9 Ιουλ 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Σε συνθήκες παρατεταμένης κινηματικής αδράνειας και μέσα στο βαρύ κλίμα της αναμονής του δήθεν αντιμνημονιακού μνημονίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διεξήχθηκαν στις 24 και 25 Ιουνίου οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν σχεδόν κοινοβουλευτικά. Θετική ήταν η αύξηση της συμμετοχής των εργαζόμενων στην εκλογική διαδικασία, που όμως οφείλεται στην έντονη κινητοποίηση των παρατάξεων για να αυξήσουν τις δυνάμεις τους.
Αρνητικό γεγονός υπήρξε η αύξηση του ποσοστού της ΔΑΚΕ που είναι αποτέλεσμα της δράσης ενός μηχανισμού με βάση τη διοικητική ιεραρχία που έταξε, απείλησε, εκφόβισε και ζήτησε ανταλλάγματα σε ψήφους για οποιαδήποτε «εξυπηρέτηση» έκανε η ΝΔ το διάστημα που ήταν κυβέρνηση.
Η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ (ΠΑΣΚ που αλλάζει ονόματα για να φανεί νέα και ανεξάρτητη) στηρίχτηκε και αυτή στο δικό της μηχανισμό και χρησιμοποίησε τα ίδια μέσα με τη ΔΑΚΕ με μικρότερη βέβαια επιτυχία αν και είχε και τη βοήθεια του διοικητή του νοσοκομείου.
Το ΟΡΑΜΑ (παράταξη στο πλαίσιο του ΜΕΤΑ) δεν αύξησε ουσιαστικά τις δυνάμεις του τόσο επειδή δεν πρόλαβε να κάνει δικό του μηχανισμό αλλά και εξαιτίας της 20ετούς συμπόρευσης του με την ΠΑΣΚ στο νοσοκομείο μας, στα πλαίσια του σχήματος ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ που διαλύθηκε μόλις 2 χρόνια πριν. Επίσης, οι προτάσεις του στα κύρια ζητήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους (πχ αξιολόγηση) καθώς και η δράση του όταν η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έκλεινε νοσοκομεία, οδηγούσε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες συναδέλφους και έκανε πιο δύσκολη την πρόσβαση του λαού τόσο στη πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη (αντιπροσωπευτική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας) δε διέφερε ουσιαστικά από τις άλλες παρατάξεις. Η μεγαλύτερη «προσφορά» των δυνάμεων του ΜΕΤΑ όμως είναι, ότι από το Φλεβάρη του ’12 και μετά έκαναν ότι μπορούσαν για να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι αγώνες έχουν περιορισμένες δυνατότητες και μόνο η αλλαγή της κυβέρνησης θα μας έλυνε τα προβλήματα.
Η ΕΣΑΚ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ μειώθηκε αισθητά εξαιτίας της γραμμής του ΠΑΜΕ (ξεχωριστές συγκεντρώσεις, διακριτή συμμετοχή) αλλά κυρίως λόγω της ουσιαστικής απομάκρυνσης τους από τους αγώνες του σήμερα, γιατί τα προβλήματα μας κατά την άποψη τους θα λυθούν μόνο στη Λαϊκή Εξουσία την οποία πιστεύουν ότι πλησιάζουμε περισσότερο συντασσόμενοι με το ΠΑΜΕ και τον πολιτικό του φορέα παρά αγωνιζόμενοι.
Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ και η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ κατεβήκαν μαζί στις προηγούμενες εκλογές με το σχήμα ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Η συγκεκριμένη παράταξη αποτελείται κυρίως από συναδέλφους που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πολλούς από τους οποίους δώσαμε κοινούς αγώνες ενάντια στα κλεισίματα των νοσοκομείων, ενάντια στις διαθεσιμότητες συναδέλφων και ενάντια στην αξιολόγηση που κόντρα σε όλους τους άλλους πιστεύαμε ότι δεν αρκεί η αποχή και ότι χρειάζονται μαζικοί και παρατεταμένοι αγώνες για να καταργηθεί ο νόμος. Η κινηματική άπνοια του τελευταίου διαστήματος σε συνδυασμό με σοβαρές πολιτικές διαφωνίες που αφορούσαν κυρίως τη στάση δορυφοριοποίησης τους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, των λεγόμενων μεταβατικών προγραμμάτων και της άρνησης τους για σαφή αντικυβερνητικό προσανατολισμό του κινήματος, οδήγησαν στη διάλυση του σχήματος και την ξεχωριστή κάθοδο των δύο παρατάξεων στις εκλογές.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ προσπάθησε να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται και να τους πείσει ότι αυτός δεν αντιμετωπίζεται με προτάσεις προς την κυβέρνηση, τους «θεσμούς», το κεφάλαιο και τους ξένους προστάτες του, για αμοιβαία επωφελή λύση, για έντιμο συμβιβασμό ή για διαγραφή του χρέους, μεταβατικά προγράμματα, εθνικοποιήσεις και εργατικούς ελέγχους αλλά μόνο με τη δημιουργία ενός μαζικού εργατικού κινήματος που θα αντιστέκεται, θα διεκδικεί και θα αναμετράται με το ξένο, το ντόπιο κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Η εκλογική καταγραφή της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ και η μία έδρα που κατέλαβε στο ΔΣ αποτελεί παρακαταθήκη μιας άποψης και μιας πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης που μπορεί να αγκαλιαστεί από περισσότερους εργαζόμενους.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:





2015
2013
Ψήφισαν
1154
992
Έγκυρα
1104
921
Λευκά
23
31
Άκυρα
27
40

Ψήφοι
Έδρες

Ψήφοι
Έδρες
ΔΑΚΕ
374
5

262
4
ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ
235
3
ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
219
3
ΟΡΑΜΑ
182
2

170
2
ΕΣΑΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
118
1

170
3
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
101
1
ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
100
1
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
94
1








Δεν υπάρχουν σχόλια: