Στον τομέα της υγείας, το πιο… αναγνωρίσιμο και ίσως και πιο «παρεξηγημένο» είναι το κομμάτι που λέγεται φάρμακο αλλά και η «πρωτοβάθμια» παροχή υγείας, δηλαδή το φαρμακείο. Η έλλειψη οικογενειακών και συνοικιακών γιατρών αλλά και η απαξίωση των κρατικών νοσοκομείων μαζί με τις ατέλειωτες ουρές και τη γραφειοκρατία έχουν κάνει εδώ και 35 τουλάχιστον χρόνια τα φαρμακεία τον πρώτο σταθμό όποιου είναι ή αισθάνεται άρρωστος–τραυματίας-αδύναμος.
Ενα κομμάτι εύκολο στην… εμπορευματοποίηση, πολύ προνομιούχο κατά καιρούς, αλλά και εύκολα «χειραγωγησιμο»… με όλους τους τρόπους και απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Ετσι, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι πρώτο μπήκε στο στόχο του… «εξορθολογισμού» και των… περικοπών. Εδώ και χρόνια το έδαφος ήταν έτοιμο. Φάρμακα, υγειονομικό υλικό και... δημόσιοι υπάλληλοι έφταιγαν και φταίνε για όλα!
Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, βγάζουν από τα συρτάρια όλες τις τραβηγμένες και ρουσφετολογικές έρευνες που έχουν δει το φως! Ακούσαμε ξανά τις εκατοντάδες «μαϊμού» αναπηρικές συντάξεις κι επιδόματα, τους πεθαμένους που ακόμα πληρώνονται, τους επιτήδειους που... θησαυρίζουν! Λες και δεν είναι το δικό τους σύστημα που γέννησε και έθρεψε αυτές τις πρακτικές. Λες και τόσα χρόνια δεν τα ήξεραν και δεν μπορούσαν να τα περιορίσουν, αν όχι να τα σταματήσουν! Λίγο-πολύ αναμενόμενα, με το που άρχισε η νέα επίθεση στο λαό και τα δικαιώματα–κατακτήσεις του άρχισε και ένα ατέλειωτο «κυνήγι μαγισσών» και με το φάρμακο και τα φαρμακεία. Το πιο εύκολο μα και «θεαματικό» μέτρο ήταν ο εκσυγχρονισμός των συνταγών του ΙΚΑ το Μάρτιο. Από το… πουθενά ανακαλύφθηκαν υπέρογκες σε αριθμό και κόστος συνταγές –επίορκοι γιατροί- αχόρταγοι προμηθευτές! Και όλα αυτά θα… μηδενίζονταν σε 1-2 μήνες! Επειδή όμως μόνο με το ΙΚΑ, όσο μεγάλο ταμείο κι αν είναι, δουλειά δεν γίνεται και τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σημαντικά και εντυπωσιακά, στους 3 μήνες ετοίμασαν –με πολύ κόπο και ατέλειωτες κόντρες, ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση- μια εντυπωσιακή 40% (μεσοσταθμικά – έχει σημασία!) μείωση των τιμών των φάρμακων. Συγχρόνως, η «κακόφημη» λίστα φαρμάκων επέστρεψε και οι απειλές ενάντια σε γιατρούς και φαρμακοποιούς έγιναν καθημερινό «πρωτοσέλιδο». Το… μαγικό αυτό έφερε περίπου 50% μείωση φαρμακευτικών δαπανών για το ΙΚΑ για 1-2 μήνες και μετά ήρθε η αύξησή του ΦΠΑ τον Ιούλη… κι εδώ έχουν σταματήσει το μέτρημα!!!
Οι πρώτες αντιδράσεις των πολυεθνικών αλλά και των ντόπιων βιομηχάνων έφεραν προσαρμογές αλλά και διορθώσεις! Μέχρι και αποχωρήσεις από την ελληνική αγορά. Ολο το καλοκαίρι μαγείρευαν το 4ο δελτίο τιμών για το 2010 και το Σεπτέμβρη ήταν γεγονός, 20% νέα μεσοσταθμική μείωση! Τα παζάρια πάνω και κάτω από το τραπέζι συνεχίζονται και περιμένουμε και 5ο δελτίο!
Η περικοπή συνταγογράφησης και το… φακέλωμα γιατρών και ασφαλισμένων του ΙΚΑ περνούν σε άλλη φάση, ηλεκτρονική! Τα ραντεβού ξεπερνούν τον ένα μήνα μετά, μια συνταγή ανά κεφάλι και καμία διόρθωση, ούτε καν επανεξέταση! Η σκυτάλη περνάει στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και από Δευτέρα 18 Οκτώβρη έχουμε έκδοση συνταγών μέσω internet !!! Ουδέν σχόλιον.
Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται στα ΜΜΕ σαν αναγκαία και επιτέλους εκσυγχρονιστικά! Μια πιο προσεκτική από τη μεριά του λαού ανάγνωση, όμως, δείχνει ότι η επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του άρχισε πολύ βίαια και στο κομμάτι της υγείας.
Ολα τα φάρμακα που αγοράζονταν χωρίς να ανακατευτεί γιατρός είτε ακρίβυναν έως 20% είτε δεν συνταγογραφούνται καν (από σιρόπια και αντιπυρετικά έως παυσίπονα και αλοιφές καθημερινής χρήσης). Το κρυολόγημα δεν είναι πια αρρώστια!
Μπορεί να έκαναν σημαντικές μειώσεις τιμών, αλλά όχι τόσο στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται καθημερινά (σ' αυτά που αγοράζονται με ή χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία). Περισσότερο στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία και για σοβαρές παθήσεις. Γι' αυτο άλλωστε και το συνεχιζόμενο παζάρι με τους φαρμακοβιομήχανους. Να ελαφρυνθουν τα ταμεία κι ας ξεπαραδιαστούν οι ασφαλισμένοι! Σε μια χώρα που το βερεσέ καλά κρατεί ακόμα και ΚΥΡΙΑ από τη μεριά του κράτους, οι ξαφνικά υπέρμετροι έλεγχοι και ο... αλματώδης εκσυγχρονισμός το μόνο που καταφέρνουν είναι να κοπούν παραδοσιακές φιλολαϊκές πρακτικές, όπως τα δανεικά φάρμακα –η συνταγογράφηση εκ των υστέρων- η σχετικά άμεση επικοινωνία ασθενούς με το γιατρό. Ολοι αντιμετωπίζονται σαν ύποπτοι, αν όχι σαν κλέφτες!
Μπορεί να γίναμε από τις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. αλλά οι εξαγωγές δημιουργούν συνεχείς ελλείψεις και έτσι άλλα –ακριβότερα- φάρμακα γράφονται και καταναλώνονται.
Η επίθεση του συστήματος θα το φέρει αντιμέτωπο όχι μόνο με το λαό αλλά και με διάφορα μεσοστρώματα και κύρια με όσα νομίζει ότι μπορεί εύκολα να τα κουμαντάρει αλλά και να τα δυσφημίσει στο λαό. Μετά τα όποια... ρετιρέ, τους ταξιτζήδες, τους φορτηγατζήδες, τους πωλητές λαϊκών αγορών, τους περιπτεράδες, ήρθε η σειρά γιατρών και φαρμακοποιών. Από το άνοιγμα–πανάκεια των κλειστών επαγγελμάτων (ποιοι τα έκαναν κλειστά και ρουσφετολογικά άραγε;) έως τη δημόσια διαπόμπευση με κάθε ευκαιρία.
Πέρα από όλα αυτά, που για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα θα είναι σε ένα συνεχές ανακάτεμα και… αναδιανομή, με φαρμακοβιομήχανους και χονδρέμπορους να πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις, περιμένουμε εξελίξεις και λόγω «Καλλικράτη»! Οι όποιες νέες δομές πώς θα επηρεάσουν το λαό και την υγεία του (τοπικά ΙΚΑ–ΚΑΠΗ-δημοτικά πολυιατρεία-νοσηλεία στο σπίτι- αλλά και κύρια τα νοσοκομεία);
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου