27 Δεκ 2012

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ!

Λίγες μέρες πριν από τις γιορτές κυκλοφόρησε το προσχέδιο που έχει καταρτίσει η διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου για το νέο οργανισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει τρία νοσοκομεία, το Ψυχιατρείο, το Παπανικολάου και τμήμα του Λοιμωδών.
Ο νέος οργανισμός περιέχει λιγότερες κλίνες, λιγότερες κλινικές, λιγότερο προσωπικό σε σχέση με αυτές που είχαν αθροιστικά τα τρία νοσοκομεία. Περιλαμβάνει μια πνευμονολογική, μια καρδιολογική, μια παθολογική, μια χειρουργική λιγότερη. Οι ψυχιατρικές κλινικές συγχωνεύονται με αυτές του Ψυχιατρείου και μειώνονται σε αριθμό. Μια σειρά μονάδες στήριξης ψυχικά ασθενών και εξαρτημένων ατόμων που λειτουργούσαν στο Ψυχιατρείο είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα και απειλούνται με κλείσιμο με κύριο αποδέκτη τον ψυχικά ασθενή. Βλέπεις σε καιρό μνημονίου το να τολμήσει κάποιος να μιλήσει για τους ψυχικά ασθενείς είναι πολυτέλεια.Τέλος το νοσοκομείο Λοιμωδών κλείνει και μια παθολογική κλινική λοιμωδών νοσημάτων μεταφέρεται στο Παπανικολάου. Το κλείσιμο του Λοιμωδών έχει δύο επιπλέον συνέπειες πρώτον ότι τα λοιμώδη νοσήματα θα περιθάλπτονται μέσα σε γενικά νοσοκομεία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και δεύτερον ότι η πολύτιμη εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από τη διαχείριση αυτών των νοσημάτων σε ένα οργανωμένο χώρο χάνεται.

Μια άλλη πολύ βασική παράμετρος που βάζει ο νέος οργανισμός είναι η κατάργηση κενών οργανικών θέσεων. Θέσεις τραπεζοκόμων, καθαριστών, φυλάκων που είχαν μείνει κενές μετά από τη συνταξιοδότηση παλιότερων συναδέλφων καταργούνται βάζοντας οριστική ταφόπλακα σε ορισμένα τμήματα και ανοίγοντας το δρόμο στα ιδιωτικά συνεργεία (όπου αυτό δεν έχει ήδη ξεκινήσει.)
Τέλος όλες αυτές οι αλλαγές θα σημάνουν και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Ως πρώτη κατηγορία έχουν επιλεγεί όπως και συνολικά στο χώρο του Δημοσίου οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου. Στον οργανισμό συνολικά υπάρχουν 250 τέτοιοι εργαζόμενοι (220 στο Ψυχιατρείο και 30 στο Παπανικολάου). Να σημειωθεί οτι στους εργαζόμενους αυτούς υπάρχουν και αρκετοί από τον ΟΣΕ που έχουν ήδη βιώσει μια φορά την απόλυση.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης και της τρόικας για τον χώρο της περίθαλψης έχουν φανεί από καιρό. Θέλουν να κλείσουν νοσοκομεία και να μετακυλίσουν το κόστος περίθαλψης στους ασθενείς. Θέλουν να κάνουν ξεκάθαρο σε κάθε εργαζόμενο, ασφαλισμένο και ανασφάλιστο,σε κάθε άνεργο ότι αν αρρωστήσει θα έχει λίγες και ακριβές επιλογές και αν δεν έχει να πληρώσει θα πεθαίνει αβοήθητος. Ακόμη θέλουν να απολύσουν σταδιακά μόνιμο προσωπικό γιατί τους κοστίζει ακριβά και να το αντικαταστήσουν με νέο, φτηνό, ευέλικτο και πιο εύκολα χειρίσιμο (συμβασιούχοι, που δε θα έχουν κανένα δικαίωμα). Αυτή άλλωστε είναι η πρόθεση τους για όλο το δημόσιο τομέα.Γι αυτό και κάθε συνάδελφος απειλείται με απόλυση ανεξάρτητα αν καλύπτει ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου ή όχι.Ήδη πριν από λίγες μέρες στη θεσσαλονίκη προωθήθηκε το κλείσιμο του νοσοκομείου Παναγία το οποίο εξυπηρετούσε τον κόσμο της Ανατολικής θεσσαλονίκης και συμμετείχε στο κυκλικό πρόγραμμα εφημέρευσης της πόλης.Παραμονές εορτών κλείνουν ένα νοσοκομείο το οποίο θα έπρεπε να διευρυνθεί και να στελεχωθεί για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του νομού και απολύουν τουλάχιστον 65 εργαζόμενους.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της πόλης καθώς και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι , άνεργοι, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι πρέπει να αντισταθούν στο κλείσιμο νοσοκομείων, να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (σχέδια που ορίζουν οι ΕΕ- ΔΝΤ).Κάθε νοσοκομείο, καθε κλινική που κλείνει σημαίνει λιγότερη πρόσβαση στην περίθαλψη. Κάθε εργαζόμενος στα νοσοκομεία που απολύεται σημαίνει λιγότερες παροχές περίθαλψης .Αυτό απαιτεί κινητοποίηση των εργαζομένων, οργάνωση στα πρωτοβάθμια σωματεία και αγώνα μαζικό και παρατεταμένο. Μπορούν οι εργαζόμενοι να βάλουν φρένο αρκεί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους μακριά από τις ηγεσίες των σωματείων που θα προσπαθήσουν να καναλιζάρουν τον αγώνα τους σε ανώδυνα για το σύστημα μονοπάτια και αρκεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το λαό της θεσσαλονίκης για ίση, πλήρη, δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: