8 Νοε 2012

Πεντέλη Στην... εντατική η Υγεία, κλείνουν νοσοκομεία, μειώνουν κλίνες!


Κινητοποιούνται εργαζόμενοι και κάτοικοι
Ρεπορτάζ: Αμάλθεια Καραλή, Μαρία Καραογλάνογλου

Άμεση κινητοποίηση των τοπικών φορέων για να διασωθούν τα νοσοκομεία στα Βόρεια Προάστια. Καταγγελίες-σοκ από εργαζόμενους, για επικίνδυνες συνθήκες νοσοκομειακής περίθαλψης.
«Συναγερμός» έχει σημάνει στα Νοσοκομεία των Βορείων Προαστίων, καθώς το πρώτο «κύμα» συγχωνεύσεων συνεπάγεται τη μεταφορά του Πεντέλης (1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ) στο «Σισμανόγλειο» Αμαρουσίου, ενώ την ίδια μοίρα φαίνεται ότι ακολουθούν και τα Νοσοκομεία «Αμαλία Φλέμιγκ» και «Παίδων Πεντέλης».
Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν τα τέσσερα Σωματεία Εργαζομένων, στο «Αμαλία Φλέμιγκ», στις 23 Οκτωβρίου, τα μέλη τους κατήγγειλαν ότι οι αριθμοί που χρησιμοποιήθηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αποδοτικότητα των νοσοκομείων είναι «πλασματικοί, επιλεκτικοί και μεθοδευμένοι».
Την ίδια στιγμή σοκ προκαλούν οι δηλώσεις των εργαζομένων, ότι λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά, αναγκάζονται να εφαρμόζουν επικίνδυνες πρακτικές, που θέτουν ακόμη και τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο!
Μη ανεχόμενοι άλλο την «ελεύθερη πτώση» της ποιότητας της δημόσιας ιατρικής περίθαλψης, εργαζόμενοι, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποίησαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το «Παπαδημητρίου», με αίτημα τη διακοπή της διαδικασίας συγχώνευσης του Νοσοκομείου με το «Σισμανόγλειο».
Εν τω μεταξύ, αρνητική εντύπωση προκάλεσε στη σύσκεψη η παντελής απουσία της δημοτικής αρχής Πεντέλης και του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου, παρά το γεγονός ότι την εν λόγω συνάντηση είχε ανακοινώσει, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, η πρόεδρος του Σώματος Ευαγγελία Μπουσίου. Στον αντίποδα, τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν σύσσωμες οι παρατάξεις της μειοψηφίας. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που η δημοτική αρχή της Πεντέλης αποφάσισε, τελικώς, να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της περασμένης Τρίτης.

Καταγγελίες - σοκ από νοσηλευτές!
«Σε λίγο καιρό θα έρχεστε στα νοσοκομεία και θα πεθαίνετε από σηψαιμία!» ήταν η συγκλονιστική πρόβλεψη της αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Σισμανογλείου Ευαγγελίας Καλλιανίδου, η οποία αποκάλυψε τις τραγικές συνθήκες μέσα στις οποίες προσπαθούν οι εργαζόμενοι να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικά υλικά.
Όπως ισχυρίστηκε, «αναγκαζόμαστε να σας κάνουμε με μία σύριγγα τις διαλύσεις ολόκληρης της βάρδιας, σας βάζουμε βιδάκια τα οποία είναι ίδια όλη την ημέρα και σας βάζουμε συσκευές ορού που είναι κρεμασμένοι πάνω στα φάρμακα μια ολόκληρη ημέρα. Δεν έχουμε σύριγγες, δεν έχουμε φάρμακα, δεν έχουμε γάντια».
Παρομοίως, η πρόεδρος του ίδιου Σωματείου Κατερίνα Παπαϊωάννου, δήλωσε ότι «δεν έχουμε σύριγγες, ούτε καθετήρες, με αποτέλεσμα να κάνουμε καθημερινά έναν αγώνα δρόμου για το αυτονόητο. Επίσης, πολλά ιατρικά μηχανήματα χαλάνε, αλλά δεν αντικαθίστανται ούτε φτιάχνονται, στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Ακόμη, στο Νοσοκομείο μας υπάρχει κλινική που λειτουργεί μόνο τον μισό μήνα με γιατρούς, ενώ τον άλλο μισό καλούνται οι νοσηλευτές να ανταποκριθούν σε αυτό το καθήκον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Τα νοσοκομεία λοιπόν οδηγούνται από μόνα τους στο κλείσιμο».
Πάντως, η δική της εκτίμηση ήταν ότι «αυτοί που διοικούν δεν μπορούν και δεν θέλουν να ανταποκριθούν, γιατί αν ήθελαν, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες, ώστε τα απλά καθημερινά πράγματα να παρέχονται στο Νοσοκομείο».

«Μην εκθέτετε ζωές σε κίνδυνο!»
Οι παραπάνω καταγγελίες προκάλεσαν την αντίδραση του διευθυντή του Α’ Παθολογικού Τμήματος «Αμαλία Φλέμιγκ» Κωνσταντίνου Χριστόπουλου, ο οποίος άρχισε να ρωτά επίμονα την κ. Ευαγγ. Καλλιανίδου, «με ποιανού πρωτοβουλία ή ευθύνη κάνετε διαλύσεις με μία σύριγγα, θέτοντας ζωές σε κίνδυνο;». Όταν η ίδια και άλλες συνάδελφοί της, απάντησαν «με ευθύνη της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας», εκείνος τις ρώτησε αν έχουν κάποια γραπτή εντολή στα χέρια τους - κάτι το οποίο αρνήθηκαν. «Δεν έχετε το δικαίωμα να εκθέτετε τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο! Καμία διοίκηση και κανένας υπουργός δεν θα μας καλύψει, είτε είμαστε γιατροί είτε νοσηλευτές, αν εφαρμόζουμε τέτοιες επικίνδυνες πρακτικές. Διότι αν κάποιος πάθει σηψαιμία από ένα τέτοιο περιστατικό, τότε θα είναι δική σας η ευθύνη και θα πάτε φυλακή!» τις προειδοποίησε σε έντονο ύφος ο κ. Κ. Χριστόπουλος.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα όμως! Και ας μην ψάχνουμε να δικάσουμε τον εργαζόμενο, όταν δεν του δίνουν σύριγγα!» του απάντησε η αντιπρόεδρος, για να τη συμπληρώσει μια άλλη συνάδελφός της, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Κ. Χριστόπουλο ανέφερε: «Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι οι τρομακτικές ελλείψεις έχουν καταστήσει το σημερινό σύστημα υγείας επικίνδυνο! Άλλωστε πιστεύετε ότι δεν τα βλέπει όλα αυτά ο κόσμος;»
Στο σημείο αυτό, ο διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος «Αμαλία Φλέμιγκ» παραδέχτηκε ότι παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και σε άλλα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και στο «Αμαλία Φλέμιγκ», και συμφώνησε πως «αυτό φανερώνει την κατάντια του συστήματος υγείας». Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που πρέπει να αναφέρεται δημόσια». «Ο κόσμος θα σας κάνει μήνυση, δεν το καταλαβαίνετε αυτό;» ρώτησε τις καταγγέλλουσες, για να καταλήξει: «Έχετε πέσει σε μια παγίδα! Δεν πρέπει να ενδίδουμε στις πιέσεις, υιοθετώντας πρακτικές που θέτουν ζωές σε κίνδυνο, επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ο Τόμσεν μάς βγάζουν μνημόνια. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιδράσουμε!».

Περιορίζονται τα κρεβάτια στο Αμαλία Φλέμιγκ
Λαμβάνοντας τον λόγο στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Αμαλία Φλέμιγκ» Μιχάλης Μεταξάκης υποστήριξε ότι σε αυτή την πρώτη φάση διασύνδεσης, όπου το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμιγκ», το «Παπαδημητρίου» και το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση, υπάρχει τρομερή κωλυσιεργία και έχουν δημιουργηθεί μονάχα δυσλειτουργίες και προβλήματα, αφού για την παραμικρή υπογραφή υπάρχει φοβερή γραφειοκρατία.
Συμπληρώνοντας το σκεπτικό του προέδρου, το μέλος του Σωματείου Σπύρος Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι «για εμάς οι συγχωνεύσεις σημαίνουν κατάργηση Νοσοκομείων, καθώς ενσωματώνονται σε άλλα χωρίς τις κλίνες τους! Δεν υπάρχουν κενοί χώροι σε κανένα άλλο Νοσοκομείο. Πώς λοιπόν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι θα πάει αυτά τα Νοσοκομεία αλλού; Και πώς καλλιεργεί στους πολίτες την αυταπάτη ότι δήθεν κλείνει ένα νοσοκομείο και μεταφέρεται αλλού, όταν δεν περισσεύει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο για την εγκατάσταση πρόσθετων υπηρεσιών;».
Όπως εξήγησε ο ίδιος στους παραβρισκόμενους, «με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, τον Ιούλιο του 2011, μειώθηκαν συνολικά οι κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας από 46.783 σε 36.035. Με λίγα λόγια, μέσα σε μια νύχτα είχαμε το κλείσιμο 10.750 κλινών σε όλη την Ελλάδα!».
Ειδικότερα για το «Αμαλία Φλέμιγκ» υποστήριξε ότι αρχικά προβλέπονταν 500 κλίνες, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είχαν αναπτυχθεί 315. Σήμερα όμως, έρχεται μια νέα απόφαση που απαγορεύει την ανάπτυξη οποιασδήποτε κλίνης στο “Αμαλία Φλέμιγκ” πέραν των 275, οι οποίες λειτουργούν σήμερα μετά από συρρίκνωση».
Επίσης, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «με τη συγχώνευση του “Παπαδημητρίου” χάθηκαν 200 κρεβάτια και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς η κυβέρνηση προγραμματίζει νέο κύμα συγχωνεύσεων. Εμάς μας ενδιαφέρει τα Νοσοκομεία της περιοχής να παραμείνουν αυτοδύναμα, να αναβαθμιστούν και να εκσυγχρονιστούν».

«Ανάχωμα» στα κρατικά σχέδια περί των συγχωνεύσεων των Νοσοκομείων στα Βόρεια Προάστια σχεδιάζουν οι εργαζόμενοι, μέσω των κινητοποιήσεών τους και των συμμαχιών τους με τοπικούς φορείς κάθε «χρώματος», για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου. Έστω και καθυστερημένα, όπως παραδέχθηκαν τα ίδια τα Σωματεία, θα δημιουργήσουν μια γραμμή άμυνας, αφενός για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των πολιτών για δωρεάν περίθαλψη και αφετέρου για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του.
Τέλος, δήλωσαν ότι θα επιζητήσουν από τ
ο Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης να λάβει απόφαση στήριξης του αγώνα υπέρ της διάσωσης των Νοσοκομείων. Στο σημείο εκείνο διατυπώθηκε πλήθος ερωτημάτων για την παντελή απουσία της διοίκησης Στεργίου από τη σύσκεψη, όπου ζητήθηκε ένα ζήτημα… ζωής για τους κατοίκους της περιοχής.
Εξέδωσαν ψήφισμα το οποίο έχουμε ήδη δημοσιεύσει εδώ: Συγκρότηση κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης – κλεισίματος – συγχώνευσης Νοσοκομείων


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Παπαδημητρίου
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, στην πύλη του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου), τα Σωματεία Εργαζομένων του «Αμαλία Φλέμιγκ», του «Παίδων Πεντέλης», του «Σισμανογλείου» και του «Παπαδημητρίου».
Στόχος της συγκέντρωσης ήταν η συγκρότηση ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που θα κινητοποιηθεί ενάντια στις προσπάθειες κατάργησης και συγχώνευσης των Νοσοκομείων της περιοχής.
Όπως τονίστηκε και στο ψήφισμα που εξέδωσαν τα Σωματεία και διαβάστηκε ενώπιον όλων των παρευρισκομένων, τα δύο κύρια αιτήματα των εργαζομένων είναι η συνέχιση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Τις θέσεις των Σωματείων εξέφρασαν και οι αντιπρόσωποί τους, που πήραν τον λόγο για να επισημάνουν τον τεράστιο κίνδυνο που απειλεί τα Νοσοκομεία του Δήμου, μετά την πρόσφατη αναστολή της λειτουργίας του «Παπαδημητρίου», στις 23 του μήνα.
«Το σημαντικό είναι να μην επέλθουν και τα άλλα Νοσοκομεία στην κατάσταση του “Παπαδημητρίου”, με αποτέλεσμα να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας» τόνισε η διευθύνουσα του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαδημητρίου» Μαρία Τελειόνι και πρόσθεσε: «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει τα Σωματεία να δράσουν άμεσα, καθότι το δικό μας Σωματείο αντέδρασε καθυστερημένα στις εξελίξεις».
Τον φόβο για απώλεια θέσεων εργασίας εξέφρασε και η Κατερίνα Καλαμπάκα, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του «Σισμανογλείου», που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Νοσοκομείο οδηγείται με μεθοδευμένες κινήσεις σε πλήρη απαξίωση.
Τις φήμες για αναστολή της λειτουργίας του «Παίδων Πεντέλης» επιβεβαίωσε ο Παναγιώτης Μήτσιος, μέλος του Σωματείου του Νοσοκομείου, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητά του για την περιοχή, αφού όπως επεσήμανε εξυπηρετούνται κάθε χρόνο πάνω από 120.000 παιδιά.
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, μέλος του Σωματείου του «Αμαλία Φλέμιγκ», τόνισε ότι το σημαντικό είναι να δοθεί το μήνυμα ότι η πορεία της κατάργησης των Νοσοκομείων είναι αναστρέψιμη, αν οι εργαζόμενοι ενώσουν τις δυνάμεις τους σε έναν κοινό αγώνα.
.......
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της οδού Πηγής, ενώ στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στις οδούς Σουλίου και Ελευθερίου Βενιζέλου για να καταλήξει στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της Ζωοδόχου Πηγής.

Εκτεταμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής πύλης ΑΜΑΡΥΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: