16 Φεβ 2014

Καμιά διαθεσιμότητα στη Χαλυβουργική!

Διαθεσιμότητα για τους 200 από τους 263 εργαζόμενους που έχουν απομείνει στη Χαλυβουργική αποφάσισε η εργοδοσία. Ξεκινώντας από τις 17 Φλεβάρη και για τουλάχιστον 6 βδομάδες, 200 εργάτες και οι οικογένειές τους εξαναγκάζονται να ζήσουν με το μισό μισθό, γιατί οι ιδιοκτήτες του εργοστασίου αποφάσισαν πως τους συμφέρει να διακόψουν την παραγωγή και να λειτουργούν μόνο τις αποθήκες και την εμπορία. Οι διαθεσιμότητες αυτές αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα, μετά από τις περσινές ("εθελούσιες" και μη) απολύσεις που έστειλαν 170 εργαζόμενους στην ανεργία και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που μείωσε κατά 20% τις αποδοχές όσων έμειναν στη δουλειά, για να διασφαλίσει -υποτίθεται- τη λειτουργία της επιχείρησης.
Χωρίς καμιά συστολή, η εργοδοσία χρησιμοποιεί τους χαλυβουργούς σαν μέσο πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να κερδίσει έδαφος απέναντι στον ανταγωνισμό και να διασφαλίσει την κερδοφορία της. Αφού την περίοδο των παχιών αγελάδων πλούτιζε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζόμενων, με ατελείωτες βάρδιες και αύξηση της έντασης της δουλειάς πέρα από κάθε όριο, σήμερα -στο πλαίσιο της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής κρίσης- τους εξαθλιώνει, βαφτίζοντας μάλιστα τις διαθεσιμότητες ως το "μικρότερο κακό".

Είναι καθαρό ότι η διοίκηση της Χαλυβουργικής θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για τα συμφέροντά της. Είναι αντίστοιχα καθαρό ότι μόνο ο μαζικός, ανυποχώρητος αγώνας των εργαζόμενων για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την επίθεση που δέχονται. Σ' αυτόν τον αγώνα δεν χωράνε αυταπάτες ούτε για τις διαθέσεις της εργοδοσίας ούτε για το ρόλο του κράτους. Οι όποιες κόντρες και ανταγωνισμοί ανάμεσα στους καπιταλιστές δεν πρέπει να συσκοτίζουν την πραγματικότητα: τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού είναι αγεφύρωτα με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών και καταπιεστών τους, του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ, ΕΕ, ΔΝΤ), του κεφάλαιου και των κυβερνήσεών τους.
Οι εργοδότες αξιοποιούν κάθε μέτρο της κυβέρνησης για να εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και κάθε μηχανισμό καταστολής για να πνίξουν τις αντιστάσεις τους: Τα μνημόνια και οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζονται με απίστευτη συχνότητα έχουν σαρώσει δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών και έχουν φέρει εκατομμύρια εργαζομένων σε απόγνωση. Τα αστικά δικαστήρια βαφτίζουν σχεδόν κάθε εργατική κινητοποίηση παράνομη. Η αστυνομία και τα ΜΑΤ σπάνε με τη βία απεργίες και συλλαμβάνουν εργαζόμενους που αγωνίζονται, όπως στη περίπτωση της Ελληνικής Χαλυβουργίας.
Αξιοποιούν επίσης τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών που καλλιεργούν την αυταπάτη της "ταξικής συνεργασίας", δηλαδή την ηττοπάθεια και την υποταγή. Δεν έχει περάσει ούτε μήνας από την απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΜ, με τη συμμετοχή και του σωματείου της Χαλυβουργικής, που έσυρε τους εργαζόμενους του κλάδου να στηρίξουν τα αιτήματα των εργοδοτών, σε μια περίοδο που οι εργοδότες επιτίθενται σε κάθε εργασιακό δικαίωμα, διαλύουν συλλογικές συμβάσεις και στέλνουν εκατοντάδες στην ανεργία και την εξαθλίωση. Αυτή ακριβώς η λογική γίνεται εμπόδιο για την πάλη των εργαζόμενων και δίνει πάτημα στον ταξικό αντίπαλο να προχωρήσει ακόμα παραπέρα την επίθεση, όπως έγινε με τις διαθεσιμότητες στη Χαλυβουργική.
Οι υποχωρήσεις δεν αντιμετωπίζονται από το κεφάλαιο ως δείγματα καλής θέλησης, αλλά ως ενδείξεις αδυναμίας, που τροφοδοτούν τον επόμενο γύρο της ταξικής επίθεσης. Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να σταματήσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Το χτίσιμο Μετώπου Αντίστασης ενάντια στην πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας είναι ο μόνος δρόμος για ζωή με αξιοπρέπεια.
• ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!
• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
• ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: