11 Οκτ 2014

Ανακοίνωση – Καταγγελία για συνδικαλιστική δίωξη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ανακοίνωση – Καταγγελία
10 Οκτώβρη 2014

            Ο Σύλογός μας καταγγέλλει την νέα απόπειρα δίωξης και τρομοκράτησης εργαζομένων με συγκεκριμένη συνδικαλιστική στόχευση. Είναι προφανές ότι κάποια στόματα ενοχλούν, γιατί φωνάζουν πολύ, και πρέπει να κλείσουν.
            Η 2η ΔΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) από τον Πειραιά, προφανώς σε συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Διοικητή Τηλέμαχο Λαΐτσα, διέταξε την διενέργεια ΕΔΕ στοχευμένα στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου, όπου υπηρετεί ως μόνος υπάλληλος, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας Σωτήρης Λέγγας.
            Μια σειρά γεγονότων αποδεικνύουν προφανώς ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση.Η ΕΔΕ, η οποία είναι προκαταρκτική πειθαρχική διαδικασία, έγινε γνωστή αφού πρώτα έφτασε από την Αθήνα η υπάλληλος που την διενεργεί και ενώ ήταν σε γνώση του Αναπλ.Διοικητή από βδομάδες.Η ΔΥΠΕ και το Νοσοκομείο δεν τσιγγουνεύονται χρήματα για να πληρώσουν εισιτήρια, έξοδα παραμονής και εκτός έδρας για μία ολόκληρη βδομάδα για να γίνει η ΕΔΕ, όταν δεν βρίσκουν χρήματα για να πληρώσουν υπηρεσιακές μετακινήσεις, διακομιδές αλλά ακόμα και απαραίτητα υλικά λειτουργίας του Νοσοκομείου. Η Διοίκηση αρνείται να κοινοποιήσει τα έγγραφα που είναι σχετικά με την υπόθεση και να ενημερώσει για το πρόσχημα με το οποίο αυτή διενεργείται, προφασιζόμενη ότι η ΕΔΕ δεν στρέφεται κατά του Φαρμακοποιού και Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας αλλά κατά του Φαρμακείου (!) στο οποίο δεν υπηρετεί άλλος υπάλληλος. Προφανώς -κατά την ΔΥΠΕ και τον Αναπλ.Διοικητή η ΕΔΕ στρέφεται κατά των τοίχων και των επίπλων του Φαρμακείου.
            Ο συνάδελφος Λέγγας Σωτήρης στελεχώνει μόνος του το φαρμακείο, το οποίο στις καλές του εποχές δούλευε ικανοποιητικά στελεχωμένο με τρείς (3) εργαζομένους. Το φαρμακείο, όπως άλλωστε και όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου μας, λειτουργούν οριακά λόγω των ελλείψεων προσωπικού και παρέχουν τις υπηρεσίες τους χάρη στο φιλότιμο και την καλή θέληση των εργαζομένων.Μετά την επιστροφή του το 2012 (έπειτα από την ανεπιτυχή απόπειρα απόλυσής του πάλι με στημένες κατηγορίες) κι ενώ ο όγκος της δουλειάς συνεχώς μεγαλώνει, σιγά σιγά οι Διοικήσεις τον άφησαν μόνο του (με εξαίρεση σποραδικές βοήθειες από συνάδελφο της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας) για να διεκπεραιώνει όχι μόνο τα δικά του καθήκοντα αλλά τα πάντα.  Ο συνάδελφος φαρμακοποιός είναι ο μοναδικός υπάλληλος, υπερβαίνοντας καθημερινά το τακτικό του ωράριο, ασκώντας παράλληλα αλλότρια καθήκοντα (ξεφορτωτής - κουβαλητής παραγγελιών και υλικού) και ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα εκτός των άλλων από τις εργασίες ανακατασκευής των χώρων και την μετακόμιση του Φαρμακείου . Σημειωτέον πως το φαρμακείο του νοσοκομείου εξυπηρετεί σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό τις ανάγκες του Νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας και των Αγροτικών ιατρείων όσο και τις ανάγκες απόρων ασθενών και ασφαλισμένων για συγκεκριμένα ακριβά και εξειδικευμένα νοσοκομειακά φάρμακα.
            Σε αυτό το υποστελεχωμένο τμήμα λοιπόν, ο αναπλ. Διοικητής του Νοσ/μείου επιλέγει να εξαντλήσει προσοχή, χρόνο και έξοδα για μια Ε.Δ.Ε. που θα ανακαλύψει την αιτία του “κακού”. Την ίδια ώρα τα μηνιαία προγράμματα ειδικευμένων γιατρών εμφανίζουν μέρες χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων, σε τμήματα με κυκλικό ωράριο έχουν παραβιαστεί βασικοί όροι εργασίας, συγγενείς και εργαζόμενοι  κουβαλάνε τους ασθενείς όταν πολύ συχνά δεν υπάρχει τραυματιοφορέας, εργαστήρια-πλυντήρια-κουζίνα-τεχνική υπηρεσία και άλλα τμήματα εμφανίζουν τραγικές ελλείψεις, το ΚΥ Ευδήλου και τα Αγροτικά Ιατρεία είναι υποστελεχωμένα ή και άδεια ενώ το νησί μας καλύπτεται ανά βάρδια με ένα ασθενοφόρο που σταθμεύει είτε Εύδηλο είτε Άγιο. Για όλα αυτά η ΔΥΠΕ και ο Αναπλ. Διοικητής, ως διορισμένοι εκπρόσωποι του Υπουργείου, δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία, ούτε βεβαίως διατάσσουν ΕΔΕ, γιατί υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι.
             Για εμάς δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για μία στοχευμένη πρωτοβουλία που επιχειρεί να πλήξει τόσο τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου μας προσωπικά όσο και κατ΄επέκταση, μέσω αυτού,το σύνολο του σωματείου και την συνδικαλιστική δράση, επιδιώκοντας παράλληλα να καλλιεργήσει κλίμα φόβου στους υπόλοιπους συναδέλφους.
            Είναι ήδη η 3η φορά τους τελευταίους μήνες που η διοίκηση επιχειρεί να παρέμβει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα εσωτερικά του Συλλόγου μας και να παρεμβεί στην συνδικαλιστική δράση. Είχαν προηγηθεί οι απόπειρες του αναπλ. Διοικητή να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή των γενικών μας συνελεύσεων όπως και η απαίτηση να του δώσουμε το καταστατικό του Συλλόγου μας, το οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς και να προμηθευτεί από το Πρωτοδικείο! Τέτοιο ενδιαφέρον!
            Είναι επίσης η πολλοστή φορά που ο Σ. Λέγγας βρίσκεται στο στόχαστρο των Διοικήσεων και των πολιτικών τους προϊσταμένων, είτε αυτοί λέγονται ΔΥΠΕ είτε Υπουργείο Υγείας, ως τιμωρία για την πολιτική και συνδικαλιστική του δράση. Έχουν προηγηθεί πολλές απόπειρες με κορυφαίες τον στημένο έλεγχο των Επιθεωρητών Υγείας το 2005 (που ανατράπηκε με νέο ενδελεχή έλεγχο του ΣΕΥΥΠ που οδήγησε μάλιστα και στην απόλυση του τότε Διοικητή Νικολακάκου) όσο και η απόπειρα απόλυσής του η οποία ανατράπηκε από ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Κοινό στοιχείο σε όλες τις περιπτώσεις; Πρώτα αφήνουνε τον συνάδελφο μόνο του να τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, για να λειτουργήσει το τμήμα και το Νοσοκομείο, και μετά τον διώκουνε με πρόσχημα τις εκκρεμμότητες και τις καθυστερήσεις που οι ίδιοι δημιουργούν με την τακτική τους.
            Μέσα από τέτοιες διαδικασίες, αλλά και πολλά παρόμοια κρούσματα τον τελευταίο καιρό σε διάφορα μέρη, όπως με την συνάδελφο Φωτ.Μανωλάκου στους Μολάους κ.α., γίνεται φανερό για το πώς θα δουλέψει και η περίφημη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλληλων, με τι κριτήρια θα γίνεται η επιλογή και τι είδους δημόσιους υπάλληλους θέλουν να φτιάξουν : πειθήνιους κι υπάκουους υπηρέτες που θα εφαρμόζουν χωρίς φωνές και αντιρρήσεις τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές που καταστρέφουν κάθε δικαίωμα του κοσμάκη.
            Καλούμε τους συναδέλφους,τους εργαζόμενους, τους συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και όλο τον κόσμο να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους. Να μην υποταχθεί στο κλίμα φόβου που πάνε να επιβάλλουν. Να δείξει την αλληλεγγύη του όχι μόνο σ' αυτή αλλά σε κάθε παρόμοια περίπτωση. Να οργανώσει την αντίστασή του και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του συλλογικά μέσα απ' τα σωματεία του και την συνδικαλιστική δράση που πραγματικά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού. 
             
   

·      ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ
·      ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

·      ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ, ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: