17 Αυγ 2009

Σύσκεψη για τις συνδικαλιστικές διώξεις

Σύσκεψη συνδικαλιστών για το ζήτημα των συνδικαλιστικών διώξεων που γνωρίζουν έξαρση το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου στην Αθήνα. Στόχος της σύσκεψης ήταν τόσο να συζητηθεί και να ερμηνευτεί το ζήτημα αυτό όσο και το να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκροτημένης απάντησης από την πλευρά του εργατικού κινήματος.
Παρά τη σχετικά μειωμένη συμμετοχή (τόσο λόγω της καλοκαιρινής περιόδου όσο και της σχετικά ελλιπούς προπαγάνδισής της) η συζήτηση ήταν αρκετά πλούσια γύρω από το ζήτημα. Κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων ήταν το ότι οι διώξεις αυτές έχουν άμεση σχέση με τα αγωνιστικά σκιρτήματα της προηγούμενης περιόδου και τις προσπάθειες οργάνωσης των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική επιδρομή. Οι διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών έχουν σαν στόχο το χτύπημα των προσπαθειών αυτών, τον εκφοβισμό των εργαζομένων, την απομόνωση-εξόντωση όλων των πρωτοπόρων στοιχείων στους χώρους δουλειάς.
Η δολοφονική επίθεση στην Κων. Κούνεβα, οι απολύσεις της Φωτ. Κωνσταντοπούλου, του Ορέστη Κώτσια, του Κώστα Μπεκιάρη και των καθαριστριών στο ΙΚΑ Βόλου, οι διώξεις του Δημ. Πουλόπουλου και του Στεφ. Μάλαμα, η προσπάθεια απομόνωσης του Νίκου Γουρλά και οι απολύσεις στα καταστήματα Τζάμπο είναι μερικές μόνο από τις περιπτώσεις όπου η συνδικαλιστική δράση αντιμετωπίζει την ευθεία επίθεση της εργοδοσίας. Και το επόμενο διάστημα αναμένεται να πληθήνουν τέτοια κρούσματα.
Γι’ αυτό και κρίθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους η ανάγκη μιας νέας σύσκεψης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ προτάθηκε και η κυκλοφορία ενός κειμένου που θα υπογράφουν συνδικαλιστές με στόχο την καταρχήν ανάδειξη του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: