Στην επίσπευση της κατάθεσης νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό προσανατολίζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά και από τις απανωτές πιέσεις που δέχεται από τα επιτελεία της ΕΕ. Έτσι, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την κατάθεσή του τον Ιούνιο, μετά από τη σύνταξη και της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, τώρα δεν αποκλείεται η σχετική μελέτη να παρακαμφθεί και το νομοσχέδιο να κατατεθεί τον Απρίλιο. Αποδεικνύοντας -για μια ακόμη φορά- ότι η πραγματική ουσία του ασφαλιστικού δεν βρίσκεται στις διάφορες μελέτες που κατά καιρούς παρουσιάζουν τα αστικά επιτελεία προκειμένου να δικαιολογήσουν τα μέτρα που παίρνουν, αλλά στην πολιτική διάσταση του ζητήματος, δηλαδή στο εάν το κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει αυτό το σημαντικό δικαίωμα των εργαζομένων.
Παράλληλα, βεβαίως, συνεχίζεται και η γνωστή τρομοκρατική φιλολογία γύρω από το πότε θα «καταρρεύσει» το Ασφαλιστικό, πότε θα «σκάσει η βόμβα», πότε θα «εκραγεί η νάρκη» κ.λπ. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις «τρέχουσες προβλέψεις», εάν δεν γίνουν αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τότε 14 συντάξεις δεν θα μπορούν να καταβληθούν το 2015.
Πάνω σε αυτόν το γνωστό, χιλιοειπωμένο με διάφορες παραλλαγές και κάλπικο καμβά κινείται και η τωρινή προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσει νέα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και παράλληλα έχουμε και την εξέλιξη της διαδικασίας του ψευτοδιαλόγου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να νομιμοποιήσει τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Διαδικασία την οποία έχει σπεύσει να νομιμοποιήσει και η ΓΣΕΕ με την αποστολή των γνωστών «ειδικών» Ρομπόλη , Ρωμανιά οι οποίοι δεν χάνουν την ευκαιρία να αναφέρονται στις «αδικίες» και τις «ανισότητες» του ασφαλιστικού συστήματος το οποίο επιτρέπει σε κάποια ταμεία να δίνουν συντάξεις που ξεκινούν από 480 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 4.000 ευρώ. Λες και δεν γνωρίζουν οι «σοφοί» της ΓΣΕΕ ότι αυτό αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης προκειμένου να εξομοιώσει τις συντάξεις προς τα κάτω!
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, η οποία πλέον θεωρείται δεδομένη: με την πρόφαση της εξίσωσής τους με τους άντρες και την άρση της «αδικίας».
Με πρόταση δώδεκα σημείων τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας στην έναρξη του «ψευτοδιαλόγου». Πρόταση που σκοπεύει να φέρει τα πάνω-κάτω στην ασφάλιση μέσα από αλλαγές που ανατρέπουν την ουσία και το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
Το πρώτο σημείο αφορά το λογιστικό διαχωρισμό της σύνταξης σε κοινωνικό-προνοιακό τμήμα και σε ανταποδοτικό-ασφαλιστικό. Δηλαδή, η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ των 484 ευρώ θα χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πρώτο, τα 280 ευρώ, θα αποτελεί το προνοιακό κομμάτι που θα δίνει το κράτος από τον προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα αναλογούν στα 4.500 ένσημα που απαιτείται να έχει κάποιος στο 65ο έτος ηλικίας προκειμένου να πάρει την κατώτατη σύνταξη.
Δεύτερον, θεσμοθετείται η βασική σύνταξη, δηλαδή ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στη σημερινή κρατική συμμετοχή στα ασφαλιστικά ταμεία και το οποίο πλέον θα χορηγείται απευθείας στους συνταξιούχους αφού συμπληρώσουν το 65ο έτος ηλικίας. Όπως είναι γνωστό, σήμερα το κράτος συνεισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τον προϋπολογισμό και με την απόδοση του 1% του ΑΕΠ στο ΙΚΑ κάθε χρόνο (ποσοστό που θεσμοθετήθηκε με το νόμο του Ρέππα και το οποίο δεν έχει αποδοθεί ποτέ). Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα ρύθμιση αυτά τα ποσά θα αποδίδονται απευθείας στους συνταξιούχους, χωρίς τη μεσολάβηση των ασφαλιστικών ταμείων και κάτω από την ετικέτα «βασική σύνταξη».
Ουσιαστικά, τα δύο αυτά μέτρα αποτελούν τον πρώτο πυλώνα ενός ασφαλιστικού συστήματος το οποίο ανοίγει την πόρτα στην είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης και στην εξατομίκευση του ασφαλιστικού δικαιώματος. Ένα σύστημα στο οποίο το κράτος θα έχει ως μόνη υποχρέωση τη χορήγηση της βασικής σύνταξης (ουσιαστικά ενός επιδόματος επιβίωσης), ενώ για όλα τα υπόλοιπα το λόγο θα έχουν τα επαγγελματικά ταμεία που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα (τα οποία θα λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Είναι σαφές ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων η βασική σύνταξη θα είναι και η μόνη σύνταξη που θα παίρνουν. Και επειδή το κράτος είναι «απλόχερο» δίνει και ευκαιρίες συμπλήρωσης της σύνταξης. Είτε με κίνητρα για πρόσθετη παραμονή στην εργασία είτε με τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται ακόμη και αφού συνταξιοδοτηθούν. Είναι και αυτά μία απόδειξη του τι έχουν στο μυαλό τους για το ύψος των συντάξεων, αφού προβλέπουν τη «δυνατότητα» επιπλέον εργασίας ανθρώπων που θα έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας! Μήπως όλα αυτά θυμίζουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια που προέβλεπε ο νόμος Γιαννίτση;
Παράλληλα, προωθείται η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3 (αγροτών, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών). Εξέλιξη που, όπως και στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, θα έχει ως άμεση συνέπεια την εξίσωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων αλλά και τη συρρίκνωση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ας αναλογιστεί μόνο κανείς το γεγονός ότι ήδη στο ΙΚΑ η αναμονή για ιατρικό ραντεβού μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες και ας το συνδυάσει με την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να βάλει φρένο στις προσλήψεις στο Δημόσιο και άρα και στη στελέχωση του ΙΚΑ.
Επανέρχεται το ζήτημα της συγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή εκείνου του μηχανισμού που θα βάζει φραγμό στη δυνατότητα πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους που την έχουν ανάγκη. Την ίδια ώρα, προχωράει στην κατάρτιση νέας λίστας φαρμάκων, ενώ η περίφημη «διαφάνεια» στα οικονομικά των νοσοκομείων και το χτύπημα της «σπατάλης» που θα συνοδευτεί από περικοπή δαπανών ύψους 2 δισ. ευρώ είναι βέβαιο ότι θα σημάνει μια ακόμη πιο τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία που σήμερα αδυνατούν έως και γάζες να χορηγήσουν αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα στοιχειώδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη «σπατάλη» ο υπουργός την προσδιόρισε στα στεντς, στους βηματοδότες, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φάρμακα!!!
Στο στόχαστρο μπαίνουν ξανά (αν βγήκαν ποτέ) τα ΒΑΕ (Βαρέα-Ανθυγιεινά Επαγγέλματα) με στόχο τη συρρίκνωση της λίστας και των επιπλέον ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Παράλληλα, προβλέπονται αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, ενώ προβλέπονται νέες χαριστικές διατάξεις προς τους εργοδότες που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές στα Ταμεία.
Αέρα στα πανιά της κυβέρνησης έδωσε και η συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, σε βαθμό που ο Λοβέρδος δήλωσε ότι έχει μαζί του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού!!! Ωστόσο, δεν μπορεί να ξεχάσει τη νίλα που έπαθε το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και την ανατροπή των μέτρων Γιαννίτση. Γι’ αυτό και προσπαθεί να κάνει όσο πιο προσεκτικά βήματα μπορεί. Εξάλλου, όπως ο ίδιος δηλώνει, η ψήφιση ενός νόμου δεν θα λύσει το πρόβλημα του Ασφαλιστικού αλλά θα εγκαθιδρύσει τις παραμέτρους που θα οδηγήσουν στην επίλυσή του, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό και για άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, «διορθωτικού» και «συμπληρωματικού» χαρακτήρα.
Είναι στο χέρι των εργαζομένων να ξεσκεπάσουν τη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή και να τη σταματήσουν. Είναι στο χέρι τους να μην επικυρώσουν τη συναίνεση της ΓΣΕΕ και το ιδιαίτερο «νταλαβέρι» που επιδιώκει η ΑΔΕΔΥ. Είναι στο χέρι τους να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Δικαίωμα που ανήκει σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις.Δημοσιεύτηκε στη Προλεταριακή Σημαία 632
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου