5 Ιουλ 2008

Απόφαση της 'Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.)

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΓΙΑ ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΟ ΚΡΑΧ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.
Ιωάννινα 2 Ιουλίου 2008

Συνάδελφοι,Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι :
* η «τροπολογία Αβραμόπουλου», σχετικά με την παράταση εφαρμογής του μέγιστου χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών είναι «μη σύννομη».
* οι εφημερίες που έχουν πραγματοποιηθεί έως και τον Ιούνιο 2008 θα πληρωθούν, ενώ από τον Ιούλιο οι ώρες ενεργού εφημερίας μαζί με το τακτικό πρωινό ωράριο δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους και τις 56 για τους ειδικευόμενους κάθε βδομάδα.
* υπέρβαση των ωρών αυτών μπορεί να γίνει είτε με ατομική δήλωση αποδοχής εργασίας πέραν των 48 ή 56 ωρών, είτε με υπογραφή κλαδικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του αντιπροσωπευτικού συνδικαλιστικού οργάνου των νοσοκομειακών γιατρών.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μια πρώτη δικαίωση των νοσοκομειακών γιατρών που εδώ και δύο χρόνια αγωνίζονται να αλλάξουν τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και αμοιβής τους, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα κόλαφο στην επαναλαμβανόμενη ψευδολογία της κυβέρνησης ότι δήθεν επίκειται η υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, με στόχο να καθιερώσει το «επίδομα εφημερίας», δηλαδή το επίδομα ομηρίας των νοσοκομειακών γιατρών.Ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί όλο αυτό το διάστημα να αγοράσει χρόνο για να κουράσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Την τακτική αυτή εφάρμοσε και το 2008 καθυστερώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών με αποτέλεσμα το πανελλαδικό κύμα των επισχέσεων εργασίας .
Την ίδια τακτική προσπαθεί να εφαρμόσει και τώρα, εκμεταλλευόμενος τη θερινή περίοδο και την καθυστέρηση στην τυπική έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Απέστειλε λοιπόν στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων έγγραφο υπογεγραμμένο από ανώτερο υπάλληλο (!) του Υπουργείου σύμφωνα με το οποίο οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ κατά το β΄ εξάμηνο του 2008 θα γίνουν όπως και το α΄!
Είναι προφανής ο στόχος να οδηγηθούμε πάλι σε απλήρωτες εφημερίες και να υποκύψουμε στον εκβιασμό των ατομικών δηλώσεων.
Κανείς νοσοκομειακός γιατρός να μην υπογράψει την εξευτελιστική και επικίνδυνη για το εργασιακό μας μέλλον ατομική δήλωση αποδοχής εβδομαδιαίας εργασίας πέραν των 48/56 ωρών.
Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση την αποδοχή των αιτημάτων μας, που αφορούν τις αποδοχές μας, τις εργασιακές συνθήκες και τα μέτρα αναβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αποφάσισε το Έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.
Μόνο με αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρξει κλαδική συμφωνία με το Υπουργείο.Η ενεργητική διεκδίκηση των αιτημάτων μας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία. Η προετοιμασία και η επιτυχία της 5μερης απεργίας, 15-19 Σεπτέμβρη, που πρότεινε το Έκτακτο Συνέδριο προς τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών θα είναι το πρώτο βήμα.
Ταυτόχρονα , το ΔΣ απευθύνεται προς τους Διοικητές των Νοσοκομείων προκειμένου να εξασφαλίσει τη νομιμότητα των προγραμμάτων εφημερίας, τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τα τεράστια προβλήματα που θα ανακύψουν στο προσεχές χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία.
Το ΔΣ της ΕΙΝΗ

Παραθέτουμε την επιστολή που απέστειλε η ΕΙΝΗ προς όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Ηπείρου:
Ιωάννινα, 2 Ιουλίου 2008
Κε Διοικητά,
Όπως πληροφορηθήκαμε, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι εφημερίες μαζί με το τακτικό πρωινό ωράριο εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν κατά μέσο όρο τις 48 ώρες εβδομαδιαίως για τους ειδικευμένους και τις 56 για τους ειδικευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σε άλλη περίπτωση, δεν θα εγκρίνονται τα εντάλματα πληρωμής από τον μήνα Ιούλιο 2008.Δεδομένου ότι ήδη από χθές άρχισαν να υλοποιούνται τα προγράμματα εφημερίας Ιουλίου που έχετε προεγκρίνει ζητάμε άμεσα και γραπτώς :να μας απαντήσετε εάν τα προγράμματα αυτά πληρούν τους όρους της νομιμότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίουνα εγγυηθείτε την πληρωμή των εφημεριών που θα πραγματοποιηθούν πέραν των 48 ή 56 ωρών συνολικά εβδομαδιαίως.1. τη χορήγηση ημερανάπαυσης (ρεπό) μετά από ενεργή εφημερίαΜετά και το σχετικό έγγραφο που απέστειλε το ΥΥΚΑ υπογραφόμενο από την κ. Παναγοπούλου, θεωρούμε ότι δημιουργείται σύγχυση -πιθανότατα σκόπιμη- στη Διοίκηση. Γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητη την επικοινωνία της Διοίκησης με τους κατά τόπους Επιτρόπους προκειμένου να διευκρινιστεί η νομιμότητα του προγράμματος εφημερίας από τον Ιούλιο 2008 και εξής.Σας δηλώνουμε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν θα πραγματοποιούν εφημερίες χωρίς να αμείβονται. Σε περίπτωση που θα εξαναγκαστούν σε πραγματοποίηση εφημεριών πέραν των νομίμων ορίων, σας καθιστούμε υπεύθυνους για πιθανά ιατρικά λάθη που μπορούν να συμβούν ή για προβλήματα υγείας των γιατρών που μπορεί να προκύψουν λόγω παρατεταμένης και εξαντλητικής εργασίας. Επί πλέον δηλώνουμε ότι θα κάνουμε χρήση κάθε ένδικου μέτρου προασπίζοντας το δικαίωμα μας για εργασία πλήρως αποζημιωμένη και στα πλαίσια των ανθρώπινων αντοχών

Δεν υπάρχουν σχόλια: