22 Ιουλ 2015

Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας για τους δημοσίους υπαλλήλους

Η ψήφιση κι εφαρμογή του τρίτου κατά σειρά μνημονίου από όλο το πολιτικό φάσμα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ) έρχεται να επισφραγίσει τη κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ανατροπές στο συνταξιοδοτικό, φοροληστεία (παγίωση ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα), ιδιωτικοποιήσεις-ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, εφαρμογή κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ (απελευθέρωση επαγγελμάτων, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας) είναι μερικά από αυτά που απαίτησαν και επέβαλαν οι ξένοι δυνάστες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τη πεντάμηνη "διαπραγμάτευση" και μετά τις "αριστερές" κορώνες και τις αυταπάτες για μια πιο φιλολαϊκή πολιτική στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, υπέγραψε μια συμφωνία εξίσου σκληρή για το λαό σαν αυτή που θα υπέγραφαν και οι προηγούμενες δεξιές κυβερνήσεις. Υποτάχθηκε έτσι πλήρως στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών τόσο των ευρωπαίων όσο και των αμερικάνων (ευχαριστίες από το Δραγασάκη) που βρίσκουν αφορμή το χρέος για να βαθύνουν ακόμη περισσότερο την εξάρτηση της χώρας μας, την ακόμα μεγαλύτερη στοίχισή της στα δικά τους συμφέροντα και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και των εργαζομένων.
Τα μέτρα που προωθούνται θίγουν και τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι, εκτός από τη φοροεπιδρομή και την ακρίβεια, θα έρθουν αντιμέτωποι και με όλο το πλέγμα της επίθεσης στον δημόσιο τομέα. Οι αλλαγές είναι σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: συνταξιοδοτικό-αξιολόγηση-μισθολόγιο.
• Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό προωθούνται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων όλων των κατηγοριών αλλά κυρίως αυτών που θα θελήσουν να βγουν πριν από τα 67. Το γενικό όριο συνταξιοδότησης καθορίζεται στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια δουλειάς!). Ακόμη καταργείται η κατώτατη σύνταξη, τίθεται απαγορευτικός φραγμός για τη έξοδο ενός ασφαλισμένου πριν από τα 67 έτη μέσω της τραγικής μείωσης μέχρι και 80% στην τελική σύνταξη και μειώνονται όλες οι συντάξεις μέσω της αύξησης των κρατήσεων για περίθαλψη από 4% σε 6% στις κύριες και από 0% σε 6% στις επικουρικές. Είναι πραγματικά προκλητικό να καλούνται να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι που στην πλειοψηφία τους είναι ήδη στα όρια της εξαθλίωσης.
• Όσον αφορά το νέο μισθολόγιο έρχονται νέες μειώσεις αποδοχών μέσα από την κατάργηση επιδομάτων και τη σταθερή μείωση της μισθολογικής δαπάνης (προβλέπεται αυτόματη περικοπή σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν) και επιπλέον από αυτήν θα πρέπει να καλυφθούν και επιδόματα–μπόνους των θέσεων ευθύνης (προϊστάμενοι-διευθυντές). Οι τελευταίοι θα είναι οι μοναδικοί που καθόλου τυχαία θα δουν αυξήσεις μιας και θα κληθούν να εφαρμόσουν την κακόφημη αξιολόγηση. Όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική της αξιολόγηση θα είναι διαφορετική από τις άλλες δεν θα τα καταφέρει, αφού στόχος της παραμένει η σύνδεση βαθμού-αξιολόγησης - αποδοτικότητας - μισθού, η τρομοκράτηση και πειθάρχηση των εργαζομένων. Επιπλέον με βάση τη βαθμολογία στην «αξιολόγηση» θα αντλούνται και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι για κινητικότητα η οποία παγιώνεται σαν καθεστώς συγκάλυψης των αναγκών για προσωπικό.
• Τέλος, μόνο με δυσπιστία οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της κυβέρνησης για προσλήψεις. Στην νέα μνημονιακή συμφωνία γίνεται σαφές ότι όλες οι «μονομερείς ενέργειες» που έγιναν θα πρέπει να επανεξεταστούν. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται και επαναπροσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απολυθεί. Με αυτά τα δεδομένα ποιος μπορεί να ελπίζει σε νέες προσλήψεις;
Μπροστά σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο όπως και όλος ο λαός δεν πρέπει να απογοητευθούμε αλλά να ξαναθυμηθούμε το δρόμο που ακολουθήσαμε μέχρι το 2012, με τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες. Να ξαναζωντανέψουμε τα σωματεία μας, να συζητήσουμε και, μακριά από λογικές ανάθεσης, να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ–ΔΑΚΕ αλλά και την αδιέξοδη πρόταση των δυνάμεων της ρεφορμιστικής αριστεράς που το μόνο που μας καλούν να κάνουμε είναι να ψηφίζουμε γιατί δήθεν έτσι θ' αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό αποδείχτηκε πόσο απατηλό είναι και με το τελευταίο δημοψήφισμα και τη λαίλαπα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο λαός θα ανακουφιστεί και θα ξαναπάρει ανάσα μόνο αν κινητοποιηθεί και οργανωθεί. Μόνο αν με τους αγώνες του σηκώσει το ανάστημά του θα μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει την ζωή του απέναντι σε όλους αυτούς (ιμπεριαλιστές, άρχουσα τάξη και κυβέρνηση) που θέλουν να του καταργήσουν κάθε δικαίωμα.

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!
• ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ!
• ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ!

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: