15 Οκτ 2015

Σάμος: δικάζονται γιατί αρνήθηκαν την ρατσιστική αιμοδοσία


Συνδικαλιστές της Σάμου δικάζονται σήμερα Πέμπτη 15/10 γιατί εμπόδισαν να γίνει η αιμοδοσία "μόνο για Έλληνες" στο νοσοκομείο τους. Στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί για σήμερα στο νησί, προκυρηγμένες από το Εργατικό Κέντρο και το ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Ήδη έχουμε αναρτήσει τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου.
Στις σημερινές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι της Ικαρίας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου του νησιού κήρυξε συμπληρωματική, σε αυτή της ΑΔΕΔΥ, στάση εργασίας για να δημιουργήσει τους όρους μιας μαζικής παρουσίας συμπαράστασης έξω απ' τα δικαστήρια της Σάμου, κάτι όμως που δεν έγινε δυνατό λόγω των δρομολογίων των βαποριών.Θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις στάσεις εργασίας για να πραγματοποιήσει παρέμβαση το πρωί στην πλατεία του Αγ.Κήρυκου τόσο για την δίκη στη Σάμο όσο και ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου-λαιμητόμου για την εφαρμογή των μέτρων του 3ου Μνημονίου την Παρασκευή, η οποία γίνεται μέσα σε εκκωφαντική σιωπή και ουσιαστικά χωρίς καμιά κινητοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και του λαού. Κι αυτό με ευθύνη όλων των κυρίαρχων παρατάξεων που "πετάνε την μπάλα στην κερκίδα" μεταθέτοντας την απάντηση στα μέτρα με κινητοποιήσεις τον επόμενο (!) μήνα.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του ΣΕΝ Ικαρίας:

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καταδικάζει την ποινικοποίηση του αντιρατσιστικού αγώνα συνδικαλιστών και φορέων της Σάμου, σέρνοντας τους σε δίκη, επειδή κινητοποιήθηκαν για να μην γίνει η φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» που είχε διοργανώσει τον Απρίλη του 2013 η ναζιστική και δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε όλη την Ελλάδα.
Είναι καθαρό ότι η αιμοδοσία είναι μια πανανθρώπινη πράξη ζωής σε όποιον και όποια την έχει ανάγκη ανεξάρτητα από έθνος, φυλή, θρησκεία, γλώσσα ή άλλες διακρίσεις. Εκεί, λοιπόν, οι υμνητές της άριας φυλής βρήκαν να «χτυπήσουν» ώστε να μπολιάσουν με την δηλητηριασμένη σκέψη τους και τον ρατσισμό την πράξη αυτή.
Η ρατσιστική αυτή πράξη της Χ.Α. βρήκε απέναντί της δεκάδες συνδικαλιστές και φορείς του κινήματος (μεταξύ των οποίων του Εργατικού Κέντρου και πολλών
σωματείων) σε μια προσπάθεια η αιμοδοσία να γίνει χωρίς όρους και το αίμα να είναι στην διάθεση όποιου το έχει ανάγκη.
Εντύπωση και ερωτηματικά μας προξενεί η στάση της τότε διοικήτριας του Νοσοκομείου κας Βασιλείας Πατλάκα-Σίδερη η οποία αντί να αποτρέψει η ίδια μια τέτοια αιμοδοσία, όπως της είχαμε ζητήσει συνδικαλιστές, σωματεία και φορείς του κινήματος, σε συνάντηση στο γραφείο της μέρες πριν, αντί έστω να στηρίξει την θέση ότι η αιμοδοσία πρέπει να γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
έπειτα από αναφοράς της στον εισαγγελέα Σάμου, ζήτησαν μαζί με τον αρχιχρυσαυγίτη της Σάμου, τη δίωξη των συνδικαλιστών.
Το αποτέλεσμα είναι να δικάζονται στις 15 Οκτώβρη 2015 η τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Ουρανία Μιτσάκη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Γ.Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής και ο τότε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων γιατρών του Νοσοκομείου Νίκος Μπαρμπατζάς.
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την ποινικοποίηση αυτού του αγώνα και την στάση της τότε διοικήτριας του νοσοκομείου και του εισαγγελέα Σάμου.
Η δίκη αυτή έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων, νομιμοποίησης της ρατσιστικής αιμοδοσίας με εθνικά και φυλετικά κριτήρια. Παίρνει καθαρή θέση υπέρ της ναζιστικής και δολοφονικής οργάνωσης της Χ.Α. και υπέρ των πολιτικών-
ιδεολογικών της πεποιθήσεων (παρ’ ότι για το σύνολο των ηγετικών της στελεχών εκκρεμούν δίκες που φτάνουν μέχρι την σύσταση δολοφονικής οργάνωσης). Και μάλιστα σε ένα χώρο, όπως ο χώρος της Υγείας, που έχει δεκάδες προβλήματα και η δράση του σωματείου εργαζομένων στο Γ.Ν. Σάμου τα αναδεικνύει και τα αντιπαλεύει καθημερινά.
Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που «χαϊδεύουν» την Χ.Α. και θρέφουν το «αυγό του φιδιού».
Η ποινικοποίηση αυτού του αγώνα ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Καλούμε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους μαζικούς φορείς και τα κινήματα, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα των νησιών μας να καταδικάσουν την ποινικοποίηση των αγώνων. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Να απομονώσουν την φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Να σταματήσει τώρα η δίκη.
Η αιμοδοσία είναι πράξη ζωής για όποιον την έχει ανάγκη και πρέπει να γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Η Διοίκηση

ΣΕΝ Ικαρίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ο Συλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, με απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης, καταδικάζει την ποινικοποίηση του αντιρατσιστικού αγώνα συνδικαλιστών και φορέων της Σάμου, οι οποίοι σέρνονται σε δίκη, επειδή κινητοποιήθηκαν για να μην γίνει η φασιστικής και ρατσιστικής έμπνευσης αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες» που είχε διοργανώσει τον Απρίλη του 2013 η ναζιστική και δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, σε όλη την Ελλάδα.
Η ρατσιστική αυτή πράξη της Χ.Α. βρήκε απέναντί της δεκάδες συνδικαλιστές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς του κινήματος της Σάμου, αλλά και σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια η αιμοδοσία να γίνει χωρίς όρους και το αίμα να είναι στην διάθεση όποιου το έχει ανάγκη.
Η αιμοδοσία είναι μια πανανθρώπινη πράξη ζωής σε όποιον και όποια την έχει ανάγκη ανεξάρτητα από έθνος, φυλή, θρησκεία, γλώσσα ή άλλες διακρίσεις. Οι υμνητές της άριας φυλής θέλησαν να την «χτυπήσουν» ώστε να μπολιάσουν με την δηλητηριασμένη σκέψη τους και τον ρατσισμό την πράξη αυτή.
Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις 15 Οκτώβρη του 2015 στη Σάμο δικάζονται, η τότε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου Ουρανία Μιτσάκη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Γ.Νοσοκομείο Σάμου και πρόεδρος του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής και ο τότε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευομένων γιατρών του Νοσοκομείου Σάμου Νίκος Μπαρμπατζάς
Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε την ποινικοποίηση αυτού του αγώνα. Η δίκη αυτή έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων, νομιμοποίησης της ρατσιστικής αιμοδοσίας με εθνικά και φυλετικά κριτήρια. Παίρνει καθαρή θέση υπέρ της ναζιστικής και δολοφονικής οργάνωσης της Χ.Α. και υπέρ των πολιτικών-ιδεολογικών της πεποιθήσεων (παρ’ ότι για το σύνολο των ηγετικών της στελεχών εκκρεμούν δίκες που φτάνουν μέχρι την σύσταση δολοφονικής οργάνωσης, ενώ ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες ο αρχηγός της ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα πριν δύο χρόνια). Και μάλιστα σε ένα χώρο, όπως ο χώρος της Υγείας, που έχει δεκάδες προβλήματα, ενώ φορείς και σωματεία δίνουν αγώνες για την ικανοποίηση των αναγκών για δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια και περίθαλψη για όλο το λαό.
Καταγγέλλουμε τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που με τον τρόπο τους «χαϊδεύουν» την Χ.Α. και θρέφουν το «αυγό του φιδιού».
Η ποινικοποίηση αυτού του αγώνα ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα να απομονώσουν την φασιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Αλληλεγγύη στους διωκόμενους συνδικαλιστές. Να αθωωθούν.

Η αιμοδοσία είναι πράξη ζωής για όποιον την έχει ανάγκη
και πρέπει να γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ο αντιπρόεδρος              Η γραμματέας
Σωτήρης Λέγγας            Ελισσάβετ Βλάχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: