14 Δεκ 2014

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Σε ένα κλίμα κινηματικής άπνοιας και κοινοβουλευτικών αυταπατών έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων του Σωματείου Εργαζόμενων στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» για το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η ΔΑΚΕ που στηρίχθηκε στο διοικητικό – ιεραρχικό μηχανισμό μέσα από πιέσεις και υποσχέσεις κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της και να αναδειχτεί πρώτη δύναμη παίρνοντας 179 ψήφους και εκλέγοντας 4 συνέδρους.
Την ίδια τακτική ακολούθησε η ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ΠΑΣΚ) με λιγότερο καλά αποτελέσματα, (139ψήφοι - 3 σύνεδροι), μιας και σαν παράταξη έχει λιγότερες δυνατότητες.
Το ΟΡΑΜΑ (ΜΕΤΑ) που για 20 σχεδόν χρόνια συνεργαζόταν με την ΠΑΣΚ στην ΕΝΟΤΗΤΑ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πήρε 110 ψήφους και εξέλεξε 2 συνέδρους. Όλο το προηγούμενο διάστημα παρόλο που στα λόγια καταπολεμούσε τη λογική της ανάθεσης και μίλαγε για αγώνες καλλιέργησε τις εκλογικές αυταπάτες, αρνήθηκε το μαζικό και παρατεταμένο απεργιακό αγώνα (κυρίως για την αξιολόγηση, που οι εργαζόμενοι έδειξαν τη διάθεση να αγωνιστούν) καθησυχάζοντάς τους ότι ο Νόμος μπορεί να μείνει στα χαρτιά αν εμείς αρνηθούμε να τον εφαρμόσουμε.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ που την προηγούμενη φορά κατέβηκε με τη ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ενίσχυσε σημαντικά τις δυνάμεις της, παίρνοντας 63 ψήφους και εκλέγοντας 1 σύνεδρο. Χρόνια κάνει αισθητή την παρουσίαση της στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οργανώσει όσο μπορεί τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ξεσπούν.
Η εκλογική υποχώρηση της ΕΣΑΚ οφείλεται στην γενικότερη αναχώρηση του ΠΑΜΕ από τους αγώνες γενικά και στο ότι η στάση των στελεχών του στο Νοσοκομείο εκτός από τη «ταξική ρητορική» δε διαφέρει και πολύ από τη στάση άλλων παρατάξεων. Πέρασε πολύς καιρός από τότε που προσπάθησαν να μαζικοποιήσουν μία απεργία, μια κινητοποίηση, μια γενική συνέλευση, κουβεντιάζοντας με τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων η στάση της απειθαρχίας - ανυπακοής εξέφραζε τους πάντες από ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ ως ΜΕΤΑ – ΠΑΜΕ. Πήραν 45 ψήφους και εξέλεξαν 1 σύνεδρο.
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ. Πρόκειται για κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχε κατέβει σε κοινό σχήμα με δυνάμεις της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ στις τελευταίες εκλογές για Δ.Σ. του σωματείου. Τώρα επέλεξε να κατέβει σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, πήρε 19 ψήφους και δεν εξέλεξε εκπρόσωπο.
Οι εκλογές ποτέ δεν αλλάζουν τους συσχετισμούς. Πάντα τους καταγράφουν στη βάση των δυνατοτήτων των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Αυτό που αλλάζει τους συσχετισμούς και βοηθά τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη θέση τους και να την καλυτερέψουν είναι η συμμετοχή σε αγώνες. Σε αγώνες που θα συνεχίσουν να ξεσπούν μια και το σύστημα θα συνεχίσει να επιτίθεται όλο και πιο άγρια στους εργαζόμενους προσπαθώντας να πάρει πίσω ότι υποχρεώθηκε να δώσει τις τελευταίες δεκαετίες.
Είναι σίγουρα ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για την ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ στο χώρο του νοσοκομείου που της δίνει δύναμη να συνεχίσει το δύσκολο αλλά αναγκαίο αγώνα ενάντια στις δυνάμεις του συστήματος, της πολιτικής τους και ενάντια στο μακρύ χέρι τους μέσα στα συνδικάτα. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει το ρόλο της Αριστεράς του συμβιβασμού και της υποταγής, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, να οργανωθούν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: