28 Ιουλ 2012

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ- ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Οι γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες τους τους τελευταίους πέντε μήνες. Έτσι στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης οι ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη 26-07- 12 και δεν προτίθενται να σταματήσουν μέχρι να τους δοθούν τα δεδουλευμένα.Σήμερα το πρωί σηματοδοτώντας την έναρξη των κινητοποιήσεών τους παρέμειναν στα επείγοντα μοιράζοντας φυλλάδια στους ασθενείς ενημερώνοντάς τους για τις αλλαγές που προωθούνται στην υγεία το επόμενο χρονικό διάστημα. Το φυλλάδιο που μοίραζαν ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Εμείς οι νέοι γιατροί:
Λέμε όχι στην απλήρωτη εργασία. Δε δεχόμαστε να δουλέψουμε ούτε μία ώρα παραπάνω απλήρωτοι.
Λέμε όχι στην στοχευμένη υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων . Τα νοσοκομεία λειτουργούν σε οριακή κατάσταση τα τελευταία χρόνια (δεν υπάρχει επαρκής αριθμός γιατρών – νοσηλευτών – λοιπού προσωπικού).
Λέμε ΝΑΙ στη ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ. Δε νοείται για μας να αποκλείεται κάποιος άνθρωπος από τις υπηρεσίες υγείας επειδή δεν έχει να πληρώσει. Θέλουμε ίση , πλήρη , δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη την κοινωνία ότι οι στόχοι της κυβέρνησης, της Ε.Ε., και του ΔΝΤ είναι να καταργήσουν τη δωρεάν υγεία, να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία(αναφέρεται 50 σε όλη την περιφέρεια) και να δώσουν αρκετές υπηρεσίες σε ιδιώτες.
Καλούμε και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας να κινητοποιηθούν μαζί μας τόσο για τις απλήρωτες υπερωρίες τους αλλά κυρίως να ενωθούν μαζί μας για να παλέψουμε όλα αυτά που έρχονται”
Να σημειωθεί ότι ο νέος οργανισμός που ψηφίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου (μεταξύ αυτών που ψήφισαν ήταν και ο εκπρόσωπος των γιατρών) περιλαμβάνει 70 λιγότερες κλίνες (650 από 732 που είχε, και αυτές θα είναι μαζί με το νοσοκομείο Λοιμωδών με το οποίο θα συχγωνευθεί) και δεν περιλαμβάνει :
· τη μια παθολογική κλινική από τις δύο
· μία καρδιολογική από τις δύο που ήδη υπάρχουν
· δυο πνευμονιλογικές από τις τρεις που υπάρχουν
Ο τρόπος με τον οποίον κλείνουν μια κλινική είναι ο εξής: την αφήνουν να υπολειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα με ελάχιστους γιατρούς αφού δε διορίζεται κανείς και έπειτα επικαλούνται οι ίδιοι που την έχουν αφησει να διαλυθεί ότι δε βγάζει δουλειά κια την κλείνουν. Ετσι έγινε και με την Α χειρουργική του νοσοκομείου Παπανικολάου.
Τα πιο ελπιδοφόρα σημεία της κινητοποίησης ήταν η μεγάλη συμμετοχή από δεκάδες ειδικευόμενους, η στήριξη και από άλλους εργαζόμενους (είχε πάρει απόφαση στήριξης και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων) καθώς και ότι επιτέλους μετά από τόσο καιρό αδράνειας που είχε μεσολαβήσει λόγω των εκλογών οι εργαζόμενοι βρέθηκαν και κουβέντιασαν και κινητοποίηθηκαν ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη (καλοκαιρινή ) περίοδο.
Έχουν μεσολαβήσει συναντήσεις ειδικευομένων και από άλλα νοσοκομεία που προτίθενται να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, ενώ το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο (ΕΝΙΘ) παραμένει αδρανές επικαλούμενο τις καλοκαιρινές άδειες. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι νέοι γιατροί και όσοι γιατροί ζουν από το μισθό τους δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Δεν μπορούν να δουλεύουν σε τόσο εντατικούς ρυθμούς , λόγω των ελλείψεων προσωπικού, χωρίς να πληρώνονται και να καλούνται να ξεχρεώσουν τα χαράτσια και τους φόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: