται μόνο στο ότι ο εργοδότης-κράτος είναι φερέγγυος. Τώρα πόσο φερέγγυος μπορεί να είναι ένας εργοδότης ο οποίος εξαντλεί με υπερωριακή υποχρεωτική εργασία και ταυτόχρονα αφήνει απλήρωτους ή αυθαίρετα περικόπτει την εργασία που του επιβάλλει να γίνεται από έναν αριθμό εργαζομένων, αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι δεν υφίσταται στην πραγματικότητα».
Η κα Σαλαώρα τόνισε ότι το αίτημα των εργαζομένων για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, δεν είναι ένα οικονομίστικο αίτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την πρόσθετη χρηματοδότηση που πρέπει να δώσει το Υπουργείο Υγείας, με δεδομένο και το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του 2013 που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, το κονδύλιο για την Υγεία είναι μειωμένο κατά 1 δις. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν δομές Υγείας είπε η κυρία Σαλαώρα και τόνισε ότι ο αγώνας των εργαζομένων «είναι ένας αγώνας για να κρατηθεί αυτή η δημόσια δομή που προσφέρει περίθαλψη στους κατοίκους της Άρτας». «Αν ψηφιστούν τα μέτρα θα κλείσουν δομές. Με τη συμμετοχή μας στην 48ωρη απεργία την Τρίτη και Τετάρτη αυτό θέλουμε να αναδείξουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νομού. Πρέπει να υπερασπίσουμε αυτή τη δομή, το νοσοκομείο της Άρτας, με όρους λειτουργίας όμως της δωρεάν περίθαλψης» είπε η κα Σαλαώρα και επανέλαβε τη θέση – πρόταση του συλλόγου των εργαζομένων, για τη δημιουργία ενός κινήματος απ’ το λαό της περιοχής μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου που θα αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση. «Εμείς αυτό που θέλουμε από την πλευρά μας είναι να υπερασπίσουμε όλες τις δομές υγείας. Να καταγγείλουμε την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης και το υπουργείο που σε συνεργασία με την τρόικα και την περικοπή όλων των δαπανών στην ουσία κλείνει τμήματα και δομές υγείας» είπε η κα Σαλαώρα. «Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο – συνέχισε – και το καταγγέλλουμε, περνάει μέσα από την πολιτική των διοικητών γιατί είναι πολιτικά πρόσωπα και διορισμένα, σήμερα συμβαίνει στο νοσοκομείο της Άρτας, λειτουργούν κλινικές σε ένα νοσοκομείο με πάρα πολλή δουλειά που εφημερεύει σε καθημερινή βάση, με γιατρούς σε εφημερία ετοιμότητας. Αυτό πάρα πολύ απλά σημαίνει ότι ο γιατρός μέχρι τις 10 είναι στην κλινική και μετά φεύγει και δεν υπάρχει κανένας άλλος. Είναι επικίνδυνο και αυτό είναι το παράνομο και όχι η μορφή αγώνα που επιλέγουν οι εργαζόμενοι. Είναι επικίνδυνο και παράνομο και κανένας δεν επεμβαίνει. Εμείς προκαλούμε τον Εισαγγελέα να έρθει στο νοσοκομείο της Άρτας μία μέρα να κοιτάξει τις εφημερίες και να δει αν στις κλινικές μετά το απόγευμα υπάρχει γιατρός σε ενεργή εφημερία και ποιος προστατεύει τον ασθενή που είναι μέσα».

Πηγή: Δήμος Αρταίων (1.11.12)

Δεν υπάρχουν σχόλια: