26 Μαρ 2014

Γιατί περιμένεις τόσες ώρες σε μια εφημερία;

7 στις 8 φορές το μήνα το Ιπποκράτειο νοσοκομείο εφημερεύει μόνο του για όλο τον νομό, για να καλύψει 1,5 εκατομμύριο πολίτες όπως επίσης για να δεχθεί τον μεγάλο όγκο ασθενών και από την υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο που είναι. Και αυτό γιατί; Γιατί η Κυβέρνηση με επιταγές της Τρόικα έκλεισε στην πόλη μας τρία νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και το νοσοκομείο Παναγία το οποίο συνεφημέρευε και αποσυμφορούσε την κατάσταση σε ένα μεγάλο βαθμό. Το ίδιο συμβάινει και με τις εφημερίες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Η αναμονή σε αρκετές ειδικότητες φτάνει τις 8-10 ώρες. Σε μια από τις τελευταίες εφημερίες προσήλθαν 1500 άτομα εκ των οποίων αναγκάστηκαν να φύγουν τα 300 χωρίς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν! Οι συνταξιοδοτήσεις σε συνδυασμό με την πολιτική της αδιοριστίας που επικρατεί στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σε επικίνδυνες συνθήκες. Ετσι τα 14 ιατρεία επειγόντων περιστατικών του Ιπποκρατείου εξυπηρετούνται μόνο από 7 νοσηλεύτριες ανά βάρδια! Είναι όμως τόσο το θράσος και η αδιαφορία της κυβέρνησης και της υγειονομικής περιφέρειας για τον ασθενή που τους οδηγεί σε κινήσεις που προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ετσι αφού έκλεισαν το νοσοκομείο Αφροδίσιων νοσημάτων και πλέον το υπολειτουργούν, τώρα το μετατρέπουν σε Κέντρο Υγείας αστικού τύπου όπως χαρακτηριστικά λένε για να βοηθήσει στις
εφημερίες του Ιπποκράτειου! Το κωμικοτραγικό στην υπόθεση όμως είναι ότι η περιφέρεια θέλει να το λειτουργήσει με προσωπικό του νοσοκομείου Ιπποκράτειου!. Δηλαδή να λειτουργήσει χωρίς να πάρει νέο προσωπικό, αλλά να στηριχθεί από το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό του νοσοκομείου.
Συμβαίνει μόνο στην πόλη μας;
Το περασμένο Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν 8 νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και κάποια στην Αθήνα τα οποία κάλυπταν ολόκληρες περιοχές και εξυπηρετούσαν χιλιάδες ασθενείς. Αυτό οδήγησε τα υπόλοιπα νοσοκομεία που παρέμειναν να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο όγκο δουλειάς. Στην πραγματικότητα στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είναι να κλείσουν 50 από τα 130 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα. Το αμέσως επόμενο διάστημα σκοπεύει να ξεκινήσει το κλείσιμο των ψυχιατρείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και το κλείσιμο νοσοκομείων στην επαρχία.
Με την πρωτοβάθμια περίθαλψη η κατάσταση είναι καλύτερη;
Γιατί ο ΕΟΠΥΥ αντικαταστάθηκε από το ΠΕΔΥ (Πανελλήνιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας);
Πριν από ενάμιση μήνα έκλεισε ο ΕΟΠΥΥ για να ξανανοίξει πριν από λίγες μέρες μετονομαζόμενο σε ΠΕΔΥ. Η διαφορά είναι ότι θα έχει πολλοί λιγότερους γιατρούς, πολύ λιγότερα ιατρεία, λιγότερο προσωπικό, μικρότερους προυπολογισμούς που θα σημαίνει ότι για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ηδη το 5ευρω που ανακοίνωσαν ότι θα ισχύσει σε κάθε επίσκεψη στο ΠΕΔΥ ακόμα και για συνταγογράφηση το έχουν προσωρινά μόνο αποσύρει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι επειδή η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, να καταργήσει τη δωρεάν περίθαλψη και ο ασθενής να πληρώνει ένα μεγάλο μέρος του κόστους αν όχι όλο θα κάνει συμβάσεις με συγκεκριμένα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα τα οποία θα προσφέρουν πακέτα προσφορών. Και η περίθαλψη που θα λαμβάνει ο καθένας θα είναι ανάλογα με το τι έχει πληρώσει. Και όποιος γιατρευτεί γιατρεύτηκε, για τους υπόλοιπους δε θα φέρει ευθύνη. Οι τρία εκατομμύρια ανασφάλιστοι δεν έχουν καμία πρόσβαση στο σύστημα αλλά και οι ασφαλισμένοι επίσης θα έχουν πολλοί λιγότερες παροχές πλέον. Ήδη η πολιτική που ακολουθείται με το φάρμακο έχει οδηγήσει πολλους συνανθρώπους μας να διακόψουν την αγωγή τους. Ακόμα και χρόνιοι πασχοντές όπως είναι οι ηπατοπαθείς δεν τους χορηγήθηκε η αγωγή τους την κατάλληλη στιγμή στο Ιπποκράτειο επειδή η διοίκηση επικαλέστηκε μειωμένους προυπολογισμούς και καθυστέρηση στη παραλαβή φαρμάκων!
Δεν πρέπει να γίνει κάτι;
Οι εργαζόμενοι μαζί με τους ασθενείς πρέπει να αντιδράσουμε, να απαιτήσουμε καμία μονάδα να μην κλείσει είτε νοσοκομείο είτε πολυϊατρείο, είτε κέντρο υγείας, να απαιτήσουμε να μη γίνει καμία απόλυση, (η οποία θα προέλθει μέσα από την αξιολόγηση), να απαιτήσουμε προσλήψεις προσωπικού και να διεκδικήσουμε δωρεάν πρόσβαση όλων στην περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ υγειονομικών
(Θεσσαλονίκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: