26 Οκτ 2012

Καταγγελία Σωματείου ΓΝΑ Πατησίων για επικίνδυνες περικοπές εφημεριών


Αριθ. Πρ.: 976                                                                                                             Αθήνα 25/10/12
Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
Επικίνδυνες και παράνομες παρεμβάσεις της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Γ.Ν. Πατησίων στο πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών.

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Α. Πατησίων καταγγέλει τις παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του Γ.Ν.Α. Πατησίων Βαρβάρας Μαΐσογλου όσον αφορά την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών. Έχει μετατρέψει το πρόγραμμα εφημερίας των γιατρών σε κουρελόχαρτο, καθώς αιφνιδιαστικά (αυθημερόν) και χωρίς καμιά προηγούμενη ειδοποίηση των ιατρών, τροποποιεί τα εγκεκριμένα από το Επιστημονικό Συμβούλιο προγράμματα εφημερίας όλων των τμημάτων του νοσοκομείου. Δηλαδή με αποκλειστικώς δικιά της ευθύνη δεν υφίσταται πλέον πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών στο Γ.Ν.Α. Πατησίων, αφού αυτό το πρόγραμμα είναι μηνιαίο και νομοτύπως καταρτίζεται και γνωστοποιείται στους γιατρούς πάντα στο τέλος του προηγούμενου μήνα από τον μήνα που κάθε φορά αφορά. Από τον Ιούλιο του 2012 τροποποιεί αυθαιρέτως τα προγράμματα εφημεριών του Ακτινολογικού τμήματος και από τον Οκτώβριο του 2012 του Παθολογικού, Χειρουργικού, Αναισθησιολογικού και Μικροβιολογικού τμήματος. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να υπάρχουν τμήματα του νοσοκομείου όπου παρανόμως εφημερεύουν ειδικευόμενοι ιατροί χωρίς την ταυτόχρονη εφημερία ειδικευμένου ιατρού. Έτσι στις 7, 14, 21 και 25/10/12 στο Παθολογικό τμήμα εφημέρευσαν σε ενεργό εφημερία δύο ειδικευόμενοι ιατροί χωρίς ταυτόχρονη εφημερία ειδικευμένου Παθολόγου. Επίσης από 12/10/2012 τροποποιεί αυθαιρέτως το πρόγραμμα εφημεριών του Χειρουργικού Τμήματος έτσι ώστε τις ημέρες που το Νοσοκομείο πραγματοποιεί από 08:00 έως 14:30 εφημερία πόλεως και υπάρχει πιθανότητα επείγοντος χειρουργείου μετά τη λήξη της εφημερίας, όπως συχνά συμβαίνει, διαγράφει από το πρόγραμμα τον ένα από τους δύο ευρισκόμενους σε εφημερία ετοιμότητας Χειρουργούς. Αν λοιπόν προκύψει ανάγκη επείγουσας λαπαροτομίας για περιτονίτιδα ή ειλεό, αυτή σαφώς δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια από 2 μόνο ιατρούς, έναν σε εφημερία ετοιμότητας Χειρουργό και έναν σε ενεργό εφημερία ειδικευόμενο.
Παρά μάλιστα τις έντονες διαμαρτυρίες των ιατρών συνεχίζει ακάθεκτη επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες, ξεπερνώντας κάθε όριο αυθαιρεσίας και επικινδυνότητας και ενεργώντας ενάντια στην κείμενη νομοθεσία αλλά και στην κοινή λογική. Την προειδοποιούμε ότι οι πράξεις της μπορούν εύκολα να την οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη για αδικήματα σχετικά με έκθεση ασθενών σε κίνδυνο ή και χειρότερα προκλήσεως βλαβών της υγείας τους και καλούμε τους προϊσταμένους της να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους πριν είναι αργά. Της επισημαίνουμε επίσης ότι αν δεν επαρκούν τα χρήματα που διαθέτει για την κατάρτιση στοιχειωδώς ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας, μπορεί και να παραιτηθεί.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ευστρ. Τσελάς                              Παν. Τσάλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: