23 Ιουν 2009

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ "Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ"

Εκλογές έγιναν για την ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 26 και 27 Μαΐου. Στις εκλογές συμμετείχε για πρώτη φορά και ψηφοδέλτιο της Ταξικής Πορείας που πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να παρεμβαίνει στο νοσοκομείο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα κι εδώ η τεράστια έλλειψη προσωπικού. Πολλά τμήματα λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας ή κάτω απ' αυτό. Ενδεικτικά στο περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό οφείλονται δεκάδες ρεπό απ' την αρχή του χρόνου και υπάρχει πρόβλημα για να δοθούν άδειες το καλοκαίρι ενώ ακόμα δεν έχουν δοθεί αυτές του προηγούμενου χρόνου. Στις ειδικές μονάδες και τις εντατικές η βάρδια έχει 1-2 άτομα ενώ οι συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας απαιτούν 8 ή και παραπάνω. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η εισβολή εργολάβων και εξωτερικών συνεργείων στις υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, εστίασης, διανομής φαγητού αλλά και στις τεχνικές υπηρεσίες. Πάνω από 200 άτομα υπολογίζεται ότι απασχολούνται μ' αυτό τον τρόπο κάτω από καθεστώς υπερεκμετάλλευσης: η ιδιωτικοποίηση χέρι χέρι με το σύγχρονο εργασιακό δουλεμπόριο. Την ίδια στιγμή παρατηρείται μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων και βεβαίως οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού ούτε κατ' ελάχιστο δεν αναπληρώνουν τα κενά που δημιουργούνται.

Στο Σωματείο παρεμβαίνουν από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ μέσω του σχήματος ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (που έχει από χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία), η ΔΑΚΕ και το ΠΑΜΕ (ΕΣΑΚ-Σ).

Οι εκλογές σημαδεύτηκαν από πολύ μεγάλη πτώση συμμετοχής που σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στις μαζικές συνταξιοδοτήσεις μόνιμου προσωπικού (πάνω από 100 τα 2 τελευταία χρόνια). Μεγάλη ήταν η πτώση της ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ κι ακόμα μεγαλύτερη της ΔΑΚΕ, αν και στηρίχτηκε στον κυβερνητικό-υπηρεσιακό μηχανισμό και το μισό ψηφοδέλτιό της ήταν γιατροί, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας. Η ΕΣΑΚ σημείωσε μικρή άνοδο βασιζόμενη κυρίως στην προσωπική επιρροή κάποιων υποψηφίων της, όμως η δύναμή της είναι εντοπισμένη σε γιατρούς σε τέτοιο βαθμό που στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπόρεσε να εκλέξει κανένα αντιπρόσωπο.

Οπως προαναφέρθηκε η παρέμβαση της ΤΠ μετρά μόλις λίγες βδομάδες. Σ' αυτό το διάστημα μοίρασε προκηρύξεις για τις απεργίες και την Πρωτομαγιά και συμμετείχε στις συγκεντρώσεις στο προαύλιο στα πλαίσια των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση τοποθετήθηκε δίνοντας ένα ξεχωριστό στίγμα αν και η συνέλευση ήταν εντελώς άμαζη και διεκπεραιωτική.

ΨΗΦΟΙ

ΕΔΡΕΣ ΔΣ

ΨΗΦΙΣΑΝ

1068 (1291)

ΛΕΥΚΑ

29 (21)

ΑΚΥΡΑ

15 (30)

ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

511 (626)

7 (7)

ΔΑΚΕ

265 (407)

3 (4)

ΕΣΑΚ-Σ

232 (207)

3 (2)

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

16 (-)

- (-)

Δεν υπάρχουν σχόλια: