21 Οκτ 2012

Όταν οι εργαζόμενοι απεγκλωβίζονται από τη λογική της ανάθεσης και παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους κάνουν τη διαφορά.

Από την συνέλευση των εργαζομένων στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, μια μέρα πριν την απεργία
Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μετά την τελευταία συνέλευση που έγινε στις 10-10 προχώρησαν στη δημιουργία επιτροπής αγώνα στην οποία συμμετέχουν νοσηλευτές, διοκητικοί, γιατροί ειδικοί και ειδικευόμενοι. Η επιτροπή αγώνα (στην οποία συμμετέχουν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου) ανέλαβε να διοργανώσει μια κινητοποίηση την Τετάρτη 17-10 μια μέρα δηλαδή πριν από την πανελλαδική απεργία.

Η κινητοποίηση που είχε τη μορφή συγκέντρωσης –συνέλευσης στην πύλη του νοσοκομείου συγκέντρωσε πάνω από διακόσιους συναδέλφους, κράτησε από τις 7:00 μέχρι τις 13:00. Υπήρχε μικροφωνική που εκτός από τα τραγούδια κατα διαστήματα ακουγόντουσαν ανακοινώσεις που καλούσαν τον κόσμο στη συνέλευση και στην απεργία. Η αλήθεια είναι ότι η άποψη που επικράτησε για μη κάλυψη της κινητοποίησης με στάση εργασίας για να μην χάσει ό κόσμος λεφτά αποτέλεσε εμπόδιο στην περαιτέρω μαζικοποίηση της συγκέντρωσης. Ωστόσο η παρουσία πολλών συναδέλφων έστω και κυλιομενα ήταν σημαντική και μέσα από την κουβέντα αναδείχθηκε η ανάγκη για κινητοποίήσεις διαρκείας και συντονισμό με τα υπόλοιπα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέλευση που ξεκίνησε τοποθετήθηκαν και σύλλογοι (συνταξιούχων και ανέργων) και φορείς από την τοπική κοινωνία (Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη) που είχαν κληθεί.
Τρια θετικά αναδείχθηκαν από αυτήν την προσπάθεια:
1ο )η εμπλοκή συναδέλφων που δούλεψαν αρκετά για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση (έγραψαν πανό και ανακοίνωση την οποία μοίραζαν για μια βδομάδα σε όλο το νοσοκομείο)
2ο) η διοργάνωση μιας πολύ μεγάλης για τα δεδομένα του νοσοκομείου κινητοποίησης
3ο) η πιο μεγάλη από κάθε αλλη φορά συμμετοχή στην απεργία στις 18-10 εργαζομένων από το Παπανικολάου και η κάθοδος περίπου 80 συναδέλφων στο πανό του σωματείου στο συλλαλητήριο. Η προπαγάνδιση που έκαναν συνάδελφοι και όχι μόνο γνωστοί συνδικαλιστές έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η επιτροπή αγώνα θα συνεχίσει τη δράση της στο νοσοκομείο και θα προσπαθήσει να πείσει για το ξαναζωντάνεμα του σωματείου μέσα από συλλογικές διαδικασίες βάζοντας στην άκρη τους γνωστούς συνδικαλιστές που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εκφράσουν τα συμ φέροντα των εργαζομένων ιδιαίτερα σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: