31 Μαρ 2014

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ Αποφάσεις Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας με αφορμή τις διαθεσιμότητες οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων των νοσοκομείων αποφασίστηκαν ομόφωνα τα εξής:
1. Με την δημοσίευση σε νόμο των διαθεσιμοτήτων ξεκινάμε κατάληψη του πρωτοκόλλου και των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου για να μπλοκαριστεί η διαδικασία, απευθύνοντας παράλληλα ανοιχτό κάλεσμα στην τοπική κοινωνία και τους φορείς των νησιών μας για συμμετοχή. Για το σκοπό αυτό ο σύλλογός μας έχει προκηρύξει για την μέρα αυτή απεργία.

2. Έγγραφο προς την διοίκηση του νοσοκομείου Ικαρίας, την 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το υπουργείο υγείας με κοινοποίηση στον εισαγγελέα που να αναδεικνύει τα προβλήματα που προκαλούνται μέσω της διαθεσιμότητας των οδηγών (π.χ. έλλειψη αίματος ή οξυγόνου, ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής κ.α.) και να θέτει προ των ευθυνών τους όσους υπογράψουν ή συνδράμουν με οποιονδήποτε τρόπο στην υλοποίηση της απόφασης αυτής.
3. Άσκηση και νομικών μέτρων (αίτηση αναίρεσης, ασφαλιστικά μέτρα) στην κατεύθυνση της ακύρωσης των διαθεσιμοτήτων. Στην περίπτωση αυτή θα ζητηθεί η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών από την ΠΟΕΔΗΝ καθώς και ενδεχόμενη κάλυψη των εξόδων.
4. Πανελλαδικός συντονισμός με συλλόγους εργαζομένων και ενώσεις γιατρών από όλη τη χώρα με στόχο μαχητική πανελλαδική κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας. Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τις απαραίτητες συνεννοήσεις στα πλαίσια του πανελλαδικού συντονισμού.
5. Το σωματείο μας δεν θα επιτρέψει σε κανέναν «καλοθελητή» να διευκολύνει με οποιονδήποτε τρόπο τη διοίκηση του νοσοκομείου μας προκειμένου να καλυφθούν οι όποιες δυσλειτουργίες προκύψουν από τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας.
6. Συγκρότηση ομάδας συναδέλφων που θα βοηθήσει στην υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων της Γενικής μας Συνέλευσης.
Συνεχίζουμε τον δύσκολο αλλά αναγκαίο αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην υγεία, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή.
Συνεχίζουμε να παλεύουμε γιατί πιστεύουμε πως τίποτα δεν τελειώνει επειδή απλά και μόνο έχει ψηφιστεί. Ψηφισμένη άλλωστε ήταν και η συγχώνευση του νοσοκομείου μας που ανατράπηκε με παρατεταμένο αγώνα έστω και κατά το ήμισυ, δρομολογημένες επίσης και οι μετακινήσεις μικροβιολόγου και παρασκευάστριας στο νοσοκομείο Σάμου για την κάλυψη των εκεί κενών που και αυτές ακυρώθηκαν με κινητοποίηση.

• ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
• ΚΑΤΩ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ/ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΝΑ ΚΑΛΥΦΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
• ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014ΠΡΟΣ:
• Αναπληρωτή Διοικητή ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας
• 2η Υ.Πε.
• Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Εισαγγελέα Νομού Σάμου
• Βουλευτή Νομού
• Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας
• Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας
• Επιστημονική Επιτροπή
• Νοσηλευτική Υπηρεσία

ΘΕΜΑ: «Διαθεσιμότητες οδηγών του νοσοκομείου Ικαρίας»

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στην Βουλή περιλαμβάνονται διατάξεις που θέτουν σε διαθεσιμότητα τους οδηγούς των νοσοκομείων όλης της χώρας. Μετά την πάροδο 15 ημερών έως 1 μήνα οι οδηγοί αυτοί θα μεταφερθούν οργανικά στο ΕΚΑΒ και από εκεί θα μπορούν να διατεθούν σε νοσοκομεία με άγνωστη μέχρι στιγμής διαδικασία και κριτήρια.
Να επισημάνουμε ότι η σχετική διάταξη διαψεύδει παταγωδώς την ρητή «δέσμευση» του Υπουργού Υγείας προς τους εκπροσώπους Σωματείων Νοσοκομείων και φορέων της επαρχίας στις 29/11/13 ότι οι νησιωτικές περιοχές εξαιρούνται απ’ τις διαθεσιμότητες.
Στο ΓΝ ΚΥ Ικαρίας και στο ΚΥ Ευδήλου υπηρετούν σύμφωνα με τον οργανισμό και την πρόσληψή τους έξι άτομα κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου και διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα. Θυμίζουμε πως το νησί μας είναι ορεινό με την κεντρική του οροσειρά να το αποκόπτει στα δύο (ιδίως το χειμώνα), με κάκιστο οδικό δίκτυο και με μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις μεταξύ των οικισμών λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του. Χαρακτηριστικά, ο Εύδηλος (δεύτερο λιμάνι) απέχει από την πρωτεύουσα (Αγ. Κήρυκος) περίπου μία ώρα, οι Ράχες δύο ώρες, ενώ το Καρκινάγρι τρεις ώρες.
Στο νησί λειτουργεί από το Δεκέμβριο 2009 σταθμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος φιλοξενείται στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με προσωπικό εφτά άτομα. Από την ημερομηνία λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην βόρεια πλευρά του νησιού, το πλήρωμα ασθενοφόρου του ΚΥ Ευδήλου μετακινήθηκε στο ΓΝ ΚΥ Ικαρίας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της νότιας πλευράς του νησιού και τις ακάλυπτες βάρδιες του ΕΚΑΒ (από 18-36 ανά μήνα).
Από τους εξι συναδέλφους μας οδηγούς που εργάζονται στο ΓΝ ΚΥ Ικαρίας ,ο ένας έχει μετακινηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Άρα τα υπόλοιπα πέντε άτομα καλύπτουν σε 24ωρη βάση (γι’ αυτό και τους οφείλονται δεκάδες ρεπό και άδεια προηγούμενων ετών) και με ένα άτομο σε κάθε βάρδια, τα εξής:
1. Όλα τα επείγοντα περιστατικά της νότιας και ανατολικής πλευράς αλλά και όλου του νησιού όταν δεν καλύπτει το ΕΚΑΒ.
2. Τα εισιτήρια και εξιτήρια ασθενών προς και από το νοσοκομείο.
3. Μεταφορά ασθενών λόγω διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα.
4. Μεταφορά αίματος προς το νοσοκομείο από λιμάνι και αεροδρόμιο.
5. Μεταφορά φιαλών οξυγόνου, φαρμάκων και λοιπών υλικών από το νοσοκομείο προς το ΚΥ Ευδήλου και Περιφερειακά ιατρεία.
Επιπλέον εκτελούν χρέη τραυματιοφορέα, λόγω έλλειψης προσωπικού σε όλες τις βάρδιες και βεβαίως εξυπηρετούν και γενικές μεταφορικές ανάγκες του Νοσοκομείου.
Εγείρονται συνεπώς τα ακόλουθα ερωτήματα:
1. Με τους οδηγούς σε διαθεσιμότητα και το ΕΚΑΒ με τεράστια προβλήματα στελέχωσης και δεκάδες ακάλυπτες βάρδιες, ποιος θα εξυπηρετεί όλες τις παραπάνω ανάγκες;
2. Τι προβλέπεται για τους οδηγούς και τα πληρώματα ασθενοφόρων που ανήκουν στα Κέντρα Υγείας;
Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως οι διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας θα προσθέσουν νέα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των Περιφερειακών Ιατρείων, θέτοντας παράλληλα σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας
1. απαιτούμε καμιά διαθεσιμότητα οδηγού και πληρώματος ασθενοφόρου να μην προχωρήσει γιατί κανείς δεν περισσεύει.
2. Καθιστούμε ως αποκλειστικά υπεύθυνους σε περίπτωση βλάβης της υγείας ή απώλειας ανθρώπινης ζωής την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τη Διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας και όποιον άλλον συμβάλλει με οποιοδήποτε τρόπο να προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες των οδηγών.
Αναμένουμε εγγράφως τις απαντήσεις σας.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας
Δρούλιας Σωτήρης                                     Βλάχου Ελισσάβετ

Δεν υπάρχουν σχόλια: