11 Δεκ 2010

Ποιες αλλαγές κρύβει το αναθεωρημένο Μνημόνιο

Δυσάρεστες «εκπλήξεις» κρύβει το Μνημόνιο «Νο3». Οπως διαμορφώθηκε μετά την πρόσφατη αναθεώρησή του τον Νοέμβριο,περιλαμβάνει λειτουργική και διοικητική συγχώνευση νοσοκομείων . Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του κανονισμού των νοσοκομείων, ώστε να υπάρξει κοινή διαχείριση και λειτουργία μεταξύ μικρών και μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
Ορισμένα από τα μικρά νοσοκομεία θα εξειδικευτούν (αποκατάσταση αναπηριών ή ογκολογικά), ενώ σε περιοχές με πολλά νοσοκομεία προβλέπεται κοινή διοίκηση και κινητικότητα του προσωπικού.
 προβλέπει μεταξύ των άλλων αύξηση από τα 3 στα 5 ευρώ της συμμετοχής των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία και επέκταση αυτής της χρέωσης σε «αδικαιολόγητες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά», ακόμη και κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, μειώσεις αποδοχών στην Τράπεζα της Ελλάδος και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων που προδικάζουν «ψαλίδισμα» μισθών και συντάξεων.
Επίσης η τρόικα ζητά την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να υποβάλει στην Κομισιόν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τις πρώτες αποφάσεις για το θέμα αυτό.
Επιπλέον προτείνεται η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% με 20% (από 35% σήμερα) και μαζικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως για το 2012 συμφωνήθηκε μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 συνταξιοδοτήσεις» για την εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως οι προσλήψεις θα εκμηδενιστούν.
Ημερησία 11/12

Δεν υπάρχουν σχόλια: