Με μπαράζ δημοσιεύσεων, «διέρρευσε» σε εφημερίδες της Κυριακής 28/11 έκθεση αξιολόγησης των ελληνικών νοσοκομείων από την εθνική σχολή δημόσιας υγείας που έχει παραγγελθεί εδώ και κάμποσο καιρό από το υπουργείο υγείας. Στην έκθεση αυτή βαθμολογείται πάνω από το 1/3 των νοσοκομείων της χώρας με βαθμό…...κάτω από τη βάση, ενώ προτείνονται συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σε κάποιες περιπτώσεις ολοκλήρων υγειονομικών περιφερειών. Η έκθεση γενικά κινείται στη λογική της προσαρμογής του υγειονομικού χάρτη της χώρας και της διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού της υγείας αποδεχομένη τα ήδη υπαρκτά προβλήματα υποστελέχωσης και ελλείψεων, και σε όλες τις περιπτώσεις πλην ελάχιστων εξαιρέσεων συγκαλύπτει προβλήματα αντί να ασχοληθεί με την επίλυση τους. Καταργεί μονάδες-κλινικές και δυναμικό με αποτέλεσμα το τελευταίο είτε να εμφανίζεται επαρκές είτε και να περισσεύει.
Είναι γνωστό το πρόβλημα πχ της αδυναμίας των νοσοκομείων της Πελλοπονήσου να κρατήσουν τα περιστατικά τους λόγω των ελλείψεων τους, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μεταφέρονται στην Αθήνα. Η λογική που φαίνεται να διαπνέει την έκθεση δεν είναι η πρόσληψη προσωπικού αλλά η συμπληρωματική λειτουργία νοσοκομείων που βρίσκεται σε διπλανούς νομούς γεγονός που συνεπάγεται κλείσιμο τμημάτων και κλινικών και εξυπηρέτηση του κόσμου ….στο διπλανό νομό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις η μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, λύνει ως…. δια μαγείας το πρόβλημα μιας και αυτά έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε προσωπικό.
Το φαινόμενο θα είναι ιδιαιτέρα έντονο στη Μακεδονία, ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη όπου προτείνονται συγχωνεύσεις και τέτοιου είδους συμπληρωματικότητες π.χ. Βέροια -Νάουσα, Πτολεμαΐδα-Κοζάνη, Έδεσσα-Γιαννιτσά, μετατροπή του νοσοκομείου της Γουμέννισας, του Νοσοκομείου αφροδισίων και λοιμωδών, του Νοσοκομείου ειδικών παθήσεων στη Θεσσαλονίκη σε κέντρα υγείας, στη Στερεά Ελλάδα, Κύμη Κάρυστος γίνονται κέντρα υγείας, στη Πελοπόννησο Ναύπλιο-Άργος θα λειτουργούν συμπληρωματικά κ.τ.λ.. Δεν λείπουν βέβαια και οι συγχωνεύσεις μέσα στα πλαίσια του ίδιου νομού όπως στη Πάτρα (4 νοσοκομεία), στο Λασίθι (3 νοσοκομεία) αλλά και στην Αττική Αμαλία Φλέμινγκ-Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα- Πατησίων-Παμμακάριστος, κ.τ.λ..
Δύο είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν για το προσωπικό . Η μετατροπή του σε πλεονάζον και η πιθανή απόλυση σε μια επόμενη φάση ή και σε ένα άλλο επίπεδο και ιδιαιτέρα για ορισμένες υπηρεσίες η αξιοποίηση τους όχι πλέον σε ένα νοσοκομείο αλλά στο σύνολο του ΝΕΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ (hospital trust) και ανάλογα με τις ανάγκες. Η συγκρότηση τέτοιων μονάδων στο εξωτερικό έχει οδηγήσει και σε συμπράξεις με ιδιώτες επενδυτές πολλαπλού χαρακτήρα, υγειονομικού αλλά και κατασκευαστικού (ΣΔΙΤ).
Σε γενικότερο επίπεδο η έκθεση εμμέσως πλην σαφώς υπογραμμίζει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα νοσοκομεία για μείωση της μέσης διάρκειας νοσηλείας, οδηγώντας σε νοσηλείες εξπρές και νοσηλείες κατ οίκον για όποιον έχει βέβαια τη δυνατότητα. Τέλος επιχειρεί ταυτόχρονα να καταρρίψει στα χαρτιά το «μύθο της έλλειψης προσωπικού» ερμηνεύοντας τις ελλείψεις ως κακή κατανομή του προσωπικού (εμφανίζει την αναλογία ασθενών προσωπικού σαν 1 προς 1 σε πάμπολλες περιπτώσεις) έστω και σε πείσμα όσων έτυχε να νοσηλευθούν σε νοσοκομεία.
Με βάση όλα αυτά είναι σίγουρο ότι τα κενά για τη δημόσια υγεία θα διευρυνθούν. Θα συμπληρωθούν αυτά τα κενά από την ενεργή παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα και την εμπορευματοποίηση της υγείας συνολικότερα ή η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση της υγείας του λαού. ΕΚΤΟΣ ΑΝ……….
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου