15 Ιουλ 2009

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΟΣΜΟΥ.ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΗΔΗ ΕΓΙΝΑΝ ΔΥΟ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ, ΚΡΕΜΑΣΤΗΚΑΝ ΑΕΡΟΠΑΝΟ, ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συνδημότες και συνδημότισσες

Τις τελευταίες μέρες με το επιχείρημα της λήξης των συμβάσεων, όπως κάθε καλοκαίρι, απολύθηκαν 77 συνάδελφοι στον Δήμο και την Δημ. Επιχείρηση Ευόσμου. Αυτό το καλοκαίρι η Δημοτική αρχή επέλεξε να απολύσει και επτά συναδέλφους που είναι αορίστου χρόνου, αφού με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου οι τέσσερις κρίθηκαν αορίστου χρόνου και οι άλλες τρεις περιμένουν την απόφαση του ΑΣΕΠ. Η δημοτική αρχή βεβαιώνει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται επτά χρόνια συνεχώς χωρίς καμιά διακοπή.

Όλα αυτά είναι μέρος της πολιτικής που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οργάνωσαν και επέβαλαν, μιας αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζεται για την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Μια πολιτική της κυβέρνησης που υπόσχεται λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, μεγαλύτερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανεργία, απολύσεις και νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις για «αντιμετώπιση» της κρίσης και η επισφαλής εργασιακή σχέση γίνεται απόλυτα κυρίαρχη στην κοινωνία.

Οι δήμοι πρωτοστατούν στην εφαρμογή των εξοντωτικών εργασιακών σχέσεων, με στόχο το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με ότι αυτό συνεπάγεται. Τέτοιες που δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον εργαζόμενο όπως θέλουν και όποτε θέλουν, χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερή δουλειά, ασφάλιση, περίθαλψη, να ζει μέσα στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα (συμβάσεις έργου, stage, ορισμένου χρόνου).

Σειρά έχουν οι 20000 άνεργοι που τους τάζουν δουλειά με σύμβαση στους δήμους, έτσι ώστε να δημιουργήσουν νέες στρατιές ομήρων και να επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στους δήμους με τελικό στόχο το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς. Ενώ επικαλούνται οικονομική στενότητα, δεν διεκδικούν τους πόρους που δικαιούνται.

Διασπούν τους εργαζόμενους σε κατηγορίες, με φαινομενικά διαφορετικά συμφέροντα και προβλήματα, ώστε να περνούν πολύ εύκολα οι πολιτικές τους. Τους διαχωρίζουν σε άτομα αδύναμα να υπερασπιστούν τα συλλογικά και τα ατομικά τους δικαιώματα και συντρίβουν τον μοναδικό τρόπο αντίστασης που διαθέτουν, την συλλογικότητα, μονάδες απέναντι σε μια οργανωμένη συνολική βάρβαρη επίθεση, με στόχο την απόλυτη κυριαρχία πάνω τους. Έτσι φουντώνει η εργοδοτική τρομοκρατία, γιατί ο καθένας νοιώθει μόνος απέναντι στον εργοδότη δήμαρχο.

Δεν ξεχνάμε ότι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση εργασίας, μετά από απόφαση συνέλευσης των εργαζόμενων στην Δημοτική Επιχείρηση Ευόσμου και προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την καταβολή δεδουλευμένων. Δεν ξεχνάμε την απειλή του Προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης μέσα στην επιθεώρηση εργασίας, με το «δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι τι τους περιμένει το καλοκαίρι». Η απόλυση των συναδέλφων εντάσσεται σε ένα σχέδιο τρομοκράτησης των υπόλοιπων εργαζομένων έτσι ώστε να μην αντιδρούν, να μην διεκδικούν.

Οι 6 συνάδελφοι πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, τους χρειάζονται, αλλά δεν τους δίνουν δουλειά. Οι εργαζόμενοι στον δήμο Ευόσμου αυτή τη στιγμή δουλεύουν για να βγάλουν την δουλειά και των 77 συναδέλφων, με αποτέλεσμα την μεγάλη εντατικοποίηση, ενώ τα κενά καλύπτονται με εργαζόμενους χωρίς καμιά σύμβαση.

Η ανάδειξη του ζητήματος και η υπεράσπιση των συναδέλφων έχει μεγάλη σημασία. Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στο καθεστώς τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς, ο φόβος, η σιωπή και η υποταγή ανάβουν το «πράσινο φως» για μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και της τρομοκρατίας. Η οργάνωση του αγώνα για επαναπρόσληψη των επτά συναδέλφων αορίστου χρόνου, θα βγάλει από την απομόνωση τους συμβασιούχους, για να εμπιστευτούν την μαζική οργανωμένη πάλη. Να απαιτήσουμε όλοι:

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: