29 Ιουλ 2011

Θα δημιουργηθούν τρεις τομείς - παθολογικός, χειρουργικός και εργαστηριακός - με τμήματα σε κάθε νοσοκομείο.

Το σχέδιο για την κατάργηση όλων των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και την αντικατάστασή τους με τρεις τομείς - παθολογικός, χειρουργικός και εργαστηριακός - σε κάθε νοσοκομείο επεξεργάζεται η κυβέρνηση στα πλαίσια των γενικότερων συγχωνεύσεων και των ανατροπών στο δημόσια σύστημα υγείας.

Μιλώντας χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στην - τελευταία - συγκέντρωση των διοικητών των 131 νοσοκομείων, είπε ότι η εκκρεμούσα συγχώνευση των κλινικών (που αρχικά είχε αναφερθεί για 300-330) θα καθυστερήσει κάμποσες μέρες καθώς υπήρξαν αντιδράσεις του «πελατειακού κράτους». Δηλαδή, ότι υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες για «να μην πειράξουμε κανενός τον κανακάρη», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μ'' άλλα λόγια, ο υπουργός πηγαίνει αντίστροφα αυτή τη φορά, με ορισμένες περιπτώσεις όπου αναπτύχθηκαν παραπάνω κλινικές για καθαρά εξυπηρέτηση «ημετέρων» και όχι των υγειονομικών αναγκών. Το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι την τελευταία 15ετία αναπτύχθηκαν άναρχα οι κλινικές και από 950 έφτασαν στις 1.900 σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Και με αυτό το πρόσχημα επιχειρεί τις δραματικές ανατροπές τόσο σε βάρος των παροχών όσο και σε βάρος των εργαζομένων και των γιατρών.



Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση του Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αρη Μουσιώνη για την κατάργηση όλων των κλινικών και τη δημιουργία τριών τομέων - με τμήματα - σε όλα τα νοσοκομεία: Του Παθολογικού, του Χειρουργικού και του Εργαστηριακού. Μάλιστα, όπως ανέφερε χτες ο Α. Μουσιώνης, απ'' τις πρώτες μέρες των σχεδιασμών για τις συγχωνεύσεις είχε προτείνει τη μείωση των κλινικών και εργαστηρίων της 1ης ΥΠΕ από 705 σε 422. Επίσης ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις στα πλαίσια των αιμοδοσιών των νοσοκομείων γιατί τα 217 μηχανήματα που διασφαλίζουν την ποιότητα του αίματος αποτελούν έκφραση του μέγιστου «κατακερματισμού των δυνάμεων».

Η πρόταση αυτή βρίσκεται κοντά στην πρόταση του καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου (1.4.2011), ο οποίος πρότεινε την κατάργηση των κλινικών και τη δημιουργία τεσσάρων τομέων: Του παθολογικού, του χειρουργικού και δύο εργαστηριακών, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν. Μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων, το υπουργείο Υγείας θα εκχωρήσει και 550 κλίνες στις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως επανέλαβε και χτες ο γενικός γραμματέας Νίκος Πολύζος.

Τα σχέδια των συγχωνεύσεων των κλινικών θα ακολουθήσουν τις συγχωνεύσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσουν 82 νοσοκομεία ως κύρια, ενώ 49 γίνονται συνδεόμενα σε όλη τη χώρα. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται σε 144 από 175 (οι διοικητές από 131 γίνονται 77).
Αλυσίδα οι συγχωνεύσεις

Στην ίδια συγκέντρωση ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε και τη συγχώνευση σε ενιαίο φορέα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ινστιτούτου Ερευνας (ΙΦΕΤ) και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σχέδια για τη μεταφορά στις ΥΠΕ - αντί για την υπαγωγή τους στις Καλλικρατικές Περιφέρειες - ανακοίνωσε στη χτεσινή συγκέντρωση ο γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος. Οπως είχε ανακοινωθεί στις 30.5.2011, οι 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας. Σήμερα, στις 13 Διοικητικές Περιφέρειες λειτουργούν 72 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) προστασίας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που συνενώνονται σε 13 ΝΠΔΔ με έναν ενιαίο οργανισμό, ο οποίος θα εκδοθεί με Προεδρικό Διάταγμα για τη «Σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας με Αναπηρία (ΟΚΦΑμεΑ)».

απο το ριζοσπαστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: